自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ivycowcow 發表於 17-4-7 00:28
去到爲愛尋死呢個地步同有冇錢冇太大關係

年中大把人為情自殺。

同意。
錢,其實大多數人都有能力揾到,只是多少問題,做F T M理財得益,一樣有揾錢能力。
但感情上對伴侶完全依附去綑綁式,passive aggressiveness​往往才是最破壞感情嘅致命傷。一旦兩人生隙,就咩都賠上方休。

公爵府

happymama2009 發表於 17-4-6 13:27
同意!人心最難測,除了父母,無人可以保證一生不變對自己好。做女人,一定要有錢傍身。
...

同意
有d男人好绝, 可以捧你上天, 一下子抛你落地

公爵府

LokYauYau 發表於 17-4-7 00:35
經濟獨立此其一,感情也不能太依賴此其二。。要學感情不依賴,同自己講不要太瞓身,真係好無奈。。。
...

$同情感都要獨立
有d女嗲到c, 成日要痴住老公

子爵府

回覆樓主:

不論乜嘢人都應該自強不息,做一個獨立嘅個體,唔好諗住依賴其他人,有咩事都係自己承受。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

lovelyec 發表於 17-4-7 08:14
不論乜嘢人都應該自強不息,做一個獨立嘅個體,唔好諗住依賴其他人,有咩事都係自己承受。
...

對C9來說,依賴人,係佢地畢生意願,唯一嫁人的目的。

公爵府

錢重要,但無論男人定女人,都要學識愛自己,身邊人同事隨時會變,變好變壞冇人會預計到,唔好太依賴身邊人,要為自己而活

珍珠宮

我成日諗,
結婚嗰日接新娘講既愛的宣言,
証婚時既誓詞係咩意思?

第二日訓醒, 完全忘記.
一年之後, 有第三者.
人走左, 頭家散左,
有小朋友就更慘.
玩下手仲攪出人命,
要父母白頭人送黑頭人...

幾十萬為左一日既高潮最終慘劇收場.

伯爵府

白毛毛 發表於 17-4-6 14:04
又唔洗一竹杆打盡男人, 女人都可以變架.
結婚果刻一定係美好, 之後一世是否仍做到同步就未必.
如一齊已唔 ...

我識有個男人,結婚十年個老婆都唔肯生,仲供書教學,去埋外國深造一年,到畢咗業,就識咗個有錢佬同人生咗個仔
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

複式洋房

miemiemie 發表於 17-4-6 13:10
有感......人既感情唔可靠,做女人最緊要都係有錢傍身
結婚嗰陣就山盟海誓,轉頭搞三搞四就毫無關係
...

完全同意。我啱啱經歷完離婚,好彩自己一直有儲起私已,亦都搵到份工,先夠膽行出呢一步

公爵府

回覆樓主:

男女感情最唔可靠,只有父母ge愛先唔變<----我諗起唔怪得d有錢人ge女朋友們同小三四五,個個拼命大肚
呢個根本係“鬼唔知呀媽女人”ge問題,working mom又一定搵好多錢咩,好多人搵1,2萬,供樓供保險一樣冇得剩,你估有返工就一定人人儲蓄成百萬,離婚話走就走? ftm一樣可以有錢儲(唔係個個ftm都得50蚊一日洗ga),自己計岩數應付生活就得囉
我同意樓上jm講女人感情投入先最難搞,好少人因為窮而自殺,但好多人因為婚姻失敗做傻事,有錢都唔一定睇得開

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

感情太虛無縹緲,錢先最實際
我是一隻喵

珍珠宮

Nino 發表於 17-4-7 08:36
我成日諗,
結婚嗰日接新娘講既愛的宣言,
証婚時既誓詞係咩意思?
年少有憧憬, 邊會想得咁現實同透澈.
老鬼先會想早知留返幾十萬買樓做首期.

男爵府

開心吸收勳章

老土啲果句:愛別人之前,一定識得愛自己先!

呢個愛唔係感情上only,係實質上,你要有能力保護你愛嘅自己,再到別人~

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

白毛毛 發表於 17-4-7 11:03
年少有憧憬, 邊會想得咁現實同透澈.
老鬼先會想早知留返幾十萬買樓做首期.
好多嘢, 冤枉來, 瘟疫去。
錢如是, 感情如是。
人, 一出生, 係一個來, 走時亦然。
過程經歷過就算, 俾你重返當年又如何, 年少時既智商同經歷, 未必可以做更好選擇。

你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

認同,女人有獨立能力同經濟能力好重要,倚賴別人倒不如靠自己
I 大蚊豬   

大宅

emimi 發表於 17-4-7 09:19
男女感情最唔可靠,只有父母ge愛先唔變<----我諗起唔怪得d有錢人ge女朋友們同小三四五,個個拼命大肚:happ ...

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

rayrayus 發表於 17-4-6 22:09
同意,我覺得唔係錢就一定有安全感,當然有錢係重要,但你有錢傍身唔等於婚姻失敗唔傷,而係做人真係唔好依 ...

係。太倚賴一個人係好唔健康。
無論生活, 心靈或財政, 無左邊個都可以活下去。

首頁

尾頁

跳至