夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

c6福建人 我地有個4歲幾既小朋友 係個佻皮囡

我想呻既 係一直存在既問題
但今日病到個人暈暈鄧鄧 情緒特別大

現雙職媽既我 一至五送完小朋友返學再返工
放工接返小朋友再買餸煮飯同日常家務
真係冇誇張由0640起身 中間lunch坐20分鐘
一直到晚飯食15 20分鐘又起身 直至2230上床先有得歇 你話個人完全唔燥底都係假既
c6返到屋企食飽飯會坐埋一邊玩手機 只要你唔出聲 佢真係冇打算理屋企野
你話佢 佢會跟下功課摺下衫

尋日我開始病到唔臥床唔掂既狀態 煮唔到飯
對佢公平啲講句 你叫佢買外賣返黎 佢都會做
今日小朋友同佢放假 而我一早講定佢放假甘我返工
最後我雖然抱病但照返工因為工作冇交代好 諗住頂住返工 但早退
諗起條魚買左2日未蒸怕會壞 見佢地好似又食左幾餐出面
心諗今晚都係煮啦 我返黎坐低冇耐就聽到c6打鼻鼾
佢訓到大半粒鐘時 我預備好今晚餐飯既材料 然後我就無名火起 覺得我一返 盤野就掉番俾我
嗰刻唔知點解有啲委屈 但我自己都心知 明明係我自己死頂返工煮飯

佢既概念係 如果你唔返工 多時間處理家務 就唔會放工返黎發火 甘一係你唔好返嘞
我同意既 但哩個唔係處境問題咩?同假設如果我老豆係李嘉誠一樣甘廢
哩個在於2口子點樣分配家庭岡位 而唔係單單老母放工都老奉處理家務同湊囡

最後我扯佢起身叫佢幫個囡沖涼 搞到大家都好火
佢係一個訓親乜都唔理既人
1800唔叫佢 佢可能訓到自然醒 食飽醒神嘞 最多凌晨2.3點先再訓 但第日要起0700都唔理 照訓先
順帶一提 佢平時幫囡刷牙沖涼等永無主動
佢係冇每晚幫囡沖涼刷牙等親子時間 始終關係到個囡的確係比一般小朋友難服侍
個囡話唔聽 又撞岩佢冇乜耐性嗰日, 佢通常會話:「係咪要我出藤條」
佢話個囡我教又教唔好 又要批評佢教囡 因為我覺得係佢冇俾過基本耐性出黎 你有同佢建立過父女關係嗎?

其實有時我好掙扎,雖然未必明男人做左成日野 返黎可能真係只想坐定定玩電話
亦唔係唔想諒解男人既壓力但我好單純 我係想見到當我搞唔掂啲野要求救既時候
例如真係做唔切or俾啲責任佢時 叫佢洗碗 結果啲碗洗完仲係有層油喺面 成個昇盤都係水
地下都係水滴
吩咐過好多次抽濕機要較時間制 否則會開全晚
夜晚著過房燈要記得跟手熄番 等等等等濕碎問題
哩啲好似做完一次就會即棄甘 我真係好難理解
可能太過唔信佢 每次我訓到半夜 都好自然起身望下啲野係咪冇跟好
結果3次有2次都係冇跟好 一晚起幾次真係好攰
當然 可以話其實你叫 佢起碼會做 已經死唔哂
但無疑我係跟左一個 對自己小朋友好冇親和力既人
每次佢基本上都嫌佢煩 所以4年幾以黎 佢冇一次主動提議放假出下遠門 遠門係指去下郊外等等
有佢既出現都係因為朋友想同個囡玩 搞啲活動 所以叫埋爸爸
當然哩度又可以話 「甘佢肯出現都已經好好啦」
哩啲我都唔係冇諗過..有諗過佢以前既生活模式就係嗰種著住電腦電視睇到眼訓乜都唔會熄到天光既人
但哩個 係咪我真係可以委曲求全既理由呢

還是事實上 大多數c6都係甘 係我憧憬太美好?

