跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好, Dr Poon 11至12月份PlayGroup終於完左啦
難得八個0801家庭有機會一齊上堂
希望可以同大家保持聯絡, 交流一下湊bb的喜與樂
我係溢溢媽咪, 我是半職工作, 所以有多一點時間同bb一齊.
bb這兩晚終於訓得好少少(只係醒一次)
唔知各位bb的情況又如何呢?

大宅

有兩家人到啦, 唔知係唔係大家比較少上網呢?
我都要返學啊, 不過一星期一晚, 雖然係半職, 但係好似都好少時間照顧bb咁

大宅

又多一個啦~~
我都有諗住1yr後幫bb轉3號, 但係普遍朋友都話唔需要, 不過其實A+2比3貴, 所以都可能會幫佢轉, HAHA

原文章由 hakulamatata 於 08-12-29 22:40 發表
我也來報道.我是Eric媽.

仔仔開始食最後一罐BeanStalk細仔奶粉, 開始要給他轉大仔了.原本想轉森永的大仔,但醫生話不需要哦.

大宅

我本來都想去架, 不過miss左個報名, 我知道的時候已經full左
bb越大個就越可愛, 有時真係唔捨得出門口返工, 我想全職媽媽會更加掛念bb~~

大宅

真係好啦, 越黎越多媽媽報到啦
有男男, 悅悅, 心盈, Eric同埋溢溢, haha
溢溢這幾天可以自己行七至八步, 我好期待佢自己行的一天, 希望唔會miss左啦

就黎一歲啦, 大家有無咩搞作呢?

大宅

同一個牌子轉可能容易一點, 自從戒左人奶之後, bb食奶粉真係食得好快, 其實過左一歲之後係唔係只需食兩餐奶三餐粥呢, 我都諗唔到究竟點樣比多一餐粥, 而家已經食得好密, 基本上三至四個鐘都有一餐~~
原帖由 hakulamatata 於 09-1-7 00:02 發表

今天終於把細仔奶粉吃完啦,晚上開始喝新奶粉了.仔仔瞓左覺,可能不知轉奶粉了, 不過都食曬哦.

晚安哦.

大宅

溢溢都係食a+, 可能我成日比開奶茶佢飲, 佢的便便都ok

原帖由 MelodyFPY 於 09-1-7 23:44 發表
男男當初都係飲 A+1, 因為驚無貨, 所以係 8 個月大轉左明治大仔, 佢 D 便便都好硬, 間唔中要飲西梅汁.

大宅

溢溢同悅悅的時間表好相近喎
不過溢溢早餐除左餵奶都會比d面包佢食, 8:30pm就食埋最後一餐奶然後睡覺豬, 因為媽媽要睇電視

溢溢一星期都餵兩次, 因為婆婆話男仔要飲多d~~

原帖由 Valday 於 09-1-8 23:02 發表
我都一個星期一次架.. 你呢?

大宅

基本上我一星期都比溢溢飲一至兩次, 一黎可以比多d水佢飲, 我次都用六安水開架, 又黎又可以清下熱, 溢溢佢有濕疹, 所以我比得多d佢飲, 基本上都無咩問題

大宅

我都想買bb乳酪啊, 請問係那裡買呢?
另外我仲諗早餐可能比bb食麥皮, 唔知使唔使買持別比食架啦?

原帖由 hakulamatata 於 09-1-10 20:53 發表
大家好!

Eric轉佐大仔奶粉之後,便便都幾好喎,不硬耶.真係真開心架.當然,佢依家乖地,肯吸水.同埋我開始俾佢食BB優酪.我諗應該都有幫助.

大宅

我無咁好心機煲啊, 所以溢溢只可以飲到即沖, hehe

我尋日剛剛買左點點綠的燕麥片(幼滑裝), 我諗住等溢溢滿一歲就比佢食, 因為佢容易敏感唔敢咁快比佢試

原帖由 Valday 於 09-1-12 14:04 發表
悅悅好細個已經開始一個星期一次開奶茶喇.. 嫲嫲話奶粉好熱氣,要飲密D喎.. 我就喺藥房買一包包返黎煲既.. 朝早煲好一壼就沖成日奶架啦.. so far都ok喎.. 如果男男熱氣我估可以飲密D啩

...

大宅

所以我都諗住遲d先比佢食, 暫時都係食下面包先~~

原帖由 hakulamatata 於 09-1-14 23:26 發表

點點綠雖然話係有機食品,不過,我覺得最好都係買For BB的食品穩陣滴哦.

首頁

尾頁

跳至