自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我廿幾歲時自己湊我仔都堅辛苦,細路又走黎走去, 又多野要服待佢,老人家點會唔辛苦?

伯爵府

大家一面倒話樓主湊小朋友係好辛苦,但明明成日有post d人又跳出黎話自己一個湊幾個都冇難度

男爵府

老人家揍真係好辛苦喎,呢一刻佢冇事、但揍落又關節痛、腰痛、 小朋友要抱架麻
一陣BB有病 大人都辛苦啦
揍細路好大精神壓力
以上係我阿媽成日同我呻既

wcpcelia    發表於 17-4-8 19:03

男爵府

回覆樓主:

真係搞錯,99 50幾歲仲要每日差唔多搭兩個鐘頭車去,連續返10幾個鐘頭洗碗,洗碗係一樣極辛苦嘅工作,稍為有少少良心都應該叫阿媽轉第二份輕鬆啲工,人工差價自己死都死返出嚟俾佢,最多做多份part-time,阿媽得一個,真係心痛佢咁樣日捱夜捱

而且其實就算奶奶唔返工,你哋都係應該要俾錢佢

公爵府

回覆樓主:

我阿媽都6到尾,不知幾enjoy 湊孫

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

係辛苦架喎,好有壓力的任務。
但婆婆自己想而你地又感謝佢幫手湊咁咪得囉。
無理由話湊bb唔辛苦。邊個湊都辛苦架啦
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

回覆樓主:

平心而論,好難比邊樣辛苦喎,洗碗工作環境又濕又污糟又操重又彎腰又刻板又機械又要睇老板面色,未必好得幾多。
如果99唔洗買餸煮飯做家務,得54都可以嘅,小朋友訓左99可以小休,同埋如果你地對湊法冇乜要求,99有話事權,又唔洗幫手教孫,又或者一定要帶落公園或周圍去要隨時mark實,一般響家玩下玩具睇下電視,食兩餐,屋企又做哂安全措施,本身小朋友可以獨立玩,其實唔會太辛苦

珍珠宮

好媽媽勳章

50幾歲就算身體健康,體力精神都一定比後生時差左,仲要日日搭咁耐車黎幫你湊小朋友,湊小朋友又要精神又要體力直頭太辛苦啦

珍珠宮

回覆樓主:

同意樓主。

我奶奶和我阿媽爭住湊孫,有時明明唔洗佢地湊,佢地都會自動湊。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主可唔可以講比幾多錢99幫妳地湊B?未湊B前妳地又比幾多家用?99洗碗每個月最少搵萬幾,妳成日話自己冇乜錢,又話唔可以比得多,又唔提比幾多,相信都比唔倒99返工嘅數,妳99又等錢用黎供樓,如果妳地要求佢上門湊孫又比得唔多,就難怪人地覺得妳地用盡個99,比說話妳地聽。

睇妳個post講我都覺得妳地有啲算到99盡,妳覺得佢湊B肯定舒服過返工,又唔駛佢做家務,好似已經益左佢,但其實佢要響妳地返工前到妳家,晨早起身搭車,心機同時間都唔小野,須然佢尚算後生,但責任又大,有事可能又隨傳隨到,妳估真係唔辛苦咩。

珍珠宮

回覆樓主:

上次翻工,地鐵見到老人家抱住个幼稚園訓,即起碼30磅,我自己都抱唔掂,何況老人家
仲要答地鐵,又逼又多人

首頁

尾頁

跳至