自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

喺網上見到話牛奶其實有害無益,咁係唔係架?咁飲咩先正對小朋友發育好?
≮新既起點√新既人生→新既開始 メ 有個錫自己既老公仔 シ 真係好開心好開心+_+ ≯

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

grace-yeung 發表於 17-3-9 18:12
喺網上見到話牛奶其實有害無益,咁係唔係架?咁飲咩先正對小朋友發育好? ...

我姑奶是美國的藥劑博士, 佢好早就已經叫我地唔好飲牛奶, 如需補充蛋白質, 飲豆漿都一樣。
我全家已戒牛奶多年。

整麵包我都係用豆漿。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

180 發表於 17-3-9 18:14
我姑奶是美國的藥劑博士, 佢好早就已經叫我地唔好飲牛奶, 如需補充蛋白質, 飲豆漿都一樣。
我全家已戒牛奶 ...
牛奶的確無乜益

請教其實豆漿飲得多係咪都唔好? 植物雌激素,有朋友得乳癌,醫生問佢係咪成日飲豆漿,朋友話係,日日整豆漿飲

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小ice 發表於 17-3-9 18:44
牛奶的確無乜益

請教其實豆漿飲得多係咪都唔好? 植物雌激素,有朋友得乳癌,醫生問佢係咪成日飲豆漿 ...
咁呢樣我就唔知喇, 我地都係簡中先飲豆漿

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我都好confuse...
好耐之前已經睇過報道話唔好,
咁我自己本身都唔係特別鍾意飲,
所以好少飲,但生咗個女後,
個女都唔太鍾意飲奶,1歲已經想戒,
但身邊所有人都話bb飲奶好,
有營養,如果bb肯飲就應該一直俾佢飲,
飲到4歲仲好等等。。。
但奶粉咪又係牛奶。。。咁到底係好定唔好?

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

網上文章seach 到好多關於這個題目!
鏗鏘集都有講

我都唔會多飲!
因我覺得一隻牛為何會有不用盡的牛奶!
所有哺乳類動物都會有停奶一天,這些 違反自然,我覺得好似好危險

珍珠宮

grace-yeung 發表於 17-3-9 18:12
喺網上見到話牛奶其實有害無益,咁係唔係架?咁飲咩先正對小朋友發育好? ...

過3歲根本無需靠牛奶/奶粉俾營養。

我係唔受得牛奶,飲完脹胃,之後仲肚痾,依家我仔一樣。

早餐開麥皮水得啦,果汁又0K

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我唔係話佢冇益,但就……會有更好既。

有人話飲左對腸胃好,但有人飲左又易肚痛
有人話飲左腸道健身暗瘡都會好d,但我越飲越衰

子爵府

開心吸收勳章

我細個俾家人迫每日至少一至兩杯奶,大個後生咗勁多纖維瘤,唔知關唔關事,但醫生叫我少食奶制品同雞肉
而家唔會迫小朋友飲奶,豆漿亦自己買無基因改造黃豆自己整,仲可以自己控制落幾多糖感覺健康啲

珍珠宮

2024年龍年勳章

michelle071180 發表於 17-3-9 19:16
我唔係話佢冇益,但就……會有更好既。

有人話飲左對腸胃好,但有人飲左又易肚痛
我每次飲完牛奶都爆瘡!! 牛奶係至敏源來的,好多有暗瘡,敏感嘅人,醫生都建議介牛奶

男爵府

回覆樓主:

我仔好鍾意飲奶,之前仲早晚一杯,依家就只係朝早飲,試過轉豆奶,佢又唔係咁鍾意

公爵府

回覆樓主:

大型超市有rice milk, 岩腸胃對牛奶敏感人飲。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

識得一個兒科醫生, 佢話佢係香港最早一批醫生提倡要母乳餵哺的, 佢成日都講牛飲牛奶, 羊飲羊奶, 人當然要飲人奶. 其實好早以前都已經發現牛奶無益, 但因為要保障世界各地奶農的利益, 所以先唔可以大力宣揚牛奶無益的事實.

,

男爵府

我深信牛奶係有害無益的…因之前有個網台,有一兩集係講牛奶既單元,聽佢地講完,再加自己分析,真係覺得牛奶唔係大眾所講咁“有益”…
所以我生完仔仔,幾咁辛苦,都一定餵人奶,到仔仔大個,我都冇比佢飲奶粉(學校比除外)…

別墅

LMCK 發表於 17-3-9 21:53
識得一個兒科醫生, 佢話佢係香港最早一批醫生提倡要母乳餵哺的, 佢成日都講牛飲牛奶, 羊飲羊奶, 人當然要飲 ...

我囡驗咗食物敏感 佢對牛奶敏感嗰間化驗中心嗰營養師都話牛奶唔係好嘢 營養師叫飲堅果奶或米奶 或豆奶 但豆奶一個禮拜飲三 四次 唔可以飲足七日

禁止訪問

別墅

meimei342 發表於 17-3-9 22:33
米奶係咩?

我哋平時食米 做成米奶

大宅

其實明珠台有話過牛奶本身比牛飲,其實人類吸收有質疑

要健康D學韓國人食五色食物

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小ice 發表於 17-3-9 19:50
我每次飲完牛奶都爆瘡!! 牛奶係至敏源來的,好多有暗瘡,敏感嘅人,醫生都建議介牛奶 ...
我都係,飲親就爆……另外飲得咖啡多都會爆少許

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至