跳至

首頁

尾頁

別墅

我囡囡係半人奶b......但係12月頭開始就唔肯食奶樽..
咁我以為係奶咀or奶粉問題啦...就幫佢轉左奶咀...
佢都係唔肯食...就以為係奶粉問題...咁就試下pum d人奶出黎比佢食...但都係一樣...
一比奶樽佢食.就喊到嘔...但係埋身人奶鍡佢就即刻收聲....點算好呀
囡囡咁樣搞到出唔到街呀.....婆婆又湊得好辛苦

大宅

試吓用avent奶樽..(貼緊母乳既飲法) 會較容易適應..

別墅

原文章由 cc123456 於 08-12-26 16:56 發表
試吓用avent奶樽..(貼緊母乳既飲法) 會較容易適應..

用左啦..都係唔得呀...

大宅

我都有同樣的問題呀!遲d返工都唔知點算?!希望阿B到時乖d啦!
原文章由 *yan* 於 08-12-26 18:42 發表

用左啦..都係唔得呀...

別墅

原文章由 momo_ada 於 08-12-27 11:45 發表
我都有同樣的問題呀!遲d返工都唔知點算?!希望阿B到時乖d啦!

你阿b係咪又係無lala唔肯食嫁..?
遲d會唔會肯食返嫁.......?

大宅

有無試過CHU CHU新的母乳奶樽呀!
如果唔係唔會唔因為呢幾日凍呀,如果係試下搵張包被包住佢,等佢暖D。

別墅

原文章由 loklokhui 於 08-12-27 15:24 發表
有無試過CHU CHU新的母乳奶樽呀!
如果唔係唔會唔因為呢幾日凍呀,如果係試下搵張包被包住佢,等佢暖D。

12月頭開始佢就唔肯飲奶樽啦..so我估唔係天氣問題...
都唔知點解..佢又識分奶咀wor...
仲知個奶咀一掂到佢個口.佢就喊..係都唔肯飲..
餓佢幾個鐘.....由佢係咁喊......先比佢飲....都係唔肯飲....
到底點解會咁ga

大宅

會唔會比佢飲之前用熱水暖一暖佢。

別墅

原文章由 loklokhui 於 08-12-27 16:57 發表
會唔會比佢飲之前用熱水暖一暖佢。

我轉頭試下先

別墅

我個女都係, 有時試下餓下佢, 點知佢真修可以由原來的三個小時一餐, 拖到六個鐘都唔肯食
一埋身佢就立刻食, 仲唔肯放...
我現在最常用的方法就係先令佢zzz, 等佢未醒晒的時候比佢食就最work

別墅

原文章由 cecilia.wilson 於 08-12-27 22:44 發表
我個女都係, 有時試下餓下佢, 點知佢真修可以由原來的三個小時一餐, 拖到六個鐘都唔肯食
一埋身佢就立刻食, 仲唔肯放...
我現在最常用的方法就係先令佢zzz, 等佢未醒晒的時候比佢食就最work ...

我囡囡係果d.....一用個奶咀掂到佢就喊.......
訓緊比佢食就喊得仲勁......
點算呀??真係好頭痛呀

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

複式洋房

原文章由 *yan* 於 08-12-26 16:00 發表
我囡囡係半人奶b......但係12月頭開始就唔肯食奶樽..
咁我以為係奶咀or奶粉問題啦...就幫佢轉左奶咀...
佢都係唔肯食...就以為係奶粉問題...咁就試下pum d人奶出黎比佢食...但都係一樣...
一比奶樽佢食.就 ...

我的情況跟你一模一樣,都係一日有兩餐奶粉果隻,一向OK,點知突然有日開始唔肯食奶樽。
通常我地會先安慰BB因為實在喊得太勁,然後再試過羅。gum樣 repeat 又 repeat 好多次之後先會成功,可能要半個鐘價。仲有最好叫其他人喂,而且吾好比BB聽到你把聲播,otherwise 馬上又喊!

別墅

原文章由 DomTaiTai 於 08-12-28 18:00 發表

我的情況跟你一模一樣,都係一日有兩餐奶粉果隻,一向OK,點知突然有日開始唔肯食奶樽。
通常我地會先安慰BB因為實在喊得太勁,然後再試過羅。gum樣 repeat 又 repeat 好多次之後先會成功,可能要半個鐘價。仲有最好叫其他人喂,而 ...

試左啦....餵左成個幾鐘....飲左半安..仲要喊到失聲..
仲有我諗果半安都唔係佢啜ga..係婆婆擠落去ga...
因為婆婆話佢完全唔肯含住個奶咀....

別墅

原文章由 anaBB 於 08-12-28 17:41 發表
試下埋身食飽之後畀個奶咀個啜下,希望佢習慣D膠.
又有人話D奶咀烚多幾次, 烚到D膠軟D似奶頭, 再畀BB用.

都係唔得ga
一掂就喊.好軟都冇用....到底咩事會令bb咁ga呢...

別墅

原文章由 *yan* 於 08-12-29 00:05 發表

試左啦....餵左成個幾鐘....飲左半安..仲要喊到失聲..
仲有我諗果半安都唔係佢啜ga..係婆婆擠落去ga...
因為婆婆話佢完全唔肯含住個奶咀....

我仲試過比阿女先埋身食, 食食下好快咁改用奶樽
佢個傻豬好似唔知比人change左, 一直食到尾

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

原文章由 anaBB 於 08-12-29 13:25 發表
如果真係乜都唔得,試下用杯 針筒 OR 匙羹,好過BB乜都唔食。

試左啦......用匙羹比佢飲.佢係咁喊.
好難咁餵左3安比佢........之後兩分鐘嘔返晒出黎....

大宅

我BB之前試過一樣情況,後來過幾日又沒有事,但是昨天開始又不肯吃奶樽,只肯吃人奶,但是我不夠奶水,好煩!點解會甘?

原文章由 DomTaiTai 於 08-12-28 18:00 發表

通常我地會先安慰BB因為實在喊得太勁,然後再試過羅。gum樣 repeat 又 repeat 好多次之後先會成功,可能要半個鐘價。仲有最好叫其他人喂,而 ...

別墅

原文章由 sophiac 於 08-12-29 22:29 發表
我BB之前試過一樣情況,後來過幾日又沒有事,但是昨天開始又不肯吃奶樽,只肯吃人奶,但是我不夠奶水,好煩!點解會甘?

過幾日就冇事
點解我囡囡就黎成個月都係咁ga.....
我依家都煩爆呀.....
有冇媽咪有成功ga例子呀

首頁

尾頁

跳至