自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

懇請版主唔好移走我住,我想公海post 聽多d意見!urgent 的

我啱啱生完bb, 仲坐緊月,有個讀初小的大仔,中間嗰個未夠兩歳。
而家個工人仲有幾個月完約,我冇可能做full time mum, 冇長老幫手。之前發現工人成日鬧我個大仔,一問之下大仔講工人曾因為佢洩打佢,但工人喺我面前好錫兩個細路,特別第二嗰個,因為真係由new born湊大!

自從發現佢打過我大仔後,我好急咁搵左個斷約工人,比哂錢,預計我坐完月後就黎我屋企,而舊工人會比one month notice, 扣埋d年假,差不多要呢一兩日同佢講我炒佢.....

之但係呢...而家我度火已經熄左,之前一聽到阿仔同我講工人打佢我簡直著左火,雖然仔同我講唔大力,試過兩三次。

同埋呢排放產假,見多左佢同我第二個小孩的互動,發現佢地互相都好鈡意大家,成日玩到卡卡大笑,工人姐姐真的好用心湊佢,教佢嘢,所以都算功不可沒!

見到咁,我又心軟了.....

又不如講下姐姐仲有d乜優點缺點先啦...

優點:
-英文勁ok, 非常talk 得!
-好識同幼兒相處,好肯陪佢玩
-醒目,一講就明,有sense
-冇打虎頭
-衞生意識好
-屋企咁耐touch wood 冇壞過電器

缺點:
-打過我仔
-好聲好氣指正佢d嘢會黑面
-冇啦啦佢心情唔好都會黑面
-一D都唔話得,佢會立即黑面,因為咁曾經拗計要辭職添
-當知道我有左後,態度仲衰左,似住我冇左佢唔得,好斤斤計較,剩係做 routine 嘢,ad hoc 叫佢做其他嘢就黑面
-煮嘢食好難食,叫佢唔好落咁重調味,但一直都好咸又濃味,已經改唔到,一講黑面兼冇改善。

我而家非常十五十六,究竟keep舊工人好,定換新工人從新黎過好?(我知搵到好工人仲要湊三個係好難.......)

伯爵府

回覆樓主:

換。好怕工人斤斤計較,仲黑面

珍珠宮

chulalala 發表於 17-3-10 13:17
懇請版主唔好移走我住,我想公海post 聽多d意見!urgent 的

我啱啱生完bb, 仲坐緊月,有個讀初小 ...

你講咗炒人未?
一嚟人地揾到未必留,
二嚟留低仲唔知你冇佢唔得(你話之前已扭過)
所以講咗好難返。

未講,我會唔要新,新不如熟,熟咗知佢籠,管控有個底。

湊三個,我會考慮用bonus鼓勵佢。

珍珠宮

環保接龍勳章

我會換。 優點cover唔到缺點,黑面同打小朋友已經炒得。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

換.... 黑我面...NO way....

子爵府

畀面勳章

疑人不用,同佢byebye

水晶宮

新既又斷約,仲要湊三個,頂得順嗎?我怕新不如舊。

侯爵府

有冇能力同時請兩個?

男爵府

回覆樓主:

個工人肯1湊3,仲要有個new born, 已經好唔話得~

樓主本身點對工人? 有冇打算比bonus?

個斷約工人未係你屋企做過,未必頂得順

芝麻街    發表於 17-3-10 15:41

大宅

回覆樓主:

我會揀用舊工人!我曾經試過2年換了7個工人(當時屋企有兩個工人),換到入境處black list我。後來我諗通咗人冇十全十美,只要她們對我兩個仔女好而仔女又肯跟佢,咁我就唔會再要求她做家務或煮飯要滿分,唔得吧咪自己跟吓手尾。自從我咁諗之後人都輕鬆好多。
另外想講,小朋友好直接,如果個工人對佢唔好,佢跟本都唔肯跟佢啦,所以照你所形容工人和小孩的互動,工人平時對小朋友應該都唔差。
不過我最憎人黑面,我而家個工人之前都係,我sent message給她說我唔鍾意她在家黑面,希望她有不開心要講出來,之後她就好咗好多

珍珠宮

ipipipip 發表於 17-3-10 13:32
有冇能力同時請兩個?

我都覺得樓主有能力就最好要晒2個,舊嘅黑面計換,新嘅斷約,湊3個分分鐘走路

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

換啦,決定左就咪諗咁多

男爵府

換,黑面加打大仔,不能接受

珍珠宮

gracelam 發表於 17-3-10 13:26
我會換。 優點cover唔到缺點,黑面同打小朋友已經炒得。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我會keep, 同小朋友有互動先最重要,佢打小朋友係點打法先,小朋友唔乖要打打,我接受到,佢肯用心教,比下下遷就小朋友重要得多。你要新工人湊三件,佢唔走既機會率好細好細。

芝麻街    發表於 17-3-10 15:42

大宅

回覆樓主:

唔換,斷約工人不可靠

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

你心裡面有答案,看看你list出缺點詳細過優點就知道了。

伯爵府

回覆樓主:

缺點多過優點咁多!仲要虐待兒童,炒得啦!

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我從未請過工人,但我覺得若未講會炒舊嗰個就不如維持現狀

第一,你大仔都知道係佢自己"曵"先比工人姐姐唔大力咁打咗2-3次,即係唔係工人姐姐無啦啦揾佢發洩,咁我又覺得可以接受(我支持適當體罰的)

第二,新嗰個係咪百分百好過舊嗰個先,若更難相處咁點算

第三,好老實,佢黑面比你睇好過佢背後唔妥你啦(或者你下次同佢傾吓黑面問題),一日對咁多個鐘,我對我老細都唔會經常好面口啦,同埋我都係唔鬧得架,我一早講咗比我老細聽(除非我真係做錯嘢,否則唔好鬧我,我會還拖的)

第四,難得佢對小朋友好,又唔介意三個咁多,最緊要係注重衞生

第五,食物煮得唔好食,對我嚟講冇問題,因為我出街食的
疫情期間,JM們加油

翡翠宮

揍3個, 新工人應該唔洗幾日會走.

芝麻街    發表於 17-3-10 16:03

首頁

尾頁

跳至