家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公爵府

回覆 amy_loveshop 的帖子

對, 除淨日買入前就可以有股息.
當然除淨日當天開市時, 股價亦會先減去股息作下調.

另外, 0.278 人民幣我股息, 您收到時會比扣去 10%作為稅金 (大陸的國營股都要扣)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

koko2000 發表於 17-4-6 15:35

對, 除淨日買入前就可以有股息.

咁~我也想請教一下
如果我除淨前買入,keep到除淨日之後,截至過戶之前沽出,可以收息嗎?

禁止訪問

公爵府

回覆 Vin仔媽 的帖子

可以收到息, 不過除淨當天開市時, 股價會先扣起利息. 您肯定佢會升回原來的價嗎???
即時假如4月6日除淨, 股息0.2

4月5日收市價係6元, 您4月5日用6元買入.
4月6日當天除淨, 開市股價不是昨天收市的6元, 而是先減去0.2, 即是開市時為5.80

如您4月6日賣出, 而當天沒有升跌, 即股價為5.80, 您收了0.2息. 結果係........蝕左手續費之餘仲要成個月之後先收到息.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

koko2000 發表於 17-4-6 16:10
回覆 Vin仔媽 的帖子

可以收到息, 不過除淨當天開市時, 股價會先扣起利息. 您肯定佢會升回原來的價嗎???

明白,唔該哂!

禁止訪問

公爵府

其實好難講.
我的貨好耐之前6.90買入(太貴了), 但因收息收左好多年, 減去收左息, 而家價位係5.1左右.
另外有d貨係4.9入的, 收左2次息, 成本係4.3左右.

因為有重貨, 所以我自己只會等價低d才入.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 koko2000 的帖子

唔好意恩, 我都想問一下假如我在除淨日前一星期才入一萬股, 那麼可以收到幾錢息呢?

公爵府

回覆 michelle882006 的帖子

想買股真係好做多d功課, 最簡單的數.股息: 0.278人仔 減去 10%稅 即係等於大約 0.25 人仔 (如以9算, 即是 0.275 hkd)

0.275 x 10000 = 2750元 - 當然再要減手續費

都係果句啦, 當除淨當天的股價係會即時下調 0.278 人仔 (即大約0.305 hkd). 如除淨前收市價為6.3, 除淨當天開市就會變成6.3 減去0.305先, 即是開市價為5.99.

您想入市幾日又收到息, 呢個世界無免費午餐, 除淨當天有機會您係放唔到您想放的價.

仲有就係, 如果連股息點計都未知, 應該多做功課, 睇多d.

ada0707    發表於 17-4-7 13:06

大宅

總之除淨日之前有貨在手就有息收,
除淨日當日先買貨是無息收的,
如果巳有貨在手, 但在除淨當日沽貨都還是有息收的.

子爵府

koko2000 發表於 17-4-7 10:54
回覆 michelle882006 的帖子

想買股真係好做多d功課, 最簡單的數.股息: 0.278人仔 減去 10%稅 即係等於大 ...

6月22日除淨日..當日賣出是否都能有息收。。thx

大宅

請問佢寫截止過戶係06/24/2017-06/29/2017, 即係什麼意思? 這段時間不能買和賣嗎?
咁今日除淨和明天我可以買嗎? 我見價位好似不錯咁.

大宅

回覆樓主

我想問0.278 喺邊度check到的?我在AAstxxx app 找不到

禁止訪問

大宅

.

大宅

Nana1006 發表於 17-6-23 00:32
我想問0.278 喺邊度check到的?我在AAstxxx app 找不到

係AAStock apps, 查看939股價,再按最近派息,就可以睇到派息資訊

大宅

heilylaw 發表於 17-6-23 23:58

係AAStock apps, 查看939股價,再按最近派息,就可以睇到 ...

Thank you, I see it

首頁

尾頁

跳至