瑪瑙宮

Moresmile 發表於 17-4-4 21:46
但我自己都心知 明明係我自己死頂返工煮飯

佢既概念係 如果你唔返工 多時間處理家務 就唔會放工返黎發火 甘一係你唔好返嘞
我同意既

我同意佢講法.

大宅

好多人都會話男人係咁,點解要係咁,你係一個有家庭既男人就要咁,咁我係女人,我夠想休息,唔煮飯,返工,做家務,係咪因為我想休息,就唔使理其他野,哩個根本係藉口!你攰咪抖,仔女佢都有份,點解要咩都攬上身,佢應該要分擔屋企既事情

男爵府

我c6同你個差唔多,佢放工返黎只會陪仔玩半個鐘內,食飽飯就玩電話,咩都唔理,我就煮飯、15分食完攪個囝,洗碗,同囝冲涼、哄囝訓覺、執玩具掃地拖地、摺衫,最後冲涼大概10pm先有得抖,曾經要求佢幫手負責一樣,佢只會話等下等下好多時訓覺都無做,訓醒返工無件事,催佢做都係西面,寧願自己做曬算數
有時候都會唔開心覺得自己工人都不如小朋友仲細,去廁所都要喊到我出黎,早8做到晚10,唯一休息時間係小朋友訓左我又做曬d家務,但佢係覺得我懶,大把時間
有想過小朋友大個返全日k我返工,但我覺得9成佢都係咩都唔理,一樣我做曬
我都有你既問題,始終都需要佢份家用,小朋友亦需要爸爸,但我已經唔太想理佢,各有各玩電話各有各訓,有要求過分開佢唔願意,吵完好幾日又打回原形,摺下衫好似受左天大委屈,我都放棄了,如果佢想分開,只要傾掂小朋友安排,我無問題,我返工可以勉強養到自己同小朋友。
有時候好想走左去,話之佢兩個點,但始終做唔到唔理小朋友,又無多余地方請工人,唯有繼續下去

伯爵府

唔関福唔福建人事!
係多數男人也是這樣吧!我諗係你地未磨合好啫!我也是嫁福建人,我覺得我們在第十年之後才叫做磨合到,我C6都係乜都唔做,但我係知道佢在外工作辛苦,日做12小時,坐埋車來回都14小時啦!我淨係需要佢換床單、煲下水咋,個仔由幼稚園到小六都係老公湊返學,我都0645起床返工,C6返晏d但都會帶仔上學,佢放假就睇下個仔嘅功課。現在中學了,唔洗湊返學,我都想佢瞓多d,我c6一日瞓6小時左右咋,我都仲偷下雞快d整好餸攤抖下,佢完全冇你話叫佢洗碗,搞到個廚房好唔掂令你好嬲,我以前都會但後來自己同自己講:自己做哂冇咁嬲!真係㗎!久而久之,我唔求佢幫忙,自己做,咪唔嬲lor,嗌少咗交,同埋我覺得C6同個仔溝通得比我好,所以我將這個任務交比佢,現在13年了,我反而覺得佢好咗,會問我有咩要幫手、家庭用品要潻時佢會話放假一起去(佢同個仔拎哂,我只係拎銀包)jm,我身邊都好多褔建人,有些大男人,但都有好多錫老婆嘅,大家多d溝通、互諒互讓

大宅

我都是在職媽媽,收工已很累,不想做家務了,所以很讚成請工人,真係舒服好多

大宅

我c6都係咁,踢十踢先郁一下,所以我現在進化到無傷大雅,唔做唔會死既事就唔做,例如c6 d衫唔洗,洗頭水無都唔買住,總之hea過佢

男爵府

回覆:到底哩啲C6係咪好平常?家家戶戶都有一件(長篇)

唉!福建,潮州,客家,都差吾多睇你命水啦?大家都有工作㸃解女人放工重要買餸煮飯,佼衞生跟功課真正人都瘋癲,男人你想佢分担小小難啦?借口多多真正吾嫁好過嫁姊妹?

