自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本人出租予租客尚餘兩個月便約滿兩年。一向瓜葛不多,但一年前死約過後租客已要求減租,其實當初已低於市價一成租給他們,且租金上揚,實在太難作出下調……

她當時理由稱通漲物貴,想租金方面抒解一下(我心諗,物價指數都包括租金啦,通漲環境你會唔會去茶餐廳要求唔好凍飲加兩元?)
管理費、差餉樣樣加,又邊個同我地抒解壓力??我地實在無法下調租金,於是當時她已放風找人睇租盤想走,只因找不到更好更平才留……

ok,剛就快兩年約到期,她又再有減租要求,但事實樓價和租值比一年前更高,現時更冇下調空間,我地收的租金已比市價低於超過一成……

因續租將至她便開始吊起來賣,話會考慮一下先決定續不續約……我地不想收樓再放盤找租客,於是提出保持租金不變再簽兩年新約……心諗她應該是暗喜的,但姿態仍是吊高來賣,稱: 仲有兩個月我諗諗先……

好了約尚未滿由她諗下。可是因家庭理由我地近日決定把物業放盤出售,理應在約滿前一個月通知對方收樓即可。但我先生心諗既然放盤一定要收樓了,早少少通知對方等租客一家多些時間另覓居所,因為對方兩個小朋友7和5歲咁細,突然一家要搬可能會好徬徨好頻撲,我地自己都有小朋友,將心比己知道搬家呢個舉動好辛苦,於是特早通知對方,諗住比多一個月準備時間給她們,盡量減低她們的不便……

點知,一講左……對方即表示立時起不交租,餘下兩個月租金就從上期按金度扣除……總之時間一到會交返樓比我地……

點可以咁架??萬一到時單位有咩損毀我地用咩做抵銷?租約白紙黑字清清楚楚,按金意義何在?合約精神何在??

而家佢拒接電話……只whatsapp交待到時到候會交樓……
真係好人難做、人善被人欺……對方斯文人兩老婆大銀行高層和政府部門工程師,點估到會咁無賴??

我想請教大家我而家可以點做???

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

揾執達吏, 聽講會煩到佢地的僱主,唔知係唔係真,如果係的話佢地實驚,你可以打電話問吓。

公爵府

回覆樓主:

叫佢交返租, 按金等你收樓時冇問題會退... 話知道佢做銀行和政府部門, 收唔到租會去佢哋公司問佢, 咁得唔得呢?

男爵府

層樓賣咗未?

子爵府

lokjoan 發表於 17-3-7 08:47
層樓賣咗未?

謝謝回覆……
未……
放緊盤,等租客兩個月後交吉……

大宅

jesswu 發表於 17-3-7 07:45
本人出租予租客尚餘兩個月便約滿兩年。一向瓜葛不多,但一年前死約過後租客已要求減租,其實當初已低於市價 ...

嘩!你個租客好無賴!租約講明係唔可以以按金抵租金的!佢地好過份!

男爵府

早兩個月咁多通知真係失左策...

珊瑚宮

2024年龍年勳章

寫封信去佢部門追數

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小額錢債審裁處入表。

男爵府

如果係我,我會留下口訊同佢講清楚,說明按金同租金嘅分別,如果佢吾回應,上去單位找她,最後才去她公司找她,咁已經給了她兩次機會了。有D人確係好衰,租完人地層樓,因為同業主有D吾妥,臨走時攪到層樓一塔胡塗,好冇品的,所以好言相向先,盡量好聲好氣,唉!做業主有做業主的憂慮,我明!

男爵府

本人出租予租客尚餘兩個月便約滿兩年。一向瓜葛不多,但一年前死約過後租客已要求減租,其實當初已低於市價 ...

做政府好怕官非
通知佢
如果唔交租
會向佢部門署長同公務員事務局complaint

欠租好大穫㗎

佢一比人開file就好煩

簽租約係男or女

侯爵府

.我會大佢唔交租就一個月通知後交楼算,交樓時驗收冇問題退一個月按。
還惦賣等個好價,唔志在一個月租,晒精神。

侯爵府

回覆樓主:

攪大佢囉~怕佢什麼,唱衰佢,容乜易.

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一向甘情況, 遲交一個星期, 已經要向小額錢債處申請
日本の平安を祈ります

子爵府

開心吸收勳章

你睇返租約,應該有講明按金的用途,溫馨提示佢唔可能接受佢以按金來抵消租金的做法,如果遲收租會準時向小額入稟追討

水晶宮

好慘!立即去進行收樓程序吧!

男爵府

我以前租樓有寫明每個月幾號之前要交租,過咗15日唔交業主有權上門所門口唔比入屋,你租約點寫?

男爵府

根本就係佢唔啱,如果佢一唔交租就會同佢講係欠租,會入小額錢債,一係花$1000比封律師信俾佢

男爵府

jesswu 發表於 17-3-7 08:53
謝謝回覆……
未……
放緊盤,等租客兩個月後交吉……

小心俾租客賴死唔走交唔到吉

大宅

回覆樓主:

上佢公司收租

首頁

尾頁

跳至