懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下有冇生兩胎都開刀嘅媽媽? 第二次開刀醫生係咪會喺同一個傷口𠝹落去?第二次開刀係咪會比第一次痛同耐啲先復原? 我陀緊第二胎,上一胎個開刀疤痕生咗好多肉牙

子爵府

一定在同一個位置開,醫生唔會搞到你肚有兩條疤...。復原時間我覺得兩次差唔多喎。肉芽我就無,但聽聞第二次醫生會幫你去除第一胎的肉芽。

別墅

thanks for letting me know :)

大宅

我第一胎都有條好粗嘅肉芽...第二胎,喺同一位置開刀,以為醫生整走唒d肉芽就無事...勁介口同用耐d疤痕敵,點知都係一樣

大宅

krainbow 發表於 17-3-8 16:54
想問下有冇生兩胎都開刀嘅媽媽? 第二次開刀醫生係咪會喺同一個傷口𠝹落去?第二次開刀係咪會比第 ...

我都準備第二次,我本身無肉芽。你可以叫醫生切左去,

大宅

育兒性格勳章

我都係第二胎開,但想問下,
第二胎個肚愈黎愈大,第一胎個傷口開始有點扯住痛,有關係嗎?會唔會爆?因為隔了10個月就有第二胎

大宅

Bitch0101 發表於 17-3-11 23:33
第二胎個肚愈黎愈大,第一胎個傷口開始有點扯住痛,有關係嗎?會唔會爆?因為 ...

十個月~好厲害哦,我隔了5年都驚驚地

大宅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 分享愛 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆 krainbow 的帖子

我都陀緊第2胎...都係諗住開刀...你幾時EDD?

別墅

回覆 kmcccc 的帖子

我EDD8月中但係第一胎37周就穿水所以會問下醫生今次係咪應該約37周開刀穩陣啲

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章 畀面勳章

Bitch0101 發表於 17-3-11 23:33
第二胎個肚愈黎愈大,第一胎個傷口開始有點扯住痛,有關係嗎?會唔會爆?因為 ...

你好勇呀...我第一個開刀時都係隔左2年後先至敢生第二胎.. 醫生同我講過開左刀之後個傷口大約 2 年先至可以完全復元

大宅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 分享愛 DHA勳章 BK Milk勳章

krainbow 發表於 17-3-13 16:51
回覆 kmcccc 的帖子

我EDD8月中但係第一胎37周就穿水所以會問下醫生今次係咪應該約37周開刀穩陣啲

我上胎陀到41週先開刀,今胎唔知會點。我岩岩好隔左兩年

大宅

我都係隔左10個月就有第二胎,第一胎生肉芽,第二胎開刀醫生幫我整走晒啲肉芽,暫時依家細b 五個月條疤仲好好

別墅

我兩胎隔21個月,醫生自動波都係同一個位開,有肉芽會切走埋

男爵府

krainbow 發表於 17-3-8 16:54
想問下有冇生兩胎都開刀嘅媽媽? 第二次開刀醫生係咪會喺同一個傷口𠝹落去?第二次開刀係咪會比第 ...

我啱啱無生完第二個,個醫生會剪走條肉芽的,係同一個位置開刀,另外,子宮收縮會比第一胎痛少少,不過第二日瞓醒已經無事,我第一胎落床痛到死,但今胎落床一點痛都無。

首頁

尾頁

跳至