母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我BB5個月大......最近吽牙仔.......唔肯食奶奶....成日咬住奶嘴唔食......重成日扭計食手指....流口水......大叫大喊...爸爸又冇耐性湊佢.....BB喊就對住佢話佢"喊咩"...唔瞓又鬧......唔食奶又鬧.....重成話我泵奶耐.........叫我快D收工唔好泵奶幫手湊仔.....我泵奶泵到手痛為咗WHO!!!......

老公唔鍾意婆婆湊B的方法同態度......婆婆又唔鍾意我老公話佢點點點.........阿媽成日同我講叫我俾BB奶奶湊.......我極之唔鍾意我奶奶.....我連返男家都唔係自願....更可況俾我奶奶湊....三文治令我想放棄餵人奶BB食.......冇屋企人SUPPLY.....連BB都唔肯食....四方壓力.......奶媽生涯好難過......

我真係好後悔生咗B仔......佢改變我一生....我連累咗佢....我好對唔住佢......BRING HIM TO THIS WORLD......

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

唔好咁灰心啦!你都好叻啊!已經5個月了!
可能bb已經出牙仔,bb都辛苦呢!所以你不要太過自責啦!

洋房

加油呀, BB喊我有時都忍唔住想話佢...不過佢太細個(得4個半月)...所以都係忍住...只係想太太快d泵完收工回家...
其實您先生可能一時口快快...您唔好想太多啦...
BB出世是好事, 多d回味BB吃飽滿足/傻笑既樣子, 減輕壓力啦, 媽媽們加油!!!
其實同老人家相處唔太難, 多d忍讓尊重, 為佢地切想, 佢地會感覺到, 自然生活得融洽

大宅

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-24 15:04 發表
我BB5個月大......最近吽牙仔.......唔肯食奶奶....成日咬住奶嘴唔食......重成日扭計食手指....流口水......大叫大喊...爸爸又冇耐性湊佢.....BB喊就對住佢話佢"喊咩"...唔瞓又鬧......唔食奶又鬧.....重成話我泵奶 ...

唔好唔開心啦! 你b仔好得意呀! 得閒同b仔傾下笑下,好快就會唔記得唔開心o既事嘞!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

而家就冇耐性要鬧, 咁第日有排嘈喎!!! bb 係有佢自己既一套, 唔係我地一味忍就得, 你老公要放開d, 接受佢有時搗蛋囉!

食手指咪由得佢食囉, 我唔明做乜要阻止佢, 將個bb 仔夾硬"大人化", 呢d野慢慢黎教, 操之過急對大家都唔好.

你咁有心機去泵, 而家只係吽牙仔, 連bb 自己都覺得唔舒服, 有口難言, 你做人阿媽更加唔好少少事就話放棄. bb 好快會冇事, 隔一排佢就會食番奶架啦.

別墅

BOBOWIN, 見到你仔仔5個月大就可以坐坐, 生得又結實又精靈可愛, 就知道你餵媽咪奶呢條行得唔容易但係卻好成功. 如果可以嘅話, 你試吓埋身餵啦, 咁樣可以撼番啲泵奶嘅時間嚟凑 BB 架. 屋企人講嘅一啲令你唔開心嘅説話, 你千祈唔好太上心, 唔好俾呢啲嘢影响到你嘅奶量.

我仔仔4-5個月嘅時候都吽牙仔 (佢5個月嘅時候已經出咗落邊嗰兩隻). 一様唔肯食奶奶, 扭計食手指, 流口水, 同埋成日大喊. 不過呢啲都係短暫嘅啫. 過一排就冇事架啦. 唔好灰心放棄啊! 我揾到以下嘅 info, 希望可以帮到你度過 BB 吽牙仔嘅時期...

BB出牙仔 (quote from http://www.focus-plus.net/forum/viewthread.php?tid=34)
BB出牙未必會發燒的.但會有以下的徵兆(因人而異 )

1)輕度發燒:牙床發炎會引起輕度的發燒,低於38.3度,但為了安全起見,若發燒持續三天以上要立即去看醫生.流口水:長牙會刺激口水的分泌.

2)下巴或臉部起疹:可能因和唾液長期接觸而過敏發疹.要避免應常擦bb流出的口水,另外在他睡著時可以多鋪一條毛巾用來吸收他流下的口水.

3)輕微的咳嗽:過多的唾液會使bb出現反胃或咳嗽的現象.只要不是感冒或過敏,那就沒有所謂.有時bb也會藉咳嗽來吸引注意力,有些bb可能會覺得咳嗽很好玩.

4)啃咬:bb可能見人就咬,無非是想藉咬來減輕牙床下長牙的壓力.

