嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 7個月大,已經發燒第三日,無其他病徵,
無鼻水無咳無瀉無嘔,食得肯玩愛瞓,
睇左醫生喉嚨耳仔肺都無特別,
體溫keep住38.5左右,食左藥就退到37.5,藥力退左就上番38.5-39,
有無媽媽有類似經驗?除左等退燒,可以點?有咩方法⋯點解會咁⋯
我係在職媽媽,已經請假請到有問題⋯身心疲累⋯

大宅

mamamoney 發表於 17-3-3 18:49
睇左醫生喉嚨耳仔肺都無特 ...

可能尿道炎,因為我女都係咁,快去診所叫醫生用試紙驗,即時知結果,不過証實係的話,都有好多嘢要繼續check同follow

大宅

Yen111728 發表於 17-3-3 19:21
可能尿道炎,因為我女都係咁,快去診所叫醫生用試紙驗,即時知結果,不過証實係的話,都有好多嘢要繼續che ...

@.@ 我又無諗過喎,但係佢小便同平時都無特別唔同,除左眼瞓又無特別扭計,有無其他病徵架?

男爵府

通常症狀係退燒後先出現,我女在6個月大時都試過,退燒後就出玫瑰疹。現在也是,退燒後才出現流鼻水,咳,鼻塞等症狀

大宅

loving_mybaby 發表於 17-3-3 21:19
通常症狀係退燒後先出現,我女在6個月大時都試過,退燒後就出玫瑰疹。現在也是,退燒後才出現流鼻水,咳, ...

咁你BB嗰次燒左幾多日?keep 住食藥等退燒?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

似係玫瑰疹,如果玫瑰疹係要退哂燒先會係身到出紅點,如果食得瞓得就吾駛太擔心

大宅

回覆樓主:

我係開始擔心佢咁發燒落去,食藥眼瞓令佢食少左,體重會跌出生長線 ⋯ 今日第四日,仲要燒幾耐⋯T.T
(本身6個月時剛剛好掂到最低生長線咋⋯)

別墅

回覆樓主:

燒咁多日都係去醫院好d,我囡囡三個月大時發燒39度,冇其他病徵,即晚帶佢睇急症,係尿道炎。尿道炎拖太耐會影响個腎,好危險ga!

大宅

Littlegrey 發表於 17-3-5 00:42
燒咁多日都係去醫院好d,我囡囡三個月大時發燒39度,冇其他病徵,即晚帶佢睇急症,係尿道炎。尿道炎拖太耐 ...

最後出疹,醫生話都係玫瑰疹⋯
不過呢幾日食退燒藥就代價大喇⋯搞到佢怕左瞓低飲野,埋身/奶樽都唔要!尋日全個下晝滴水不沾!簡直絕望!結果今朝終於試到佢肯用小匙羮飲小小奶⋯

男爵府

應該係玫瑰疹,我個女都試過,燒咗6日(emoji)

大宅

mamamoney 發表於 17-3-5 07:44
最後出疹,醫生話都係玫瑰疹⋯
不過呢幾日食退燒藥就代價大喇⋯搞到佢怕左瞓低飲野,埋身/奶樽都唔要!尋 ...
Add oil再大D,接觸外界多D,仲易x
所以要想想點安排假期(如果病耐DD)
我試過請成個星期假,攪到5多好意思,但5請又5放心
小孩病,大小辛苦呢,你自己都要take care

男爵府

我個女(11m22d) 禽日個頭熱但又無發燒, 到8:45pm 就37.8-38.1
今朝39.1. 食左藥跌左37.7..
佢又無任何病徵食得玩得但特別扭計+忟憎...

我都系在職媽上個月呀囡入院先請左3日假.. 我依家都好擔心

大宅

Maggie905 發表於 17-3-13 10:48
我個女(11m22d) 禽日個頭熱但又無發燒, 到8:45pm 就37.8-38.1
今朝39.1. 食左藥跌左37.7..
佢又無任何病徵 ...

有無出過玫瑰疹?出過就唔會再出
不過你囡囡可能出牙,特別忟

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我女燒左5日,無病無鼻水嫁,退燒就開始出紅疹啦,我醫生開哂平安藥,佢一開始就覺得係玫瑰疹,只要唔太高燒,出左疹要再睇醫生
想認識多啲屯門友

首頁

尾頁

跳至