婆媳關係

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

奶奶要來我家住, 我好吾開心, 但又好無耐! 我家已有三個小孩,分別14, 11, 7, 大佬自己一房, 亞二同妹妹一房, 家裡有三房, 如果奶奶要來住, 我便要給她一房, 因奶奶患腦退化症, 間中大小便失禁, 已沒有自理能力, 我一個人已要照三個小孩, 還有老公幾年前患重病, 幸好現在漸漸康復, 可以返工, 這個家亦漸漸回復正常, 突然又要面對照顧奶奶的問題, 情緒很底落, 又怕難為老公令他病情反覆!

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

kenmay 發表於 17-4-6 08:23
奶奶要來我家住, 我好吾開心, 但又好無耐! 我家已有三個小孩,分別14男, 11女, 7女, 大佬自己一房, 亞二同妹 ...

冇其他屋企人分擔?
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

畀面勳章

自理唔到,要照顧係好吃力,換片沖涼抺身,就算樓主肯做,體力上負唔負擔到?

不如快d去排咗政府位先啦~
如果c6有兄弟姐妹,大家夾錢送去私人嗰d仲好,先做曬所有準備,搵資料

伯爵府

回覆樓主:

奶奶腦退化嚴重嗎?如是,你也沒能力照顧好她,可以找安老院護老院嗎?

如一定只可來你家,似乎只能趕阿大仔瞓廳

子爵府

畀面勳章

奶奶要來我家住, 我好吾開心, 但又好無耐! 我家已有三個小孩,分別14男, 11女, 7女, 大佬自己一房, 亞二同妹 ...

你C6之前有重病先剛好返,佢自己都唔會太操勞地照顧99,c6有冇同你商量過先接99黎住?有冇講點分工點照顧?如果佢乜都冇同你商量就話接過黎,我真係唔會理佢等c6自己搞

99之前係獨居?
請工人照顧99,你上去跟下又得唔得?

大宅

唉! 奶奶病情一天比一天嚴重, 可是家裡的兄姐門話唔會送奶奶去老人院, 來我家住是最理想的安排, 因為我家人多, 熱鬧. 可令奶奶病程改善, 而我住九龍, 兄姐門分別住新界和港島, 來我家可方便他們來探奶奶, 老公好錫奶奶, 我知佢亦了解我的感受, 但可以點做!!!!!!!!!!

子爵府

畀面勳章

kenmay 發表於 17-4-6 08:45
唉! 奶奶病情一天比一天嚴重, 可是家裡的兄姐門話唔會送奶奶去老人院, 來我家住是最理想的安排, 因為我家人 ...

自私的兄弟姐妹

日月水火    發表於 17-4-9 15:12
Jolin_Yuen    發表於 17-4-6 12:42
siamsiam    發表於 17-4-6 11:41

珍珠宮

kenmay 發表於 17-4-6 08:45
唉! 奶奶病情一天比一天嚴重, 可是家裡的兄姐門話唔會送奶奶去老人院, 來我家住是最理想的安排, 因為我家人 ...

最痴線就係尼啲,個個話老人院唔好,但又無人肯照顧,夾硬質俾人~
我係你就唔妥協啦~99啲仔女都未郁,幾時輪到新抱呀!

bebe12hk    發表於 17-4-6 18:51
siamsiam    發表於 17-4-6 11:42

水晶宮

唔得喎⋯⋯雖說你仔女都大、但一家五口家務都多、仲要照顧多個病人?
工人都唔肯做啦⋯⋯
人多就好返,醫院咪仲多人、老人院夠熱鬧啦、要探香港有幾大、呢個藉口爛到

大宅

回覆 mmki 的帖子

奶奶之前在老公二哥家照顧佢二個女, 有工人姐姐, 因為佢大女已去了英國讀書, 細女亦會九月去英國, 二哥二嫂要返工, 怕工人姐姐虾99, 因99投訴工人姐姐不給她吃飯.

子爵府

畀面勳章

樓主唔好介意我咁講,已經去到冇自理能力,都係等日子過,佢地想99點改變病情呢?

人多熱鬧就要迫去你屋企,儍的嗎?!

兄弟姐妹中有冇人唔洗返工?有嘅就叫佢日日去你屋企一齊照顧,如果唔肯就叫佢收聲,仲有生活費,佢哋唔係諗住交咗99俾你,得閒黎探下,唔出錢又唔出力喎

仲有,c6兄弟姐妹有機車輪轉探99,到時你屋企就變咗做公家屋企,有機會又話食埋飯嗰d衰嘢,樓主頂唔頂得住?

bebe12hk    發表於 17-4-6 18:52

大宅

回覆 做個靚太 的帖子

我唔想令老公難做,因唔想影響老公病情, 但我真唔想奶奶來住!

子爵府

畀面勳章

kenmay 發表於 17-4-6 08:54
回覆 mmki 的帖子

奶奶之前在老公二哥家照顧佢二個女, 有工人姐姐, 因為佢大女已去了英國讀書, 細女亦會九 ...

咁咪請第二個工人或送去安老院囉

子爵府

畀面勳章

kenmay 發表於 17-4-6 08:57
回覆 做個靚太 的帖子

我唔想令老公難做,因唔想影響老公病情, 但我真唔想奶奶來住!

我怕到時到你捱病,冇人會可憐你

大宅

回覆 mmki 的帖子

未講生活費

子爵府

畀面勳章

kenmay 發表於 17-4-6 08:57
回覆 做個靚太 的帖子

你老公真係覺得要照顧冇自理能力嘅人好容易?
佢自己大病都被照顧過,老婆唔係鉄人,都須要休息,一個好彩99拖多十年8年

重點,你老公有冇同你商量過?

大宅

回覆 mmki 的帖子

大嫂不用返工, 但因為大哥大嫂同大嫂爸爸, 妹妹一齊住, 唔方便照顧, 大哥仔女已大, 不同大哥住

子爵府

畀面勳章

kenmay 發表於 17-4-6 09:04
回覆 mmki 的帖子

大嫂不用返工, 但因為大哥大嫂同大嫂爸爸, 妹妹一齊住, 唔方便照顧, 大哥仔女已大, 不同 ...

你c6係3兄弟最細?

翡翠宮

回覆樓主:

無自理能力真係好大件事
單對單都極辛苦
吾好講你仲有幾個細既

如果你吾想一下子太僵
你可以同你老公講先試一個月
其實吾洗一個月佢一定睇到如何混亂
到時你直接話行吾通
一定要入院
你吾係家庭既工人