跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問因我個女唔食淡粥... 佢會有作嘔既反應...

我試過俾粥+南瓜 ( 打碎之後好似糊仔 佢食)... +紅蘿蔔 ( 佢都唔食 ) .... +菜 ( 好淡, 佢唔食 )

因為唔可以俾調味料... 而肉類我未開始整 ( 我媽咪話bb 1age 前唔可以食肉, 如食左佢大個會口嗅... 但我諗放d肉在粥內當調味...

我個女而家有食糊仔 ( 都食得多, 用奶沖 ), 薯仔糊, apple糊, orange juice ...

我想問您地煲粥俾咩料 ? 有冇先用攪拌器打碎至俾bb食 ? or d粥煲到好棉 ???

禁止訪問

複式洋房

原文章由 Ellen0225 於 08-12-28 00:34 發表

我試過俾粥+南瓜 ( 打碎之後好似糊仔 佢食)... +紅蘿蔔 ( 佢都唔食 ) .... +菜 ( 好淡, 佢唔食 )

因為唔可以俾調味料... 而肉類我未開始整 ( 我媽咪話bb 1age 前唔 ...

我個女開頭都唔食菜蓉, 而家我地會同肉一齊煲, 如果係雞/豬其實都只係攞d味, 魚就會照食, 同埋會同其他食物如南瓜, 薯仔, 番薯, 木瓜...等一齊煲, 咁bb就會食o架啦!

大宅

原文章由 Ellen0225 於 08-12-28 00:34 發表

因為唔可以俾調味料... 而肉類我未開始整 ( 我媽咪話bb 1age 前唔 ...

我個仔so far okay肯食淡味野,因為我頭兩個星期只係俾菜蓉,無俾甜味野,連生果都唔俾!

如果好個女唔食菜,妳咪加肉/魚煲出味先再加菜,咁會無咁齋,佢應該會肯食。

別墅

greece, 我用左屋企既存貨, 有"紅蘿蔔", "薯仔" & "南瓜", 阿女今日11:00 & 17:00 分別食左大半碗, tks !

mrs hamster, 我會試"日本sweet蕃薯".... 您可以用粥既粥水當熱水沖奶俾您個仔, 便秘好辛苦ka @@

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我都認為口臭和食肉無關係, 因為我個仔都有食過魚,豬及雞肉都無口臭既問題, 況且健康院咁保守咁小心, 都已經建議可以在六個月後分階段比阿B食肉的

我甚至乎很早已開始給阿B飲魚湯了, 所以佢亦無抗拒魚腥味, 一般飲80-100 ml, 亦可以用湯來煲粥

我會臨訓前浸米 (2-3瓦匙), 訓醒開始煲, 第一餐食一半, 餘下黃昏時加熱其再食

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我想請教各位媽咪, 你地會隔幾耐比蛋黃阿b食呢?

每日?隔日?或是一星期吃一次?

禁止訪問

大宅

原文章由 carmen1102008 於 08-12-30 01:54 發表
我想請教各位媽咪, 你地會隔幾耐比蛋黃阿b食呢?

每日?隔日?或是一星期吃一次?

我會一星期一次,共餘時間有時食雞,魚同豆腐!

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-12-30 09:57 發表
佢24號係有d燥,有時見佢想便又便唔出,不過呢幾日肯飲水又好好多啦,我唯有得閒幫佢"初"下肚仔,好多時"初"完就會有便便好work。

妳可以俾少少啤梨佢食,會便得舒服d!

複式洋房

EVA & JOYCE,

你o地用咩工具煲粥仔? 應該煲幾耐?
係咪應該一早放肉連米一齊煲, 最後先加菜 & 蛋黃?
我上星期日煲紅蘿蔔豬肉碎蛋黃粥俾 TRISTAN 食, 煲o左 2 hrs,
TRISTAN 食o左半碗仔 (combi 細碗) 就唔肯食喇, 我驚佢唔夠飽, 開o左3安奶俾佢, 佢又好快飲晒喎, 搞到我好沮喪
佢成8個月人仔, 都仲係鍾意飲奶多過食粥仔, 食糊仔就一時時叻, 點算好呀? 你o地教下我啦, thanks!

禁止訪問

別墅

其實口嗅我係話大個左之後既口氣 @@

大宅

亞b 食5餐 - 2粥3奶, 姨姨分開兩餐煲

7-8:00 - 200ml
11-12:00 - 1 大碗粥
3-4:00 - 140ml
6-7:00 - 1 大碗粥
10:00 - 140ml (如果太眼瞓,只肯飲 100ml)

洋房

6個月去健康院時,姑娘叫我攪爛d肉比仔仔食,佢話如果只係攞個味係唔夠營養,所以而家每餐都有肉有菜.
我就煲一次兩餐食,我都係用電飯煲,大約煲個半鐘,阿仔鍾意食杰杰地o既粥.
我想問豆腐,你地買邊一隻,同埋點煮法?

禁止訪問

別墅

我用panasonic電飯煲煲, 好方便, 有時間key in, 好方便 !!!

複式洋房

我個囡八個月啦.. 我都未開始比粥佢食.. 原因都係一樣.. 因為佢真係飲好少奶... 依家四個鐘一餐...沖就沖160ml...但係有時淨係飲100...我通常會比佢一個小時時間...近來都係飲唔晒... 所以粥我都無整到... 不過呢兩日 我就用奶開糊仔比佢食...因為我覺得咁都叫變相飲咗d奶奶.... 你都試吓啦...希望佢肯食多d啦...

原帖由 isabella_mami 於 08-12-27 11:32 發表
囡囡飲奶唔多, 想問下食咗粥仔,係咪會仲大得快d呢?
有人話粥的營養點都唔夠奶好, 所以轉固體這一環我實在有d遲疑.

睇番d相, 囡囡自從無得食人奶之後, 越來越瘦, 個樣越來越標緻可人, 但係我個心就越來越擔心 ...

民房

我阿B5月13日出世, 現在差不多8個月了 他早上先喝 8OZ, 12點左右給他吃一個粥, 4點中左右再給他吃個半條又或是半個APPLE打成泥, 4個小時又再一個粥, 睡前再給他喝多一次MILK, 不過他發展不錯呀!!

我用TEFAL保粥仔比佢食, 佢食得好開心, 在千色店和吉之島都有得買, 3XX元, 忘記了, 不過好好用, 什麼東西一次過放入去2個鐘頭就可以吃, D粥重好"眠"!!

禁止發言

首頁

尾頁

跳至