大宅

我c6都係咁,唔可以要求咁多傷感情,呢個世界就係唔公平,家家有本難念的經。我寧願花錢請工人,自從工人姐姐黎左,我同c6少左嘈交,我休息多左冇咁燥,呢啲錢值得花

大宅

kit-kwok 發表於 17-4-4 22:28
好多人都會話男人係咁,點解要係咁,你係一個有家庭既男人就要咁,咁我係女人,我夠想休息,唔煮飯,返工 ...

我已經唔要求half half甘分擔家務甚至我煮哂飯洗哂碗浪埋摺埋都冇問題
重點係 同個囡刷個牙沖個涼有幾為難?
就算難 都唔好每次要我挨皇帝甘先做啦
每次食完飯我基本上就會即刻拖地 佢坐喺梳化篤電話嗰刻 我就覺得自己同工人姐姐冇分別

你說出重點 係一個有家庭既男人就係甘
你係經濟支柱冇錯 但唔代表你可以屋企樣樣野都搬壓力 搬辛苦出黎推搪
我夠知唔返工會少啲爭拗咯
甘事實上返工頭家既經濟先理想啲
唔通我將來有病要你照顧 你話我 你唔病就唔洗搞甘多野囉?

大宅

回覆:到底哩啲C6係咪好平常?家家戶戶都有一件(長篇)

我隻死佬當初就係咁!小心小心

男爵府

Ohoh2727 發表於 17-4-5 02:06
我c6都係咁,踢十踢先郁一下,所以我現在進化到無傷大雅,唔做唔會死既事就唔做,例如c6 d衫唔洗,洗頭水無 ...
態度正確男人真係咁樣
佢地堅冇女人諗咁多野
你叫佢做就做,做得好唔好係另一回事
總之,佢做左

佢地係另類小朋友
要讚,要氹先得架
佢唔做既你喝/迫佢返而仲衰
學JM咁,HEA做,有時分分鐘有D驚喜
太過一腳踢,佢地會覺得你搞得掂所有野而唔理你架

適當時扮下唔掂,佢地出手搞掂有成功感,以後就會肯幫手

男爵府

開心吸收勳章

男人係咁 ..... 我都想放工可以乜都唔理, 輕輕鬆鬆休息下. 可惜 ... 我乜都要做.

大宅

睇晒D留言, 長知識了!
因為我果件都差唔幾......我自己有請工人, 但覺得自己連工人都不如....

祝樓主早日康復~加油呀!

男爵府

Moresmile 發表於 17-4-5 08:55
我已經唔要求half half甘分擔家務甚至我煮哂飯洗哂碗浪埋摺埋都冇問題
重點係 同個囡刷個牙沖個涼有幾為難 ...

分擔家務係咪講得好清楚各人主打做邊樣? 有冇去到話明明講左佢負責,但佢依然唔肯做?

如果家務責任已分,對方應承左就要做,點對付就睇你性格,有JM可能覺得氹佢讚佢好啲,可以鼓勵對方繼續做養成習慣,我做法就直接講呢項係佢本身應承左做,唔會氹或讚,家務係小事,適當管理自己住嘅地方只係一個成年人應有嘅紀律,但我唔會太批評佢做法,最多執下手尾,另外會讚在大事上佢做得好或值得欣賞地方。呢啲真係睇性格同平時相處。

盡量分配工作時唔好太大方,或覺得唔駛HALF HALF。你可以平時幫下佢,但分配時用返自己覺得舒服的方法分,我好明付出左之後對方做少少都為難嘅感覺 (其實我知我老公有時都會咁覺得)。

教囡就複雜啲,同埋你講得唔多,我唔比意見喇

真係唔好激親自己,唔好同佢計較或拗。磨合和要改變一個人習慣要花時間,慢慢來。

琥珀宮

唉,唔好話男人啦,就算職場上你叫其他同事/下屬做D嘢跟D嘢,佢哋都可以做到甩甩漏漏,真係自己做都無咁火,但明明個D嘢係應該要俾佢哋做,最後頂唔順自己做埋費時跟手尾仲慘

