婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

咁多年以黎,過時過節我都無湯飲,不過我係唔恨飲,因為99煲得唔好飲.
如果有得飲都係飲竹蔗水,佢最鍾意係大時大節煲蔗水,呢幾年攪到兩個仔成日問銀行借水,話咗佢好多年唔好煲蔗水,佢係都要煲蔗水,我為有同佢家姐講,後尾佢家姐閙佢,咁佢就無煲.
之後就開始煲湯,但次次都唔會(不)比我,但我c6又睇唔到所以佢唔知,就算知佢都唔會出聲.
今次做冬佢又唔(不)比我,係個個有一碗飲淨係我無,到我叔仔返到黎,佢老婆叫佢飲咗碗湯佢,佢話唔飲,咁我就話,係你先有得飲架,我想飲都無呀,99聽到只係係度笑.
咁,你地又估吓我下次有無得飲呢???
19/1開估

大宅

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-12-27 01:30 發表
咁多年以黎,過時過節我都無湯飲,不過我係唔恨飲,因為99煲得唔好飲.
如果有得飲都係飲竹蔗水,佢最鍾意係大時大節煲蔗水,呢幾年攪到兩個仔成日問銀行借水,話咗佢好多年唔好煲蔗水,佢係都要煲蔗水,我為有同佢家姐講,後 ...

無啩,咁多年都無,點會無啦啦有吖~叫你都唔好飲啦,好爸弊啦咩~自己有錢煲咩湯都得啦,d99成日做呢d小動作真係好鬼黑人憎!!!!睇到都火吖~
係我就食都唔食佢煮d飯,去之前出街食左先~or去都唔會去囉,玩咩把戲啫,同呢種99要斷絕來往吖~:;pppp:

男爵府

我估都無啦,你99咁都做得出仲要係咁多年,佢怕你話就一早唔會咁做啦!
我99幾唔鐘意,我去食飯佢都會煲湯,因為我會嚴佢無餸,不過佢煮餸好難食,d湯話煲咗3.4個鐘都好似水咁,仲要煲咩湯都係咁,因為我煮餸煲湯都好過佢多多多......,所以佢咪無得話我,我有時會煮唔得閒煮都一定會斬料,唔係無餸食囉我同呀女!

[ 本文章最後由 peggy@_@ 於 08-12-27 04:57 編輯 ]

大宅

原文章由 peggy@_@ 於 08-12-27 04:55 發表
我估都無啦,你99咁都做得出仲要係咁多年,佢怕你話就一早唔會咁做啦!
我99幾唔鐘意,我去食飯佢都會煲湯,因為我會嚴佢無餸,不過佢煮餸好難食,d湯話煲咗3.4個鐘都好似水咁,仲要煲咩湯都係咁,因為我煮餸煲湯都好過佢多多 ...

你99都好吖,知自己整得難食都去嘗試,我件99煲d湯次次都好似食阿b果d糊仔咁,仲要逼人飲超大湯碗,唔係,應該係食,完全係無水份果隻~嚇到個個都唔敢去佢屋企,怕又要飲d糊狀湯

大宅

一開飯,唔使佢去不湯,自己不晒成家人的湯,唔使到佢喜歡不比邊個就邊個,激死佢都好.
ありがとう!!!

大宅

你地估吓我下次食團年飯又有無湯飲

我都估你無湯飲。你99做到咁明顯,奇怪點解你c6會唔知,比我我會唔返去食(食左真係背脊骨落)。以前我99成日比隔夜飯我食,62同2個仔就食新鮮,初時我都唔覺,後來發現左,我真係嬲到震,我覺得如有隔夜飯應該大家一切食,無理由日日都係我同99食。於是第二晚食飯時,我就指住自己的飯問點解我碗較黃,然後成晚黑臉,從個日起我就有日日有新鮮飯食啦﹗

男爵府

不如,你今次自己帶一d湯, 少少地, 再but 比大家飲, 好似好大方咁, 但記住but到尾, 得一啖話比你奶好飲啦, 無啦,而且我平時返來一啖都無得飲架.

