在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

我依家命運同你一樣, 好怕搵唔到工, 唉 另外, 想問你當時係點補架 ($)

原文章由 Meisuen 於 08-12-23 15:46 發表
我都係今年年頭生左bb比人炒左! 但我攞住筆long service 錢檔休息. 而家比我搵到份又中意收入又好既工. 所以唔洗失望架. 船到橋頭自然直, 加油!

民房

我都試過比公司用一個月通知期叫我走, 我都very very angry, 又唔比我扣大假早d走, 於是我靜靜地撕掉d Co documents 洩氣
, 鬼叫佢地打完齋唔要和尚呀:;pppp:

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我都唔諗得咁多, 有需要就照請假做產檢, 唔舒服就請病假休息, 我係打工, 唔係賣命.

就算生完仔, 放完產假佢要炒我, 我都唔到我控制.
佢一定跟足勞工法例賠足俾我.

侯爵府

睛靈勳章

我做左6年, 佢地陪1個月人工加長期服務金.
要視乎強積金多還是長期服務金多, 就陪多果樣比妳, 但會扣強積金.

原文章由 PANCO 於 08-12-28 15:25 發表
我依家命運同你一樣, 好怕搵唔到工, 唉 另外, 想問你當時係點補架 ($)

禁止訪問

醒目開學勳章

複式洋房

原文章由 py84ko 於 08-12-22 22:14 發表
今天我請了假去醫院做產檢. ...壞消息不是我 or BB 出了問題...而是下午六點幾收到我上司經理嘅電話....佢話今日係在公司工作最後一日了, (即係被裁了) 特登打俾我講聲 "再見" ...

同埋話俾我知... 唔係因為我有咗. ...

跟據勞工法,產婦生產後一年內
公司都唔炒得
之後可能經濟好,唔好太worry
安心養胎,生個肥肥白白b好過

子爵府

原文章由 momeow 於 08-12-30 17:59 發表

跟據勞工法,產婦生產後一年內
公司都唔炒得
之後可能經濟好,唔好太worry
安心養胎,生個肥肥白白b好過

係咪真架? 咁我咪捱埋出年年尾 double pay 至走 lu...

子爵府

原文章由 ayaya86 於 08-12-30 17:46 發表
你既上司真係好好人啊
你地一定好fd
佢無左份工都記得打電話同你講
要好好珍惜呢d朋友

其實佢入嚟我公司做只係 9 個月, 我跟佢只係 3 個月咋...
佢对我算係咁, 因為大家都係新人, 我只做了一年三個月.

現在我又跟返以前阿姐 lu...

首頁

尾頁

跳至