跳至

首頁

尾頁

大宅

日日幫個仔諗食咩諗到頭痕,不如集思廣益,大家分享下每日食咩,咁咪有多d靈感囉!

今日:
中午--菜心蛋黃粥
晚餐--生菜大眼魚粥

大宅

青豆鯇魚粥
菜心豆腐雞肉粥
小棠菜雞肉粥
菜心柳梅粥
蕃薯波菜柳梅粥

仲有南瓜 , 翠玉瓜 , 粟米 , 冬瓜 , 西蘭花.... 我通常除左加菜 , 仲會加其他顏色既蔬菜 , 黎緊會試淮山同茄子

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁多位媽咪咁妳地會先煲左d菜/肉等再去攪爛佢定攪爛左先去煲呢 ? 我自己用前者, 但我見有d媽咪會用後者 !

大宅

煲好先攪好啲, 營養流失較少

原帖由 sandra28 於 09-1-1 00:24 發表
咁多位媽咪咁妳地會先煲左d菜/肉等再去攪爛佢定攪爛左先去煲呢 ? 我自己用前者, 但我見有d媽咪會用後者 !

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以下可以出售/交换:

1)眼鏡88積分
有2400分,09年3月到期...
想交換2張20元的HUGGIES尿片現金劵(頂級柔適),或者
1罐400g的能恩2號

2)雅培恩美力2號 (或可出售)
我有2罐900g, 想交換2罐900g的能恩2號/
或者
5罐400g的能恩2號

3)雅培恩加健3號- 30.5g, 有3包, 2010年到期...
想交換1張20元的HUGGIES尿片現金劵(頂級柔適)

4)美贊臣A+3 - 30g, 有2包, 2010年到期
想交換1張20元的HUGGIES尿片現金劵(頂級柔適)

5)全新nuk寬口奶瓶(未拆袋)
150ml及300ml寬口奶瓶(各2個)
毎個平讓45元...(原價毎個55-59元)
附寬口矽膠奶咀1號...

徴求:
1)Huggies尿片(頂級柔適)
L大碼...或...XL加大碼 (請出價及告知數量)

2)能恩2號 (請告知數量,出價及到期日)

以上可在火車站沿線/元朗區交收....
有意請pm我,謝謝

男爵府

咦...咁細個,唔好食豆腐喎,有石膏粉....定還是你係用日式豆腐??
原帖由 wantan 於 09-1-1 00:14 發表
青豆鯇魚粥
菜心豆腐雞肉粥
小棠菜雞肉粥
菜心柳梅粥
蕃薯波菜柳梅粥

仲有南瓜 , 翠玉瓜 , 粟米 , 冬瓜 , 西蘭花.... 我通常除左加菜 , 仲會加其他顏色既蔬菜 , 黎緊會試淮山同茄子
...

子爵府

原帖由 maggieymh 於 09-1-3 15:28 發表
咦...咁細個,唔好食豆腐喎,有石膏粉....定還是你係用日式豆腐??

日式豆腐都唔好呀~
因為係用全蛋整嫁~

琥珀宮

唉 ! 呀囡唔鐘意食菜蓉呀 ! 己經落左雞肉落去煲 ! 最後都半迫佢食 ( 要扮餵下爹d食咁佢先至食 !) ! 尋日煲暮仔三文魚粥就食得好快 ! 紅蘿白個 d煲都食, 但唔食d菜唔夠纖維嫁麻, 佢又隔日先疴到臭臭( 仲要乾乾地 ) ! 而家靠食多 d 生果 !

男爵府

蛋黃? baby can eat?quote]原帖由 smileynemo 於 08-12-31 21:46 發表
日日幫個仔諗食咩諗到頭痕,不如集思廣益,大家分享下每日食咩,咁咪有多d靈感囉!

今日:
中午--菜心蛋黃粥
晚餐--生菜大眼魚粥 [/quote]
[

別墅

[quote]原帖由 liliana 於 09-1-2 11:28 發表
煲好先攪好啲, 營養流失較少

是否有根據? 請指教

琥珀宮

蛋黃係咪整熟先攞個黃出來撈落d粥到嫁 ?

大宅

原帖由 sandra28 於 09-1-8 23:56 發表
蛋黃係咪整熟先攞個黃出來撈落d粥到嫁 ?

係呀!先烚熟,再"顏"碎個蛋黃囉,加落粥度!

大宅

依幾日整過:
木瓜蛋黃粥
菜心雞肉粥
菠菜紅蘿蔔粥
菠菜雞肉粥
菜心三文魚粥
薯仔豆腐雞粥

阿仔唔鍾意菠菜,食左1/3碗咋!

別墅

你真有心機. 我叫o左姐姐, 總之要日日唔同菜&肉,點撈比她拿主意. 總之: 肉 + 菜 + 蛋黃(一只)

肉: 豬/雞/魚
菜: 菜心/西籣花/波菜/紅蘿蔔/南瓜

我亞仔就唔食木瓜!

大宅

請問D肉會唔會比埋BB食架?
菜係用葉部份?

別墅

有呀. 肉用機打碎. 菜就剩係用葉.

原帖由 cartoon375 於 09-1-9 11:35 發表
請問D肉會唔會比埋BB食架?
菜係用葉部份?

大宅

原帖由 Ann0805 於 09-1-9 11:18 發表
你真有心機. 我叫o左姐姐, 總之要日日唔同菜&肉,點撈比她拿主意. 總之: 肉 + 菜 + 蛋黃(一只)

肉: 豬/雞/魚
菜: 菜心/西籣花/波菜/紅蘿蔔/南瓜

我亞仔就唔食木瓜! ...

一日食一個蛋黃唔會太多嗎?

我仔仔都唔食木瓜, 果日我食, 俾左少少佢, 佢起初超興奮, 因為諗住終於有得食我地d野, 點知食左一啖就o拿埋塊面唔肯再食 lu.

大宅

原帖由 smileynemo 於 09-1-9 10:14 發表
依幾日整過:
木瓜蛋黃粥
菜心雞肉粥
菠菜紅蘿蔔粥
菠菜雞肉粥
菜心三文魚粥
薯仔豆腐雞粥

阿仔唔鍾意菠菜,食左1/3碗咋!

我都想比三文魚阿仔食 , 你有冇去左 d 魚油 (白色部份) ?

大宅

原帖由 dormom 於 09-1-9 14:02 發表

一日食一個蛋黃唔會太多嗎?

我仔仔都唔食木瓜, 果日我食, 俾左少少佢, 佢起初超興奮, 因為諗住終於有得食我地d野, 點知食左一啖就o拿埋塊面唔肯再食 lu. ...

我阿仔每次都係食一個蛋黃 , 不過一星期唔好超過 3 個

大宅

佢之前因為出玫瑰疹 , ee 早兩日用左"彭魚鰓"煲粥比佢食 , 早排我見佢唔多好胃口, 落左淮山煲粥 .

首頁

尾頁

跳至