別墅

我都唔會飲99d湯, 佢會落當藥材唔啱我, 但佢次次都會問我, 我都say no.

子爵府

你99擺到明就唔想俾你飲~咁你今年應該都唔會有喇~除非你做左o的好令佢開心既事~或者你都會有得飲既!所以我都估係-------->無

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 lemontree 於 27/12/08 13:24 發表
不如,你今次自己帶一d湯, 少少地, 再but 比大家飲, 好似好大方咁, 但記住but到尾, 得一啖話比你奶好飲啦, 無啦,而且我平時返來一啖都無得飲架.

唔好呀,唔係既一陣有野聽la.
當年c6見我煲d連朋友同佢d同事都讚好飲
就咁佢就叫我煲la(因佢媽唔識煲湯,成日煲唔知咩出黎)
仲有嗰煲湯貴到(我煲花膠響螺鮑魚煲雞)
佢地飲左dd成煲湯d花膠嗰d無食就倒晒呀,肉都痛埋呀
點知飲完後比晒說話我聽呀

唔記得tim
我估你有得飲
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

[ 本文章最後由 kellyly 於 08-12-27 23:07 編輯 ]

大宅

哈, 佢有俾你老公加嘛, 你唔好出聲, 大家飲湯時, 你一手攞起老公碗湯飲完一啖先俾返老公飲~ 個樣仲要望吓佢, 心諗:吹咩...

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都估妳無湯飲。 妳99明唔like妳

[ 本文章最後由 nico011296 於 08-12-27 20:27 編輯 ]

大宅

有得飲你就驚啦~

大宅

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-12-27 01:30 發表
....

樓主我係你就會一手攞咗你c6碗湯o黎飲, 然後仲要得得戚戚咁叫c6自己去"不"過碗...咁重唔激到你99生蝦咁跳...

複式洋房

原文章由 OneOneMa 於 08-12-27 17:41 發表
哈, 佢有俾你老公加嘛, 你唔好出聲, 大家飲湯時, 你一手攞起老公碗湯飲完一啖先俾返老公飲~ 個樣仲要望吓佢, 心諗:吹咩...

好主意!!!

別墅

其實我想問樓主~你老公無理由一次都唔發覺囉,除非.....

男爵府

樓主, 你食團年飯個日自己煲定湯拎上去
佢地飲湯個時你又拎出黎一齊飲囉
仲要當住佢地面倒出黎飲,:;pppp:
大大聲講, "我今次醒呀,
自己拎左湯黎飲!!!! "

伯爵府

咁既小動作都做得出你99都唔like你,睇黎你既eq好好,未有發圍!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 hk430 於 08-12-28 02:13 發表
樓主, 你食團年飯個日自己煲定湯拎上去
佢地飲湯個時你又拎出黎一齊飲囉
仲要當住佢地面倒出黎飲,:;pppp:
大大聲講, "我今次醒呀,
自己拎左湯黎飲!!!! " ...

絕!
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

子爵府

原文章由 Cat1218 於 08-12-27 01:59 發表

無啩,咁多年都無,點會無啦啦有吖~叫你都唔好飲啦,好爸弊啦咩~自己有錢煲咩湯都得啦,d99成日做呢d小動作真係好鬼黑人憎!!!!睇到都火吖~
係我就食都唔食佢煮d飯,去之前出街食左先~or去都唔會去囉,玩咩把戲啫,同呢種99 ...

我自己煲d湯好過佢煲果d
我成日都會煲花膠,螺頭果d湯
佢都係今年先開始花膠湯
我以前有買花膠比佢
買咗幾年我一啖都未飲過
我同佢講未見你煲過嘅
佢話自己有煲黎飲喎
咁佢鍾意番比自己飲咪由得佢
咁咪後尾唔買比佢囉

而家佢次次煲花膠湯都早一日同我講
但我就無得飲
我都唔知講我聽做乜