跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好!

Eric轉佐大仔奶粉之後,便便都幾好喎,不硬耶.真係真開心架.當然,佢依家乖地,肯吸水.同埋我開始俾佢食BB優酪.我諗應該都有幫助.

別墅

原帖由 Valday 於 09-1-8 23:00 發表
係囉.. 而家悅悅:

晨早醒與未醒之間食支奶
11am食粥
3pm 食奶
7pm食粥
10pm食奶跟住瞓
咁轉邊餐?
醒與未醒之間好難食solid food 喎
食多餐下午茶? 又好似好密咁.. 唔煮到傻都餵到傻~
...

咁睇好似只有3pm果餐可以轉哦.
呢個星期Eric食奶都差左,我媽咪話係因為出牙.以前十分鍾之內飲曬7安奶架.以前就要分幾次,最少只飲140cc.真係激死我.
8日帶佢去打一歲針,同醫生講,醫生都發覺佢有瘦少少.醫生有話,可以轉兩餐奶,三餐粥(固體食物).

大宅

我都想買bb乳酪啊, 請問係那裡買呢?
另外我仲諗早餐可能比bb食麥皮, 唔知使唔使買持別比食架啦?

原帖由 hakulamatata 於 09-1-10 20:53 發表
大家好!

Eric轉佐大仔奶粉之後,便便都幾好喎,不硬耶.真係真開心架.當然,佢依家乖地,肯吸水.同埋我開始俾佢食BB優酪.我諗應該都有幫助.

別墅

原帖由 佩兒 於 09-1-11 13:42 發表
另外我仲諗早餐可能比bb食麥皮, 唔知使唔使買持別比食架啦?

我係我屋企樓下的ThreeSixty買架.你附近有無ThreeSixty?呢個係專門ForBB食.有四種口味.
早餐俾麥皮梗係好啦.之前Eric四個半月果陣,我就開始有買俾食,不過,果時我係先俾佢糙米粉.當時係荷花中心買的.(係美國系列有機BB食品----Healthy Times.)

City Super和百佳我都有睇過,不過,百佳好少款,最齊應該係荷花同埋City Super)

今天我啱啱又到City Super入貨. 諗住轉兩餐奶,三餐固體俾Eric食,所以,我都係在早餐俾麥皮.

仲要今日係City'super買了一個煮雞蛋的玻璃樽--69蚊.只要將雞蛋打散或好似煎蛋咁樣,跟進擺入微波爐叮30-50秒,出來的效果好似炒蛋咁.不可落油.廳日我會試下.到時再上來同大家講哦.

如果成功,雞蛋就有三種吃法啦.真係幾好喎.

大宅

悅悅好細個已經開始一個星期一次開奶茶喇.. 嫲嫲話奶粉好熱氣,要飲密D喎.. 我就喺藥房買一包包返黎煲既.. 朝早煲好一壼就沖成日奶架啦.. so far都ok喎.. 如果男男熱氣我估可以飲密D啩

原帖由 MelodyFPY 於 09-1-9 23:06 發表
開奶茶可以一星期飲一次嗎? 婆婆間唔中才俾男男飲.

大宅

我就喺吉之島買過一隻叫baby yoplait (類似), 一pack 4盒. 我見city super 有d仲細盒, 有冇人試過呢?

healthy times 我都試過.. 悅悅都鍾意,但可能呢隻iron多,悅悅一盒都未食完又硬poo! 所以都冇再買, 你地有冇其他介紹呢?

原帖由 佩兒 於 09-1-11 13:42 發表

大宅

Eric支一歲針喺私家定返健康院打架?

原帖由 hakulamatata 於 09-1-10 21:10 發表

咁睇好似只有3pm果餐可以轉哦.
呢個星期Eric食奶都差左,我媽咪話係因為出牙.以前十分鍾之內飲曬7安奶架.以前就要分幾次,最少只飲140cc.真係激死我.
8日帶佢去打一歲針,同醫生講,醫生都發覺佢有瘦少少.醫生有話,可 ...

別墅

原帖由 Valday 於 09-1-12 14:42 發表
Eric支一歲針喺私家定返健康院打架?

我一直都係睇私家.從無去過健康醫.

一次打兩針.一個係最後一針肺炎什麼針,一個是什麼麻針.我叫不出全名架.無意思.

大宅

我無咁好心機煲啊, 所以溢溢只可以飲到即沖, hehe

我尋日剛剛買左點點綠的燕麥片(幼滑裝), 我諗住等溢溢滿一歲就比佢食, 因為佢容易敏感唔敢咁快比佢試

原帖由 Valday 於 09-1-12 14:04 發表
悅悅好細個已經開始一個星期一次開奶茶喇.. 嫲嫲話奶粉好熱氣,要飲密D喎.. 我就喺藥房買一包包返黎煲既.. 朝早煲好一壼就沖成日奶架啦.. so far都ok喎.. 如果男男熱氣我估可以飲密D啩

...

別墅

原帖由 佩兒 於 09-1-13 15:08 發表
我無咁好心機煲啊, 所以溢溢只可以飲到即沖, hehe

我尋日剛剛買左點點綠的燕麥片(幼滑裝), 我諗住等溢溢滿一歲就比佢食, 因為佢容易敏感唔敢咁快比佢試

...

點點綠雖然話係有機食品,不過,我覺得最好都係買For BB的食品穩陣滴哦.

大宅

所以我都諗住遲d先比佢食, 暫時都係食下面包先~~

原帖由 hakulamatata 於 09-1-14 23:26 發表

點點綠雖然話係有機食品,不過,我覺得最好都係買For BB的食品穩陣滴哦.

首頁

尾頁

跳至