論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我請時講明,佢話完全明白個情況,佢ok,我放工後都要7:30回家,回來跟功課溫書,搞完都10點,幫幫手睇住個細,佢11點入房休息,6點起身搞返學,之後早上佢可休息,呢刻就同我講唔做(emoji)(emoji)

水晶宮

PCKK323 發表於 17-3-26 23:55
我請時講明,佢話完全明白個情況,佢ok,我放工後都要7:30回家,回來跟功課溫書,搞完都10點,幫幫手睇住個 ...

你個工人做咗幾耐?

你細b幾大?

你返工之後边個湊細b?

就咁睇字面工人朝6晚11, 工時長。佢只係工人而不是小朋友阿媽, 又点會接受到朝6晚11??

男爵府

PCKK323 發表於 17-3-26 23:55
我請時講明,佢話完全明白個情況,佢ok,我放工後都要7:30回家,回來跟功課溫書,搞完都10點,幫幫手睇住個 ...

時間真係好長,不如調一調等工人可以9點返房或者早上8點開工

大宅

早上2 個已返學, 我地又返工, 基本上佢無野做, 佢好多時都在房休息,我無理過佢, 日常搞掂2個細就OK 了, 如果我請個人幫手, 我已經不用佢煮比我食, 又不用佢打掃房間, 只係照顧2 個小朋友, 咁都會好累無精神,我都無話可說, 小朋友比佢更辛苦, 小學生朝早返學, 放學做功課溫書10點先瞓, 仲無佢可以早上補眠啦

男爵府

樓主唔可以用媽媽或小朋友既休息時間同工人比, 佢只係來打工.

晚11朝6係好長, 雖然話個個返工返學工人可以休息, 但佢係大人, 晚11入房未必即瞓, 瞓幾個鐘又要起身, 就算早上補眠亦未必日日做到, 長期係咁根本休息唔夠, 好辛苦的.

要"幫幫手睇住個細", 小朋友幾大? 工人日頭要照顧嗎?

男爵府

家傭無得好似正常office甘返朝9晚5,始終要因應唔同家庭需求作出唔同調整,但一定要有足夠休息時間,朝6晚11,睇落好長時間,但如果中間有2,3個鐘休息,我覺得無野喎

侯爵府

樓主的角度,早上工人大把時間休息。

姐姐的角度,個個朋友早上家裡也是無人的。為什麼人家是7:00a.m.- 8:30 p.m. , 自己是6a.m. - 11p.m.?

不是個個早上也可以睡覺的(我自問不可)。不要用"不合理"的時情去"合理化"自己的想法吧!

總之,單從時間看,我只看到6a.m.- 11p.m. 每天8 小時睡覺也沒有。我覺得過份。也會是姐姐口中的"衰傭主"去斷妳約。

請問,就算在公司數手指/ 腳指/ 坐/ 睡,老板每天要妳返6am. -11p.m. ok 嗎?(人工無得加)

大宅

哦, 一定係啦, 我請人時講明個問題唔係我無講, 我講咁問清楚你做唔做,個個家庭需要唔同, 間間公司都唔同, 我同你打份工都唔同

子爵府

PCKK323 發表於 17-3-27 12:00
哦, 一定係啦, 我請人時講明個問題唔係我無講, 我講咁問清楚你做唔做,個個家庭需要唔同, 間間公司都唔同, ...
講咗冇用
她們是沒有合約精神這回事的,

佢唔做就算吧!同佢講,只有自己激心

佢冇心做,就唔好阻佢發達!

你請工人,係揾人可以幫到你家庭需要,份份工,都有辣,有唔辣,唔識咁諗,就祝佢好運!

男爵府

要煮lunch ma?
小朋友幾大?

大宅

細果個讀k , lunch買飯, 有時煮通粉, 我咁衰係好難請架啦, 難度單親媽媽一世都無人幫

大宅

只可以話現在工人好揀工

水晶宮

PCKK323 發表於 17-3-27 12:31
細果個讀k , lunch買飯, 有時煮通粉, 我咁衰係好難請架啦, 難度單親媽媽一世都無人幫 ...

你細b讀k, 我估晚上不会11pm 先訓。
不如叫工人跟細b的訓觉時間休息。

最後, 你真係唔好將小学生同工人比, 香港的小學生係繁忙兒童, 佢地返学做功課的 “工時” 好多都比大人返工還要長。

大宅

公道D講...11-6真係好長時間,即使你話佢無咩野做..
叫你11-6坐係到你都辛苦啦...何況湊仔?
湊仔仲辛苦過做家務呀.....
最基本8個鐘頭休息一定要比人囉~~

大宅

都係, 我要比佢8小時休息,我會叫佢9點瞓,多點休息, 再者佢都幾辛苦要比時間佢休息, 現在我細瞓教所以佢都係瞓了, 相信這才是正常僱主, 多謝你地提點

大宅

雖然好似工時長左D, 但佢日頭都無咩野做兼有大半日自己一個在家,而家D工人真係好唔捱得又揀工,其實想想我地仲辛苦過佢訓得仲少..

男爵府

上午可以休息到兩個多鈡先接小朋友,如果下午午睡仲有時間。我覺得份工係困身但並非不可接受。

大宅

算擺啦,這裡有幾多僱主又有幾多Agents,針唔吉到肉人地又點會有感覺呢?我宜家先明請公主係咁,自己搵份工,話明洗碗洗12個鐘,人地加錢我肯做,最後我覺得辛苦但就話最衰個僱主,最賤就係這些無良僱主,一定唔會打工個有問題嘅。

男爵府

講真佢一早知個小朋友幾大同有咩野做架啦。接job時又唔想清楚,玩辞职好阻人,D 公主都好累人。

大宅

PCKK323 發表於 17-3-27 20:08
算擺啦,這裡有幾多僱主又有幾多Agents,針唔吉到肉人地又點會有感覺呢?我宜家先明請公主係咁,自己搵份工 ...
無法啦,佢地大小姐係要搵份唔駛點做既工,就等佢慢慢搵啦,不過叫佢地唔好再呃人,見工時乜都話得得得,真係累死人,浪費時間金錢。

首頁

尾頁

跳至