5)疼痛:發炎是柔軟的牙床纖維對付迫近的牙齒唯一的辦法,對某些bb它會造成劇痛,有些則絲毫沒有感覺.尤其是長第一顆牙及臼齒時最不舒服.

6)易怒:當齒尖越來越迫近牙床頂端,發炎的情形越嚴重,不斷的疼痛使bb變得易怒.

7)拒絕進食:長牙的bb在餵奶時會變得浮燥不定,可能因為很想塞個東西進咀巴而顯得急欲吸奶,但一旦開始吸奶又會因吸吮的動作而使牙床疼痛,於是又顯得對吸奶毫無興趣.已經開始食固體食物的bb也會拒絕進食固體食物,那時就得靠食奶來維持營養.如拒絕進食的情況嚴重就要立即看醫生.

8)腹瀉:有些醫生認為腹瀉與出牙有關,因為吞下太多的口水造成大便鬆軟;有些醫生則否決這種說法.但父母也要留意bb的腹瀉情況.

9)不眠:bb的牙不論在白天或晚上都會生長,他們可能會因為牙不舒服而整夜不眠.若他突然驚醒,不要急著哄他或餵食,看看他能否自己安定下來.

10)牙床出血:有時長牙會導致牙床出血,形成一個瘀青色的肉瘤,多數醫生會建議讓他們自然分解還原,冷敷可降低疼痛並加速內出血的消失還原.

11)接耳朵,摩擦臉頰:牙床的疼痛可能沿著神經傳到耳朵及顎部,尤其是長臼齒時,所以bb會出現抓耳朵或摸臉頰的舉動.

最好給bb一些東西咬嚼,如冷的香蕉,都可以減輕他們的痛楚.

洋房

不要給自己太大壓力啦, 做個開心媽媽最緊要. 仔仔大個左之後都唔會想媽媽為了他曾經過樣不開心. 而且BB都FEEL到你唔開心.

喂人奶是很好, 不過也不是全部, 如果真的大辛苦, 就放開少少. 都已經五個月, 人奶的好處都相對的淢少. 千萬不是因為喂不到母乳而有 guilt feeling. 一家人和和氣氣, 開開心心, 對BB的成長都好有幫助.

pray for your family!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔好咁唔開心啦 ! 揍 B 真係好辛苦......成日搞到唔夠瞓又大壓力 ! 大家都可能係咁先唔想揍姐 (口個句係咁, 但心個句唔係咁嫁! BB到黎係一種福份.....有D人想要都未必有嫁 ! ) ! 每當唔開心就諗下呀 B D 得意, 開心片斷.....咁個人就會開心番嫁啦 ! 唔餵人奶都唔代表妳唔鍚 BB嫁 ! 如果為咗咁而嘈就冇謂啦 ! 奶粉都好好營養嫁 ( 我都係半人奶半奶粉嫁咋!) ! 如果成日嘈交....BB會 FEEL 到嫁 !

大宅

bobowin,

my baby is also 5 months old, July BB, I am also a full pumped mom.

your baby is strong and cute, this is the result of your hard work! yes, it is not easy..... so I set my target to express hte milk until x'mas.... but if I can do it 1 more day, I will still do it, if not, we have done our best, don't feel bad!

you are a wonderful mom already!

原文章由 sandra28 於 08-12-26 00:07 發表
唔好咁唔開心啦 ! 揍 B 真係好辛苦......成日搞到唔夠瞓又大壓力 ! 大家都可能係咁先唔想揍姐 (口個句係咁, 但心個句唔係咁嫁! BB到黎係一種福份.....有D人想要都未必有嫁 ! ) ! 每當唔開心就諗下呀 B D 得意, 開心 ...

別墅

好多謝大家的鼓勵....我bb到依家都係咁...鍾意就3-4hrs食一餐....心情唔好6hrs先肯食一餐....試過一日食5餐奶....又試過一日只食2or3餐奶.......見佢係咁大叫....扭來扭去..好似好辛苦....明明肚仔餓但食2吓又喊......見到都好down.....噚晚我喊....bb唔知係唔係知道...佢都突然大喊........我依家會try放鬆d.....佢想食就食.....我泵得幾耐就幾耐......佢daddy因為休息唔夠.....佢say sorrytome.......佢話只要我覺得係好的事就contiue 去做...唔好理其他人

大宅

你好呀 ~
我呀b而家都係噤 ...
真係有d頭痛 ...
而家試緊食2匙糊仔 ...
食完之後就唔肯食奶 ...
婆婆一比佢食2啖就係噤大哭大叫
叫到聲到沙晒 ~ 肚餓都唔食 ...
要等我6個鐘後返來埋身餵佢就係噤食 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