自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

sjssjssjs 發表於 17-4-3 09:59
你個小朋友依家先得11個月大, 一個老人家 湊佢,點會唔辛苦, 我發現原來呢度好多jm 都好明事理
...

其實有湊過就知湊小朋友係好辛苦

男爵府

認同湊孫唔一定辛苦!我有姐姐幫手,我奶奶好鐘意湊,我仲覺得佢同孫玩得多,個人開心左有活力左

伯爵府

你試過自己一個全日湊小朋友幾星期未?那種攰同悶係同返工完全唔同

wcpcelia  :  發表於 17-4-3 16:22

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

弊在好多人俾父母湊孫既錢,都唔justify 湊孫辛苦程度。如果樓主唔計家用你係俾過萬蚊,開此post 就合情理

別墅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

多口問句
你係咪出番同你奶奶一樣人工既家用比
重要年年加人工同 MPF 呢

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我父母都七八十歲了,都要幫我睇仔,雖然一日只係睇幾個鍾,我都有內疚,因為我覺得佢地應該更多時間享受下人生,我真係好好彩,佢地兩個都好愛我個仔,如果見少都會掛,我先冇咁內疚

坦白講,如果佢地唔肯幫我湊,我真係會好無助,所以我好感激佢地

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

SORRY, 本人覺得湊仔係辛苦過返工, 所以我係在職媽媽~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

雖然你99好想好樂意湊孫, 但始終好需要體力先得, 開心得來其實都係辛苦GE

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

任何人湊B暫都辛苦。18歲湊都辛苦。
問題係自己生出黎,做阿媽就預左辛苦。
做長老基本上冇責任去辛呢個苦。

大宅

當年都係我99想揍孫比佢揍,不過我都 覺得佢辛苦,而唔覺得老人家湊孫係老馮

男爵府

我自己湊仔都辛苦過返工,
何方老人家

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

湊小朋友要精神及體力。有病亦不能安心休息。我快45歲。幫女兒照顧孫仔。但感恩女兒明白。做人不要只顧自己。用心留意別人。就會理解當中原因

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

返工,身累

湊仔,心+身累

比我選我都係選返工,講真係比佢湊仲煩,又要怨、又大把說話聽,你講佢又唔會跟你講的做,又唔話得。
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

侯爵府

即係樓主你覺得宜家俾咗份筍工你99,99應該要多謝返你轉頭,係咪咁
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

湊小朋友係辛苦, 但要睇係認真湊/hea湊, 我真心好多謝我媽媽佢好盡責, 比我呢個為人母仲要細心

相反我99只顧自己, 唔會為小朋友切想, 我都好多謝佢令我仔變得獨立, 反而62比佢更會照顧小朋友

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

因為根本湊小朋友就係唔輕鬆,同返工都一樣咁辛苦。

返份洗碗工可以求其洗,邊吹水邊洗又得,湊孫要時刻警覺,方法要跟足指引,壓力大d
我是一隻喵

大宅

jacobkit 發表於 17-4-3 08:23
要拎件事來講。真心唔明,奶奶54歲,身體健康,自己爭住話要湊孫,本身做洗碗的,之後要c6俾錢,話請工人幫 ...

樓主,不如你講清楚,係有人覺得你地要99幫手揍孫辛苦左99,還是你覺得幫你揍孫益左你奶奶?
睇唔明你意思,希望不是後者,因為揍小朋友真係辛苦,就算我地自己揍都攰啦

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

msyoyolam 發表於 17-4-3 10:04
認同湊孫唔一定辛苦!我有姐姐幫手,我奶奶好鐘意湊,我仲覺得佢同孫玩得多,個人開心左有活力左
...

無錯,有姐姐幫手就輕鬆好多
我是一隻喵

別墅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

vivibabyvivi 發表於 17-4-3 09:28
湊B咁唔辛苦樓主點解唔辭職自己湊?
係喎
佢講得咁口響點解唔辭職去湊

首頁
45678...13

尾頁

跳至