自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

焦糖媽 發表於 17-3-16 14:23
十幾年前我妹返學我媽已要用呢招......

到時唔只分三隻色

伯爵府

我試過最差個司機,一開車行左幾步扮壞車,我地落車,架車飛咁快開走左

侯爵府

親子王國15週年勳章

淘寶 發表於 17-3-16 14:26
到時唔只分三隻色

或者將車頂個 "Taxi" 轉做 mon, 叫啲司機自己入想去邊, 咁會唔會易啲 mix & match?

(p.s. 咁咪即係烏爸? 叫啲司機咁鐘意揀客, 轉去做烏爸揀飽佢啦)

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

淘寶 發表於 17-3-16 13:16
政府建議透過專營權模式推出專營的士試驗計劃,新增600輛專營的士,初步建議起錶為32至36元。

的士司機從 ...
獨巿生意唔憂做, 態度梗係拍得住九記澳牛。
有競爭先有進步, 再黑口黑面拒載, 自己冇收入, 唔好又懶地硬

你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

痴線,你收入多咗都唔代表你服務好喎,收入少咗心情唔好就更老馮要受你氣嗎?

男爵府

短途黑面,過海又唔like......撘的士還要受氣,沒生意?的士司機們自找的

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Uber貴過的士,但一樣好生意,就知乘客唔介意俾錢啦,而家問題係,uber冇問題,香港乘客都冇問題,提供服務同接受服務兩邊都冇問題,係的士業因為影響佢哋利益作梗啫,講到底,佢哋因為個的士牌,佢哋覺得香港政府要保障佢哋利益,的士從來冇尊重乘客,但因為佢哋個牌,就認為香港所有人一定要保障佢哋利益,縱使佢哋服務態度唔好,香港乘客都要對的士逆來順受,唔可以有選擇。

侯爵府

2018復活節勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-3-16 14:43
Uber貴過的士,但一樣好生意,就知乘客唔介意俾錢啦,而家問題係,uber冇問題,香港乘客都冇問題,提供服務 ...

如果的士啲服務做到好似日本咁

我相信, 唔會有咁多人揀uber

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁的士服務吾好,我未吾搭囉

大宅

心情不好都算一個理由?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-3-16 14:43
Uber貴過的士,但一樣好生意,就知乘客唔介意俾錢啦,而家問題係,uber冇問題,香港乘客都冇問題,提供服務 ...

所以我都贊成Uber合法化,有競爭才有進步,有部分的士佬啲態度好差,遠近都唔願做

公爵府

成日話有幾多的士司機, 老實講佢地有幾多個有報稅先? 政府一係就立例只保障有報稅的職業司機, 即刻無左6成的士司機自稱係司機.

政府應該同業界講, 您話影響幾多人的收入, 但實際得幾多人報稅, d司機應該即時唔會再嘈.

接受uber 再要求有報稅資料, 就可以有系統加左一個收入.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

淘寶 發表於 17-3-16 14:21
係google play度 downlod uber apps

之後可以揀用信用咭, google pay 個啲付款
唔該晒
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

禁止訪問

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

焦糖媽 發表於 17-3-16 14:23
十幾年前我妹返學我媽已要用呢招......
佢哋要長途、有回頭客、唔塞車。我都想日日唔駛做有糧出啦
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

淘寶 發表於 17-3-16 14:48
如果的士啲服務做到好似日本咁

我相信, 唔會有咁多人揀uber
的士業唔去檢討改善佢哋自己問題,卻要求政府剥削巿民選擇權

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

象牙宮

Giant 發表於 17-3-16 14:59
佢哋要長途、有回頭客、唔塞車。我都想日日唔駛做有糧出啦
你錯了,太長途佢哋又唔鈡意的,喺短加長減的機制下,太長途佢哋未必賺得最多。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

瑪麗醫院d的士老馮唔過海講明行西隧都唔車叫你問下一架去遠少少過柴灣又係唔去,勁憎的士佬你上得黎揸得紅的你憑咩唔過海 又唔係交更時候。

遲日要的士返醫院諗起都
感激遇上你~

子爵府

回覆 淘寶 的帖子

所以贊成多發的士牌,甚至是普通的士牌

首頁
23456...9

尾頁

跳至