單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

成為單媽已一段時間,由起初帶仔女寄人籬下,到現在好吃力的供樓但總算有自己的家;由事無大小靠外家幫忙照顧,到現在繁忙的工作以外儘量事事親力親為,甚至成為外家聚集的大本營;由日日埋怨個衰人唔俾贍養費但又在仔女面前扮好爸爸,到現在放棄再追佢俾錢,決心獨力帶大兩個。最苦的時候應該算捱過了,雖然還可預視未來很多年仍不免辛苦,有時情緒也會低落,但已學會不多想,儘量做,兩個孩子成了我的全部,只要對他們好的,我都願意做。昨晚一直幫我很多的姐姐竟然讚我叻,一直以來佢只係經常意見多多,覺得我仲應該做好D,邊D做得唔夠。最近佢見我工作方面忙得好緊要,但仍然想盡方法照顧小朋友,佢知道我犧牲晒自己的私人時間,而且兩個小朋友佢照顧一陣已經攰,所以知道我有幾苦。硬凈咗咁耐原來別人一句話可以令我好大感觸,其實我唔知自己是否做得好,我只要求自己樣樣都去做,辛苦到極點仍然咬實牙關再繼續。希望我可以再盡力D幫仔仔預備呈分試,為學習能力很低的囡囡打好根基,追回進度差距,縱使其他人不欣賞我,不認為我有需要讓自己受那麼多苦,我也希望可以肯定自己是在做我自己認為正確的事。

大宅

肯努力為仔女, 怎會不值得讚賞, 人家不讚, 自己都要讚自己. 繼續努力, 仔女會感受得到, 活得無悔就是了!

別墅

妳好叻呀~! 我啱啱先開始呢種生活, 又要為探視問題, 要又填咩咩FORM, 又要上庭. 又要見社工....好煩好煩, 好想知幾時先可以告一段落
有時好累, 好想大哭一場............
不過一放工番到屋企, 都會頂住, 會笑~~~

別墅

回覆樓主:

認同。。由其是身邊親人一句的贊美或祝福。是原動力很好的强心針。加油呀楼主(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

SharonJ 發表於 17-3-6 14:43
妳好叻呀~! 我啱啱先開始呢種生活, 又要為探視問題, 要又填咩咩FORM, 又要上庭. 又要見社工....好煩好煩, ...

我只夠勇氣分居,怕孩子難過未正式離婚,因為仔仔似乎仍以此安慰自己,加上每星期都見到爸爸,傷害應該最低。不過我也不能再等太久,很快也會如你一樣要面對一切麻煩,希望也會和你一樣堅強面對。在仔女面前扮作若無其事真的很難,我有時也會在孩子面前表露軟弱一面,最後孩子只會更了解媽媽的情況,彼此感情更深。你也好好加油!

別墅

我個CASE 係家暴, 成日要同唔同PARTY (警察, 社工...ETC) 講番件事, 其實個心好難受, 一講起就好想喊

小朋友仲好細, 只要見到佢地健健康康, 開開心心一齊生活就夠
我知道仲有好多問題要去面對
一齊加油呀, we are not alone!!!

大宅

SharonJ 發表於 17-3-6 15:07
我個CASE 係家暴, 成日要同唔同PARTY (警察, 社工...ETC) 講番件事, 其實個心好難受, 一講起就好想喊

小朋 ...

JM要加油,小朋友細有細的好處,好快會忘記不愉快,適應新生活。我囡囡就適應得比較好,人也樂觀,相反個仔大D,不知他實際想什麼,情緒不穩定要小心看待。最壞的應該過去,期待更好將來。

大宅

jw4343 發表於 17-3-6 14:53
認同。。由其是身邊親人一句的贊美或祝福。是原動力很好的强心針。加油呀楼主(emoji)(emoji)(emoji)
...

早前就是家人不諒解,説我不想人幫,但又想要訴苦,其實他們不明白我知長貧難顧,我只需精神支持。

別墅

睇到你段文章好感動, 你係非常叻!!!! 與其埋怨個衰人, 不如自己努力~ 媽媽咁堅強, 仔女一定知道, 身教好重要~ 條路係好難行, 我自己都死撐完, 又偷偷喊完再撐, 日子好快過~ 大家都加油

大宅

grandmandy 發表於 17-3-6 16:47
睇到你段文章好感動, 你係非常叻!!!! 與其埋怨個衰人, 不如自己努力~ 媽媽咁堅強, 仔女一定知道, 身教好重 ...

眼淚大致流乾了,人要活得有尊嚴,不想做債主討債,更不想乞求,佢認為俾小朋友小恩小惠就自我感覺良好,我已懶得爭辯,佢俾,我心安理得地收,佢唔俾,只證明分開的決定正確。我都試過幫仔仔溫宗教讀到感觸的地方要忍住眼淚,希望小朋友會爭氣,我們都要活得更好。

男爵府

月餅勳章

singyumama 發表於 17-3-6 14:01
成為單媽已一段時間,由起初帶仔女寄人籬下,到現在好吃力的供樓但總算有自己的家;由事無大小靠外家幫忙照 ...

你既努力,仔女㑹知道。你好叻,加油!

禁止訪問

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

呀師姐,字裡行間感受到你的壓力,亦為你的努力讚嘆,別迫得太緊,凡事盡力而為就好了,祝事事順意順心
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

catfitfit 發表於 17-3-7 12:23
呀師姐,字裡行間感受到你的壓力,亦為你的努力讚嘆,別迫得太緊,凡事盡力而為就好了,祝事事順意順心
...

壓力的確很大,多謝你的祝福,這幾年先明白什麼是生活逼人,幸好工作雖然辛苦但穩定,現在每天逐一解決每個難關,有時要見步行步,但慶幸仍然有路可走。

大宅

Yeah! We are not alone!!!!

大家加油啊!

大宅

你真係好叻!

複式洋房

singyumama 發表於 17-3-6 14:01
成為單媽已一段時間,由起初帶仔女寄人籬下,到現在好吃力的供樓但總算有自己的家;由事無大小靠外家幫忙照 ...

你真係好叻,加油呀

首頁

尾頁

跳至