在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

大女17mth,細女2mth,自細女出世後都從未好好休息過,現在便放完產假復工了! 家裡沒請傭人,上班時靠99到我家照顧baby, 99等我或老公放工後便回家, 之後就哋一齊照顧baby...又pump 奶,又要埋下身餵, 仲要同大女沖涼, 洗樽...家務, 晚晚只得3-4小時睡, 個膞頭痛到肩週炎又沒時間睇中醫針炙下 我就快捱唔住la... 請問有冇mama曾經或現時都好似我咁? 可以抽dd時間分享下, support下 ?

男爵府

我個細仔未出世, 下年六月頭, 我都預計我會好似你咁辛苦, 不過我同自己講, 頂硬上, 大女而家婆婆湊, 2歲4個月, 夜晚自己湊返, 而家大肚又要做家務, 都幾攞命, 老公又懶到死, 踢一踼先會幫手做下家務, 唔係就一日都黑掛住打機, 大女又痴身到死, 乜都要媽咪做, 晚晚八點幾返到屋企, 氣都未有得抖, 大小姐就會叫我陪佢呢樣個樣...... 第時細仔會俾99湊, 而家諗緊請個鐘點返黎, 幫下手, 唔洗樣樣家務自己做!

你或者提議下請鐘點, 加油呀!

我本身頸有椎間盤移位, 差唔多每個星期都會去睇下物理治療, 你要啦啦淋去睇呀, 唔係到時點湊小朋友呀?? 我試過衫都著唔到, 因為隻手舉唔起, 好彩個時未陀佢兩姊弟, 不過而家KEEP住成日頸痛, 除左睇物理治療外, 有時會睇下西醫食消炎葯, 同埋成日係屋企塗葯酒!
原帖由 princesshey 於 08-12-31 03:26 發表
大女17mth,細女2mth,自細女出世後都從未好好休息過,現在便放完產假復工了! 家裡沒請傭人,上班時靠99到我家照顧baby, 99等我或老公放工後便回家, 之後就我哋一齊照顧baby...又pump 奶,又要埋下身餵, 仲要同大女沖涼, ...

大宅

我遲d都會好似你咁, 女女依家13個月, 細b將會7月出世, 幸好我地兩公婆同奶奶一齊住, 有佢幫手揍住女女, 我諗住早d安排大女入讀n1(但係未搵到岩既) 等細b出世後, 奶奶日透湊細b, 我地放工返黎就一齊接力湊住兩件

我仲記得頭個幾個月係幾咁辛苦, 餵人奶, 洗樽洗泵... 不過老公可以幫手就最好, 因為bb大家都有份架嘛, 適當分工會減輕你個傷
同埋你要睇醫生, 唔好再拖~

侯爵府

好媽媽勳章

放工後就you and your husband (2 people) 一齊照顧 2 kids. And you feel 就快捱唔住......
Then how about your 99. I think she (1 person)take care 2 kids in day time.
The only way is: employ a 傭人. You have no choice.

原帖由 princesshey 於 08-12-31 03:26 發表
大女17mth,細女2mth,自細女出世後都從未好好休息過,現在便放完產假復工了! 家裡沒請傭人,上班時靠99到我家照顧baby, 99等我或老公放工後便回家, 之後就我哋一齊照顧baby...又pump 奶,又要埋下身餵, 仲要同大女沖涼, ...

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實你應該比洗樽&家務老公做~
呢d易既家務佢都有責任

珍珠宮

好替你辛苦,點解唔去請個家務助理,賓賓呀,印傭咁呢?即使係鐘點都好呀。生仔真係唔係講笑,懷胎10月唔係最慘,係出生後頭3個月。我真係覺得做咗10多年工作,從來未做個一個咁難嘅project。一個人係無法做到所有照顧BB嘅工夫,莫講仲要做家務。生之前我跟老公約定分工事宜,我只能食,瞓,同照顧BB,其他的佢要諗辦法,自己做又好,請人做又好,總之我唔理。你試吓請個鐘點啦,新媽咪一定要保持心境開郎。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請個鐘點啦

大宅

請人幫手分擔下你嘅工作啦, 等你有時間休息下.

別墅

我同你case差唔多,大仔17個月,細女3個月, 未生女女前已經找緊工人, 原本11月頭有架啦,但係驗身話佢係乙型肝炎帶菌者,當然唔要佢啦,咁再攪第二個工人,到依家都未批到visa,我12月22日返工啦,依家唯有仔仔比我媽媽睇,放工接返佢,女女就99睇,放假帶返o黎囉...唉...返工前係我媽媽同我一齊睇住二個,果時真係好想死架,辛苦到暈...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 mizuho 於 09-1-3 00:38 發表
好替你辛苦,點解唔去請個家務助理,賓賓呀,印傭咁呢?即使係鐘點都好呀。生仔真係唔係講笑,懷胎10月唔係最慘,係出生後頭3個月。我真係覺得做咗10多年工作,從來未做個一個咁難嘅project。一個人係無法做到所有照顧BB嘅工夫,莫講 ...

