樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

Teapig 發表於 17-3-22 16:43
我都系住開屯門 第1次派元朗 第2次派番屯門

我最驚3次機會都唔係屯門,阿女剛上小學,唔想轉校咁慘,不過可能排到時,阿女都讀完啦…
想認識多啲屯門友

男爵府

shan1016hk 發表於 17-3-14 10:37
我依家第一次派長青邨,我冇要到,剛收到派沙角邨,但封信寫有人自然身故,如吾要,今次吾計算在內,但我 ...

咁你講出拒絕原因,因為兩個小朋友喺將軍澳讀書希望盡量安排。

大宅

大元好啊(emoji)

別墅

ivylui 發表於 17-3-7 15:15
五人家庭有三個小朋友點解次次都係派舊樓......友愛邨,山景邨,大元邨
反而我覺得較舊的屋邨社區配套會比新屋邨完善D。

大宅

月餅勳章

大元邨超正啦

大宅

回覆樓主:

其實有樓就住啦!仲要選新,交通方便!咁即係唔急要樓啦!應該實施唔要一次,再要隔一年先派樓

大宅

jamlee309 發表於 17-5-2 21:37
其實有樓就住啦!仲要選新,交通方便!咁即係唔急要樓啦!應該實施唔要一次,再要隔一年先派樓
...

嘩!你肯定係有錢人住開私人樓!咁大口氣...我唔要真係等足1年有多先派第二次㗎,足足等咗8年!負擔到私樓嘅邊洗排公屋呀!自己住有大有細梗係求方便自己方便小朋友啦!就算唔要都輪下位㗎啦!影響到你咩?要唔要都係人地嘅事!而家洗你錢咩…係睇唔過眼d新移民新香港人一嚟就有新樓住啫,都唔得呀!?

大宅

ivylui 發表於 17-5-2 23:13
嘩!你肯定係有錢人住開私人樓!咁大口氣...我唔要真係等足1年有多先派第二次㗎,足足等咗8年!負擔到私樓嘅邊 ...

唔係大口氣, 個個人都要新, 香港有幾多地方起呀!有屋住好過住劏房啦!

大宅

jamlee309 發表於 17-5-3 06:57
唔係大口氣, 個個人都要新, 香港有幾多地方起呀!有屋住好過住劏房啦!
...

等緊公屋嘅人唔一定住緊劏房㗎囉!佢地可以係租屋住都得㗎!每人要求不一,佢地會選適合嘅屋去生活,如果住緊劏房經濟好困難當然咩樓都會要啦!但對於買唔到樓又租屋住又一家大細,有3次機會都想等好d啦!所以唔洗一句話去批判人地囉!唔好下下講到咁差!

大宅

回覆樓主:

個個都想要新,交通方便,遠d又話唔想,申請咪愈來愈耐囉!起屋地方又唔夠,又有人反對!
未有公屋,可以生一個,儲下錢!到有屋先考慮生唔生多個!未有屋就諗做人仔!

大宅

jamlee309 發表於 17-5-3 16:55
個個都想要新,交通方便,遠d又話唔想,申請咪愈來愈耐囉!起屋地方又唔夠,又有人反對!
未有公屋,可以生 ...

生幾多個又關你事(emoji)真好笑!有人要你幫手養咩!?我5人家庭一人搵錢5人食,合資格申請公屋,好過買樓囉!如果有小朋友又有錢都留返供書教學啦!公屋絕對唔係起俾住嘅劏房人住㗎!仲有d草根階層有家庭又買唔起樓嘅一群!下下幾佰萬一個單位,儲幾耐先買到樓...就算俾到首期都要供啦!你估買樓係買餐餸咁易咩!

大宅

jamlee309 發表於 17-5-3 16:55
未有公屋,可以生 ...

其實我覺得自從回歸後香港變得更加多人,又多新香港人又南亞裔,變相咪等耐咗囉!就算等公屋嘅人都唔一定好差嘅!我先生好努力搵錢,唔會係拎政府錢又等公屋嘅人囉!

大宅

ivylui 發表於 17-5-3 18:19
生幾多個又關你事(emoji)真好笑!有人要你幫手養咩!?我5人家庭一人搵錢5人食,合資格申請公屋,好過買樓囉 ...

其實你生幾多個,真是唔關我事!將來……

所以我覺得你老公真勤力,努力工作!辛苦晒!

大宅

ivylui 發表於 17-5-3 18:27
其實我覺得自從回歸後香港變得更加多人,又多新香港人又南亞裔,變相咪等耐咗囉!就算等公屋嘅人都唔一定好 ...

太多議員撐南亞裔人士,咁鍾意比行街紙佢,之後就落地生根,又有身份証

男爵府

舊樓比新樓大實用 聽講愈起愈細 正正你地有5人多數係舊樓先夠住

大宅

manman1118 發表於 17-5-11 15:44
舊樓比新樓大實用 聽講愈起愈細 正正你地有5人多數係舊樓先夠住

舊樓唔一定大,我就係一個例子!5個人39平方米,個間隔係一入門口已經有條走廊,跟本可以間房嘅位得2佰尺,間咗房後基本唔算有廳,露台放咗餐枱行唔到咁,我完全唔覺得舊樓一定係比新樓大嘅講法!主要間隔唔太好,如果可以改動就會好好多!

別墅

其實真係架。自己排左咁耐就派舊樓。d大6西九成都新樓。比我都唔開心。寶鄉安達根本就大六人多。真係離晒譜

伯爵府

happymama29 發表於 17-5-15 16:26
其實真係架。自己排左咁耐就派舊樓。d大6西九成都新樓。比我都唔開心。寶鄉安達根本就大六人多。真係離晒譜 ...

公爵府

畀面勳章

ivylui 發表於 17-3-7 15:15
五人家庭有三個小朋友點解次次都係派舊樓......友愛邨,山景邨,大元邨

大元好野黎架,大埔中心,有街市,商場。如果唔計同雙非爭小學,校網都唔差,有好幾間英中係區, 校風好既band2又有。

大宅

kirstyau 發表於 17-5-19 18:49
大元好野黎架,大埔中心,有街市,商場。如果唔計同雙非爭小學,校網都唔差,有好幾間英中係區, 校風好既 ...

我都知好呀!我本身都係住大埔!只係派到嘅單位間隔唔太好,但都接受了,總算有個屬於自己的一個家

首頁

尾頁

跳至