自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

icecream126 發表於 17-3-15 14:04
呢一代讀書壓力真係好大
小學都已經要不停默書、小測 啱啱考完試 又給繼續默同測 其實係咪真係有甘既需要 ...

記得阿仔小一第一次測驗,中文六課書及常識五課書,全當中文溫即係十一課裡面的詞語,我真係覺得多,仲有新聞題。事隔幾年,總括來說,整体課程比我當年又多又深又要求高,但每日依然得二十四小時,加埋体藝練習...... 我只想講小朋友要上堂好留心、冇特別學習障礙、記性好才適應到現今急速的節奏。當然少不了父母幫忙溫書,仲要出動四大長老揍出揍入,才能成才,缺一不可。(天才例外)

子爵府

童年不是應該快樂的嗎???

伯爵府

其實都唔止係呢代, 我之前都係咁, 都係係咁易溫咋, 成個人生係讀書同比人鬧咩

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

呢一代讀書壓力真係好大
小學都已經要不停默書、小測 啱啱考完試 又給繼續默同測 其實係咪真係有甘既需要 ...
社會轉型, 唔讀書, 出路少咗, 大家都跟大隊

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

2024年龍年勳章

呢一代讀書壓力真係好大

係~我仔F.4, 每星期都有一兩個quiz, 仲要係計埋入全年成綪先慘.
我其實已經唔知佢仲有無默書呢家嘢, 因為唔使家長簽名......

我見佢自己都會緊張就無理佢, 佢月尾考試, 已經計劃定點調動補習堂, 由一星期一堂變兩堂......
仲問我如果一次過上哂四堂(四個鐘)頂唔頂得順......我話我就唔得, 你都咪搞.......

放學返來佢會追下韓劇輕鬆下, 然後做功課......

子爵府

其實香港教育最應該係小學改革,小學夾係中間,小朋友由幼稚園跳上小學,由小學跳上中學前後呢個歷程係最難適應,但香港既官竟然著眼點放係幼稚園抄寫,DSE身上,其實小學教學體系係最差!課程,功課量同考測量又多過中學

公爵府

回覆樓主:

我仔學校測默不計分。

我一個小一,一個小六,大仔小二下學期已放手測默功課,訓練佢自己負責任,我提佢測默係幫佢温習。

小一的測驗提佢自己温,默書會睇一睇,始終生字會係考試出現,先建立佢基礎先可以放手。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

侯爵府

畀面勳章

Honey 發表於 17-3-15 15:09
我仔學校測默不計分。

我一個小一,一個小六,大仔小二下學期已放手測默功課,訓練佢自己負責任,我提佢測 ...

咁你仔學校幾好,测默唔計,家長拿呢D機會做訓練。否則,都好難唔跟。

禁止訪問

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

過多幾年我要面對呢個問題

水晶宮

回覆 icecream126 的帖子

都唔係依家LU, 我小學時跟著過老師真係同你日日小測, 不過唔知係咪因為咁成績好咗好多.

男爵府

畀面勳章

間學校係咪想由二線升上一線,所以係咁谷﹗

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

上星期大考完,今個星期中、英默。

下個月又測驗

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

没完沒了…………………………

別墅

回覆樓主:

我女兒學校的小測評估是不定時的,只知每星期都有,根本冇得特別温習,所以上課一定要專心,消化好內容先掂,老師想籍着呢D小測知道學生吸收多少,再幫個別學生追上進度,這代教學模式大多數是這樣,老師和學生都辛苦!

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除咗讀書仲要滋D時間出嚟一體一藝.....

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢一代讀書壓力真係好大

佢就係要訓練到你覺得考試唔係咩野一回事

甘就可以,你又舒服時,你小朋友又舒服

默書唔計考試分,唔洗理佢,

小測唔係太計考試分又唔洗點溫佢

係果2次考試比較重要咪溫下書囉

勤力....就留返呈分試先
日本の平安を祈ります

公爵府

呢一代讀書壓力真係好大

吓,咩老師?係咪二線頭學校想擠身一線所以咁進取?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

2018復活節勳章

gracelam 發表於 17-3-15 14:35

揀小學前有冇做功課攞料? 有D小學真係冇乜測考。
都係個句.每個校網都有輕鬆小學.但永遠話"多測多考多默"家長唔會去簡.

首頁
12345...8

尾頁

跳至