來形容一個 ' Project ' 真係好挑戰, 唔係人人做得到 & 好

民房

原帖由 060905 於 08-12-31 13:11 發表
我個細仔未出世, 下年六月頭, 我都預計我會好似你咁辛苦, 不過我同自己講, 頂硬上, 大女而家婆婆湊, 2歲4個月, 夜晚自己湊返, 而家大肚又要做家務, 都幾攞命, 老公又懶到死, 踢一踼先會幫手做下家務, 唔係就一日都黑 ...

我都"鄧" 妳辛苦, 妳老公咁懶, 妳就唔好同佢生第二個啦, 自找麻煩, 妳真係要找個鐘點幫下手, 大住肚做家務會好易倦, take care!!

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我女 24 個女...我冇一刻好好咁放過假, 我己經有 6299 幫手~

更何況你要睇 2 個又冇人幫~

咁點呀, 你生得都預左...請工人係好, 但屋企多個人你慣的話又 afford 到先好講~

咁後生, 你得 ge~!!

男爵府

準備生第二名時, 佢話請工人架, 點知野蠻6299唔俾, 無得請工人, 佢話會幫手做務, 結果樣樣都無做…..
原帖由 nicolemoko 於 09-1-5 11:38 發表

我都"鄧" 妳辛苦, 妳老公咁懶, 妳就唔好同佢生第二個啦, 自找麻煩, 妳真係要找個鐘點幫下手, 大住肚做家務會好易倦, take care!!

複式洋房

如果唔請個家務助理 / 賓賓 既話..........
我唸我唔會考慮生第二個啦!
***由懷胎10月, 到bb出生後頭6個月;直至bb幼稚園之前..........我真係覺得全程係一個大project!

複式洋房

我都試過呢個階段, 真係好辛苦 !
又要揍女又要返工, 個人好倦! (大女07/06, 細女11/07)
我都無請工人, 日頭奶奶幫手揍,夜晚接返大女囉!
其實只要大女返咗n1, 就會好好多!
加油!

大宅

060905,

咁你真係要扮下個"死樣"俾你老公至得,我老公起初都唔肯請工人,話放育嬰院,搞到我媽咪頂硬上話幫我,懷孕時,唔肯請鐘點,話佢做就得,叫我要休息多D(因為作小產),最後,我就因為間屋3個月無抺地/清潔,患上香港腳(輕微),佢至肯俾我搵鐘點...

後來,在我奶奶+我,日哦夜哦下,我老公至肯請工人,現在,我可以話你知,唔請工人,我會"死得",我個囡1歲前,我老公係唔肯/唔識換片及同個囡沖涼,連幫我睇住個工人湊bb都唔肯,放工遲10min回家都"串"我.(現在放鬆左,可以在30mins內 )...

男人靠唔住,真係寧願一開始為請工人嘈,好過做死左自己都唔知...(我老公當初係連我話自己出曬一切費用都唔俾我請工人/鐘點)

原帖由 060905 於 09-1-6 18:53 發表
準備生第二名時, 佢話請工人架, 點知野蠻6299唔俾, 無得請工人, 佢話會幫手做務, 結果樣樣都無做…..

男爵府

知道....

我前晚忍唔住發晒脾氣, 佢昨日好好咁幫我做晒d家務, 執得屋企企企理理, 雖然無幫手湊盈盈, 盈盈愈大愈唔肯跟佢..... 但at least佢無打機, 不過我都驚佢係三分鐘熱度, 而家"物色"請鐘點, 工人就無乜可能可以請到, 99點都唔俾我地請, 細仔會交俾佢湊!
原帖由 CYK 於 09-1-7 12:42 發表
060905,

咁你真係要扮下個"死樣"俾你老公至得,我老公起初都唔肯請工人,話放育嬰院,搞到我媽咪頂硬上話幫我,懷孕時,唔肯請鐘點,話佢做就得,叫我要休息多D(因為作小產),最後,我就因為間屋3個月無抺地/清潔,患上香港腳 ...

男爵府

盈盈返左n1三個月係獨立左, 不過同細個時一樣咁痴身呢, 佢仲愈大愈唔痴爸爸, 乜都要媽咪幫手/陪佢!俾佢痴住係好開心, 但係有時想做下野, 連沖涼時間都無, 都幾辛苦!
原帖由 tszwaima 於 09-1-7 12:30 發表
我都試過呢個階段, 真係好辛苦 !
又要揍女又要返工, 個人好倦! (大女07/06, 細女11/07)
我都無請工人, 日頭奶奶幫手揍,夜晚接返大女囉!
其實只要大女返咗n1, 就會好好多!
加油! ...

複式洋房

我個大女都係好痴身, 連開支奶都唔比爸爸開, 瞓覺都要你陪到實一實, 晚晚都要等大小姐瞓咗先有得沖涼!

男爵府

give me five, 而家盈盈就係咁樣!
原帖由 tszwaima 於 09-1-8 18:55 發表
我個大女都係好痴身, 連開支奶都唔比爸爸開, 瞓覺都要你陪到實一實, 晚晚都要等大小姐瞓咗先有得沖涼!

首頁

尾頁

跳至