論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家那位不算是公主 但是每天都處於迷惘中
3月16號
我: Heat the soup and cook noodle for my breakfast
她: Yes mum

之後
她: Mum, do you want me to put the soup with the noodle?
我: No need, I will do it by myself. Just put the noodle in my bowl.
她: Mum, you want all bone?
我: What bone, I said put the noodle and I didn't ask you to put the bone (這裡指的煲湯的骨)
她: I heard you said bone
我: I said "Noodle", Noodle has two sounds, bone only has one sound. WAKE UP!!!!

333s    發表於 17-5-17 22:29

大宅

回覆 謝家大少奶 的帖子

看了自己的文章 忽然想到她應該是只聽到 "BOWL" 所以聽成 BONE

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢似乎借咗聾耳陳, 只見你口up up. 求其應yes mum.

大宅

回覆樓主:

我都發現佢地成日聽錯野,乜都said yes,唔清楚又唔問
有次我叫佢煮洋蔥炒牛肉,但想用半個洋蔥
我講Please cook the beef with half onion
點知佢煮左一半牛肉,一個洋蔥

333s    發表於 17-5-17 22:31

大宅

123chan123 發表於 17-3-17 00:28
我都發現佢地成日聽錯野,乜都said yes,唔清楚又唔問
有次我叫佢煮洋蔥炒牛肉,但想用半個洋蔥
我講Please co ...
呢個好好笑...HAHA

大宅

回覆 123chan123 的帖子

我覺得她們英文差+專注力失調,時常聽錯指示。求求其其亂咁做,根本就唔care.我試過叫工人 cut the half lemon in slice. 佢就切兩片lemon, 每片再切一半。
叫佢買$40 排骨,佢就寫低買$30...... 總之每日都有嘢喺做錯😩😩
對住佢地真的好嘔血!

男爵府

我都覺得佢地未必聽得明我地既英文....

因為我都聽唔到佢地既accent......佢上次講VEGETABLE 我都好難聽~

其實佢有問番您, 可能佢真係唔明......
我覺得....同佢地講野要好似同老人家講野咁....
講幾次...仲埋要睇下佢明唔明....

大宅

那就把煮多的洋蔥給他吃 不要給吃牛肉 因為太少了

大宅

回覆 bpwwp 的帖子

應該只是專注力差 要頂嘴的時候 英文好的不得了

333s    發表於 17-5-17 22:32

大宅

3月17號

早上焗曲奇 自己收拾好用具 回廚房放東西時說

我: Please clean the table
她: Yes, mum

沒兩秒放好東西 從廚房出來 看到她用我幫貓貓洗臉的抹布擦桌子 可能她知道我出來 快手快腳把抹布放回原位 (抹布就在她身後架子)

我 (從架子上拿著抹布問): What do you do with the cloth, cleaning the table?
她: ... ...
我: What do you do with this cloth usually, for cleaning table?
她: .... ... ... ... no mum ... ...
我: Next time you use your clothes to clean the table, it is even quickier than you get the cat's cloth.

333s    發表於 17-5-17 22:33
bboo1    發表於 17-3-21 17:20

大宅

我工人就好少頂嘴!

大宅

謝家大少奶 發表於 17-3-17 15:38

那就把煮多的洋蔥給他吃 不要給吃牛肉 因為太少了

其實我工人唔差, 英文都正宗,佢好肯教我女,我個女未夠兩歲已經識好多英文, 去interview N 班D 老師都大讚我女英文好..
只係佢有時去左遊雲同冇記性, 我講完d 野佢唔記得,但又唔敢問多次我

大宅

bpwwp 發表於 17-3-17 22:59

我工人就好少頂嘴!

明知自己錯仲敢頂咩?

男爵府

回覆樓主:

最慘佢哋啲嘢係無定向,唔係提佢就可以預防,因為唔知幾時發作:

例一,煮開某款雞飯都係拆雞肉,突然一次連骨斬雞,成餐我都擔心個囡哽到骨碎;

例二,平時醃肉都係糖鹽豉油,突然一次炒雞柳醃肉落埋胡椒粉,個囡食唔到……

謝家大少奶    發表於 17-3-21 16:13

侯爵府

回覆樓主:

你叫佢 wake up 小心佢加料!

大宅

回覆 princesscupcake 的帖子

無得加 因為我們不用她煮飯 只有我們可以加她料

大宅

3月18號
帶完BB上PG 累到死回家睡一下
睡到一半想起來還沒洗菜 (BB要吃晚飯)
一看時鐘 快要七點 再看到那位公主站在沙發後面看電視
氣到我冒火

我: You know baby has to take dinner, you do not need to cook but at least you have to wash the vege, even I am sleeping you still ask sir!!!!!!!!!!!!!

她: ... ....

我: You are not here only playing with baby or do the cleaning, you should ask us what should you do with our BREAKFAST/LUNCH/DINNER. I never leave you hungry.

她: ... ....

3月19號 公主放假 7.00 - 22.00 (整天不用看到她 舒服)

大宅

3月29號

我BB手指腫到DOUBLE手指口甘粗
因為公主關門沒看到BB手放在門框 一次關不到門 第二次超大力關 沒想過BB的手放在門框 已經第2次 決定找新姐姐

3月30號
就是怕自己說的不清楚 分好早餐分量 一片麵包 一粒蛋 兩個4分一番茄 告訴公主煮這些給我 竟然煮少一個番茄... ...

大宅

謝家大少奶 發表於 17-3-30 13:48
3月29號

我BB手指腫到DOUBLE手指口甘粗

你可否因為咁 即吵她呢?不補$

男爵府

我工人都係咁, 只會"哦" "yes" "ok", 唔會有嘢問, 但係之後會做左另一樣嘢出來

平時我同老公帶飯, 果日同佢講要整咩,, 叫佢開罐沙甸魚我同先生一人一半, 結果一罐大沙甸魚, 我老公有兩條, 我得一條, 原來仲有半罐佢留返自己食, 我都唔想話佢。

問佢嘢問佢知唔知喺邊度, 通常都會話唔知, 但係果樣嘢平時都係佢收起, 結果我要自己揾

首頁

尾頁

跳至