夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

不過話是話, 你老公搵幾錢一個月先?!

大宅

佢每個月搵錢都唔定,佢做工程,起晒貨先至有錢收,有時幾日收一次錢都有,全部都係出cash,佢唔會俾我知道佢搵多少錢,但一定唔會太少,因為佢唔會返嚟一齊食但我會留飯餸俾佢,佢都有食,總知成日都唔响屋企,晚黑先至返,若果佢响屋企即係死得!無野做無錢佢先至响屋企~
原文章由 肥豬皇 於 08-12-30 17:34 發表
不過話是話, 你老公搵幾錢一個月先?!

大宅

我又做唔出,話晒佢都要用勞力返工,雖然唔無返嚟同埋一齊食,但佢夜晚返嚟都有食,有時見佢淨係食餸唔食飯,我就知佢响出面食咗d野,有時返嚟直頭唔食,我就留番第二日自己食,我就算買20蚊豬肉整梅菜肉餅,我都係分三份,一份佢,一份半阿女(食兩餐),半份咗右自己食!呢d日子實在太恐怖~但都已經兩年了!!

原文章由 2on 於 08-12-30 17:21 發表
日日留返兩條菜+泡飯俾佢咪算la...
佢唔滿意話你的話...
你咪話一分$一分貨...
又要俾個女食...
有飯有菜已經好好ka la...

大宅

原文章由 elaine2006 於 08-12-30 17:49 發表
我又做唔出,話晒佢都要用勞力返工,雖然唔無返嚟同埋一齊食,但佢夜晚返嚟都有食,有時見佢淨係食餸唔食飯,我就知佢响出面食咗d野,有時返嚟直頭唔食,我就留番第二日自己食,我就算買20蚊豬肉整梅菜肉餅,我都係分三份,一 ...

i don't know why you still stay at home and take care of child.

1. you should find a job and someone to look after your girl.
2. She's big enough to go to pre-school.
3. you complain about c6 but you don't think of solution. it's your problem.
4. if you can't find a job, you have to bear this kind of life. if you are capable enough, maybe you earn 15k. spend 5k on maid and 10k on others.
5. i think most women need job and support themselves. relying on c6 is so hard 'cos not all men want to support women's all living expenses.

if i have no job, i think i also have to spend very little money. i'm glad to have a stable job.

don't rely on men. keep your job.

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

自己出尼做野係好D架, C6比你 D 錢咪用尼請bun bun law,又有工人駛,又5駛做亞4 ,最多放工早D返屋企揍女,自己賺錢講句話報大聲D la:;pppp: , 我個C6都5比我做野架,不過我比你好彩,C6都好勤力抓銀養我,但係每個月D卡數會一筆筆問Law,如果駛自己錢幾時倫到你問呀!,鬧起交尼仲話你不事生產,一無是處,真係好hurt架 ,如果做野份人工扣除所有野之後無麥點剩,就不如自已揍番個女La,不過我相信一定有位走棧架

複式洋房

Yes agree! You must be brave enough to resist such condition! Look for a job and bring up your daughter youself! Don't let people look down on you! We're here to stand on your side!!

Talk with your family first and see if they can help you to take care of bb so that you'll be fine to look for jobs...

別墅

依家d男人真係好唔得, 如果大家一齊慳, 條氣都順d~

男爵府

樓主,

你可以好似我咁, 我亞囡由兩歲開始, 係我公司附近返全日幼兒園, 我可以先接亞囡返學後先返工, 放工後先接放學,佢學校同我一樣, 差不多放銀行假, 唔使人幫我揍, 而家讀高班, 扣埋學劵, 才$1700有找.

男爵府

畀面勳章

要講出黎發洩下,唔係痴左線呀女點算?點都係自己番工好!得咁小家用都唔知點捱,真係要好慳先至得!
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

世间上竟然有咁既老公,真系极品呀
楼主份人真系好好,比着我人都颠呀

大宅

如果我係樓主我一早出左黎做野,個個月得個2千幾蚊,都唔知夠比咩好,而且自己出黎做野假假地都有多過佢比的幾陪,佢唔鍾意係佢的事,甘你同個女點都要食GA,

複式洋房

原帖由 yuenwa 於 08-12-31 21:26 發表
樓主,

你可以好似我咁, 我亞囡由兩歲開始, 係我公司附近返全日幼兒園, 我可以先接亞囡返學後先返工, 放工後先接放學,佢學校同我一樣, 差不多放銀行假, 唔使人幫我揍, 而家讀高班, 扣埋學劵, 才$1700有找. ...

呢個建議幾好呀,樓主可以考慮吓。

複式洋房

你真係好叻,忍個咁難得的老公都難嫁la,
仲要加多個同住的奶奶,
比著我都不用崖足2年已顛咗了.
你媽媽比你老公還要錫你,都好為你著想.
真是世上只有媽媽好.
你最好都是自己出來做,請番個bun bun,
叫你奶奶或你媽媽跟下眼,
好過你咁長做亞4,來得舒服,
香港都好多人請bun bun 嫁la,
我自己就曾經請過3個la.
3個都幾好,都能照顧到我們一家4口,
現在亞女都大了,才無請之麻,
千萬不要給報紙bun bun的新聞嚇怕你,
其實你驚人,人驚你,
D bun bun 都好驚D亞mum多多無好人的.
你出埋來做野,$又可鬆動些,又可買下野,真係可以減壓的你真的不妨考慮一下.

大宅

多謝各位mami關心,我發洩完心情都好好多,我諗過好多解決方法,但都係行唔通,我同99關係又唔好,一齊住咗12年,頭11年都好好,好到佢可以同任何人(包括佢自己d仔女)都講:我好過佢親生仔女;之不過有咗阿女後關係變差,生咗出嚟仲衰(因為係女),呢12年我真係好似工人咁,又要返工,放工返到屋企又要做阿四,煮飯洗衫一腳跌,生完阿女無返工關係真係差到無可形容,我屋企人驚我同阿女會有生命危險勸咗好耐搬開住,直到08年中我真係忍無可忍搬走咗,依家只係得我哋一家三口住,我哋住呢到地方唔大,根本無可能再容納多一個工人;所以,現在只好碟埋心水等阿女讀書,我先至有番身一日!真係衷心多謝晒各位關心!thanks~

首頁

尾頁

跳至