男人都係一樣,我老公有時叫佢做嘢又係甩漏,我要提返佢幫佢執手尾仲煩過由一開始我自己搞掂佢,所以有時為咗慳返啖氣同費時煩,我寧願自己整

男人成日以為其他人係突登俾嘢佢哋做,其實佢哋無諗過個D嘢女人都識做,只係覺得個家男人都有份,應該負返D責任先啱囉,當然有時諗開D自己抵得諗做埋佢,之後無手尾要跟返,成件事仲SMOOTH咗,煩少嘢比叫男人做仲開心D,所以有時真係自己做埋算,工作上亦一樣唉

子爵府

講黎都晒氣架佢要hea,你都hea啦

我老公放工返黎個囡都訓左,平日個囡已經唔洗佢理,放假見佢攤係度得閒到極先叫佢幫下手,仲繼續攤係度話自己好攰

好~陣間要去奶奶屋企
我攤係度咩都唔做,佢問我咪答佢好攰要休息囉

好~肚餓要我煮飯
我又攤係度咩都唔做

試多次依加識主動幫手tim當然佢幫手就讚下佢啦

別墅

樓主你個件都算好。
我個件仲衰過你,首先我同你一樣都係雙職媽。
我就要6點起身做到11點「常規性」
大家一樣先揍女返學再返工,放工又去接女,再返屋企一邊做家務一邊教功課,有時晚飯係無得食既。我隻佬只會返黎睇電視、玩打機、同睡覺。
從來唔會問我累唔累,或者講句辛苦哂喇老婆!
只會當我免費工人一樣幫佢揍女整屋企野!
好時真係好嬲!叫佢幫手就一定發脾氣打女鬧老婆。
所以我都係一心一意揍大個女就算。
佢係生係死我都唔在乎喇。因為佢除左供樓,其他咩都唔理。
佢只會係朋友、親戚面前先扮對我同個女幾好。
所以真心好嬲佢。

而我諗應該無咩人個老公衰得過佢。
樓主得閒我地要pm下。

大宅

ricky0223 發表於 17-4-4 22:43
我c6同你個差唔多,佢放工返黎只會陪仔玩半個鐘內,食飽飯就玩電話,咩都唔理,我就煮飯、15分食完攪個囝, ...
ricky0223 發表於 17-4-4 22:43
我c6同你個差唔多,佢放工返黎只會陪仔玩半個鐘內,食飽飯就玩電話,咩都唔理,我就煮飯、15分食完攪個囝, ...

媽媽我好有同感 因為嗌分開我都有過當時完全係疊埋心水算數 個重點已經唔係佢有冇幫手分擔家務
我ftm嗰2年幾 都甚少要求佢分擔家事 因為知佢一個人搵錢
但每次為乜嘈呢 大概覺得佢好少親近個囡 刷個牙沖個涼抱住佢傾下計已經係親子時間
但哩啲佢即使有做 都係我再3要求下 好似機械式工作做完就算

最後佢只會話 你又知我對個囡唔上心?
男人好似總係有佢一套覺得甘樣已經係好在乎
但我永遠好難理解一個同個囡冇親子時光既爸爸係點樣在乎個囡
拎出黎拗就淨係識話佢同個囡玩包剪揼 知個囡識1到10
btw 冷靜過後 一個家庭冇左爸爸始終係一個缺陷
媽媽 一齊加油

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

放工煮飯很辛苦, 仲要個B 讀幼稚園, 原本我想過自己煮, 最後, 回娘家食, 佢食自己。

回到來, 阿B 不斷煩住佢, 佢打機打到瘋了, 發脾氣, 要走入厕所打。

我估大部份C6回家當自己係大帝, 又不想太理阿B。

你自己主動話帶B去那兒, 我自己PLAN晒, 佢負責出席。

首頁

尾頁

跳至