跳至

首頁

尾頁

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

男爵府

醒目開學勳章

我 bb 前日開始都係咁呀~ (我 bb 36 days, 我係11月媽媽) 我平時係埋身餵 30 mins 人奶跟住再補 90 ml 奶粉.
亞 b 之前 nipple & chu chu 奶咀(黃色)都識啜肯啜. 但係前日開始餵完人奶後擺個奶咀埋口唇即刻大喊. fing 頭. 發脾氣...
夾硬塞左個奶咀入口. 佢啜幾啖又發脾氣... (bb 明明仲係餓. 佢係想食架喎. 但係唔知點解會咁) 發脾氣發到攰. 眼訓啦. 佢又會勁啜晒支奶...
我觀察到 bb 啜奶咀果陣. 佢係用條利頂個奶咀底部. (好似食人奶個方法) 唔知係咪佢啜唔到支奶而發脾氣呢? 但係其實佢之前係兩種都識啜架喎~
今日會去健康院檢查. 睇下姑娘知唔知點解 bb 會咁.

別墅

原文章由 zj 於 08-12-30 10:24 發表
我 bb 前日開始都係咁呀~ (我 bb 36 days, 我係11月媽媽) 我平時係埋身餵 30 mins 人奶跟住再補 90 ml 奶粉.
亞 b 之前 nipple & chu chu 奶咀(黃色)都識啜肯啜. 但係前日開始餵完人奶後擺個奶咀埋口唇即刻大喊. fin ...

問完記得講比我地知呀

別墅

原文章由 anaBB 於 08-12-30 09:36 發表
試下學習杯. 我阿媽話我唔食奶樽, 用學習杯, 一陣間飲晒.
學習杯流量好大, 小心BB瀆親.

咁細個用得ga咩....唔係6個月先用ga咩...
等我去睇睇先....mouth:

大宅

昨天我嘗試只是早上BB起身喂一餐人奶,之後就給他奶粉,需然他一邊掙紮,哭叫,一邊食,最後我都成功,跟住下午(我隔左4個鐘,平時3個鐘一餐)又餵奶粉給他,他很快就食完。但之後的餐又是掙紮,哭聲中。。。但到淩晨12點,BB就好快吃完。。今天我也是早上給他吃人奶,之後中午12點吃奶粉,他一D都沒有哭!唉,我想可能真是不可以給他太長時間吃人奶 (如果你沒有足夠的奶給BB),同埋要BB真是餓才給他吃。。
下午再看看。。。

原帖由 *yan* 於 08-12-30 00:36 發表

過幾日就冇事
點解我囡囡就黎成個月都係咁ga.....
我依家都煩爆呀.....
有冇媽咪有成功ga例子呀

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

試晒都係失敗....
依家唯有

複式洋房

我估Dbb 大左D之後就識揀,覺得食人奶媽媽抱著有安全感嘛,更係吾食bottle 啦。我而家都係盡量係BB半夢半醒時喂,千其吾好等到BB餓到大喊時喂,因為一定反抗。

男爵府

醒目開學勳章

健康院姑娘話 bb 而家大個左識得分奶咀 同 nipple.
佢建議一致 d 用奶樽 or spoon 餵...

不過我 bb 過左幾日又冇事啦...

首頁

尾頁

跳至