自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

freshgreentea 發表於 17-2-27 19:59
我朋友睇左一個物理治療,醫生叫佢做手術,佢機緣巧合下搵到個物理治療師,睇左幾次好返好多,唔洗做手術, ...

可以比資料我嗎?腰痛到坐,行,企,睡都痛

子爵府

我c6 早一兩年係嚴重果隻 開始就手痺半年 之後頸痛得好西利 照MRI 先知出事 椎間盤 掂住 神經線(再嚴重有機會4 肢癱瘓ka)

首先私家打左支唔知咩針 可以令神經唔好發炎 同埋有機會令椎間盤離開(50%chance )(呢個係老闆介紹既醫生)

再另外 再睇專科醫生 醫生建議做手術 換左椎間盤 c6唔肯做 (2%癱)

中醫就做針灸 情況好似無咩好轉

再之後朋友介紹去左間脊醫度睇 一星期一次
開始幾好 無咩痛 不過要keep 住去 做保養 1 個月1 次

政府骨科都有排症 , 但好似無咩用

之後再加埋換枕頭換床 注意姿勢 游水

果排簡直係燒錢 睇醫生睇窮 不過到宜家都唔可以跑步 呢d 運動

所以有手痺就要正視 唔好比佢嚴重落去

翡翠宮

kcsp 發表於 17-2-28 09:20
照晒啦,確疹係頸椎間盤突出,之前找了個骨科,但麻麻地,上網睇神經科好似都係睇呢種病,唔知好唔好試下 ...

係咪先睇骨科?定係家庭醫生先?照x ray定其他?照大概幾錢?

子爵府

藍莓綠茶 發表於 17-2-28 09:29
可以比資料我嗎?腰痛到坐,行,企,睡都痛

我早兩個星期就係咁,我明果種痛,我睇左佢之後,每日做佢教我啲運動,好返好多了,今星期會再睇多次。

大宅

如果係勁椎壓著神經線,建議睇神經外科。

大宅

freshgreentea 發表於 17-2-27 19:59
我朋友睇左一個物理治療,醫生叫佢做手術,佢機緣巧合下搵到個物理治療師,睇左幾次好返好多,唔洗做手術, ...

可否介紹啊?我生完兩個女都勁腰痛,同埋睇一次幾錢啊?

大宅

kcsp 發表於 17-2-27 11:43
請問頸椎間盤突出應找骨科定神經外科? 有冇人知?

是已照MRI嗎?睇骨科(spine)

大宅

15週年勳章

頸椎間盤突出 / 頸椎間盤退化

有沒有常感到持續性嚴重的「頸梗膊痛」,甚至雙腳麻痺?都市人生活節奏急速,又有不少「低頭族」常玩手機及使用電腦,當遇上「頸梗膊痛」可能只以為是一般肌肉勞損,惟若長期出現嚴重痛楚或出現麻痺徵狀,便不要掉以輕心,因為這可能是患上頸椎間盤突出或退化,頸部軟骨關節出現問題,椎間盤移位,嚴重可影響走路或大小便。

患者及早治療,可透過物理治療方法,將椎間盤復位,若病情嚴重,可以手術植入永久的人工關節,日後可如常活動,不會感到痛楚。

http://brain-spine.com.hk/cervical-disc-herniation.html

侯爵府

bb2 發表於 17-2-28 08:59
係全日都痺?我瞓覺都手痺,左右手都試過以前試過換左枕頭就冇事,過年做完一輪大掃除手又痺番, ...
手痺麻係好嚴重喇, 因為手痺麻通常係頸椎間盤突出, 呢個嚴重上黎係連手術都做唔到, 你快D 去睇醫生, 骨科陳求德醫生好有經驗, 我身邊都有幾個朋友有椎間盤突出

翡翠宮

freshrose 發表於 17-3-1 12:11
手痺麻係好嚴重喇, 因為手痺麻通常係頸椎間盤突出, 呢個嚴重上黎係連手術都做唔到, 你快D 去睇醫生, 骨科陳 ...
因我主要係瞓覺時先手痺,時有時無..... 同埋之前換左枕頭又成年都無事, 所以諗住做多D伸展運動就OK....或者都係睇下醫生搞清楚係咩原因好D...thx for your advice

別墅

bb2 發表於 17-3-1 14:03
因我主要係瞓覺時先手痺,時有時無..... 同埋之前換左枕頭又成年都無事, 所以諗住做多D伸展運動就OK....:lau ...

如果換枕頭,應該換高定低?大約幾多cm

翡翠宮

Octopus_Ball 發表於 17-3-18 16:18
如果換枕頭,應該換高定低?大約幾多cm

正常枕頭唔好太高,無論高低頸一定要有承托

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

兩科都可以睇,視乎個別醫生

公爵府

回覆樓主:

骨科

大宅

可以介紹給我嗎?

子爵府

好媽媽勳章

我睇骨科,我早排半隻手麻痹,照咗係頸椎其中一截老化變形及突出壓住神經線,睇緊物理治療同針灸,同埋每日做頸部運動,情況好咗d

大宅

tommyxsarah 發表於 17-2-28 09:34
我c6 早一兩年係嚴重果隻 開始就手痺半年 之後頸痛得好西利 照MRI 先知出事 椎間盤 掂住 神經線( ...

其實呢d有無保險會賠?

男爵府

kcsp 發表於 17-2-28 08:42
手麻痹

我都有手麻痺,但係腰痛,不是頸!要灘床先唔痛!

男爵府

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

can pm me the details? thx

首頁

尾頁

跳至