單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

4年前我申請離婚, 他同一時間向法庭申請探視, 結果我在糊里糊塗裡要俾兩單case的錢, 所謂的法援收費我根本無法負擔, 要向家人借錢才有錢俾! 對方一直向法庭伸請假期分配, 平日及weekend access, 每隔兩三個月就上庭一次, 足足持續了4年, 今年他還是不罷休, 每次都是同一理由, 每年聖誕節假及暑假都要伸請14天或以上.... 仲經常用威脅我的手段, 如果我不同意他的要求, 便不幫女兒俾乜費乜費.... 漸漸我也感到法援律師也有問題, 很多事情拖長黎做, 或經常拒絕不提出我的要求, 現在法援完了, 對方還是要申請上庭並要我支付他的堂費, 根本就在乞丐兜拿飯食.....他的種種惡劣的行為, 令我越來越憎恨這個人, 更經常自責我不該跟他結婚, 不該為他生兒育女...我很後悔.... 我實在受不了他對我們的監視, 操控......

男爵府

假如係我.......

過份要求直頭唔理 ,唔在乎,
佢下下去申請,我就下下唔合作,等佢再煩下有關部門(有野做)。

女兒開支費,另願借錢都唔受佢威脅(保留尊嚴) !

次次順佢意,只有得吋進吹,唔好以為女人好蝦 !

大宅

樓主我深有同感!我都攪咗2年,合理探視但對方日日都要見,嚴重影響我!佢又係覺得比緊小朋友費用要控制所有嘢!我去年申請要帶小朋友移居因我想回家,家在外國,宜家我6299更呈請呈請書反對,更指責誣告我父母⋯我知佢哋想拖然後爭返撫養權!我62曽講過佢大把錢會慢慢玩死我!

民房

cedarcone 發表於 17-4-7 14:25
假如係我.......

過份要求直頭唔理 ,唔在乎,
女兒開支費我冇妥協過, 呢個我會重新申請向法援提出, 就睇下個官點判, 佢擺明係威脅我!!我唔可以唔理, 因為佢次次要set晒deadline要我一定要覆, 有次個律師冇提我deadline個律師又拖我封信, 搞到佢告我話我唔覆野, 要我同佢俾律師費, 結果我中晒招!! 個官次次都同佢數假期, 次次都受理, 真係吹佢唔脹~ 一直受精神困擾, 瞓都冇覺好瞓....

民房

Tacomama 發表於 17-4-7 16:06
樓主我深有同感!我都攪咗2年,合理探視但對方日日都要見,嚴重影響我!佢又係覺得比緊小朋友費用要控制所 ...
咁你而家係咪仲搞緊上庭?? 精神折磨呀~~

大宅

PY1216 發表於 17-4-7 12:39
4年前我申請離婚, 他同一時間向法庭申請探視, 結果我在糊里糊塗裡要俾兩單case的錢, 所謂的法援收費我根本 ...

請問最終你法援俾咗幾多錢?因為我好彩而家都有法援,但係我個case非常複雜,依家已經去到好貴,我怕最終根本負擔唔到⋯我本身有冇收入

大宅

PY1216 發表於 17-4-7 16:58
女兒開支費我冇妥協過, 呢個我會重新申請向法援提出, 就睇下個官點判, 佢擺明係威脅我!!我唔可以唔理, 因為 ...

點解你要比埋對方嘅律師費?

大宅

PY1216 發表於 17-4-7 16:59
咁你而家係咪仲搞緊上庭?? 精神折磨呀~~

宜家最新對方日子爭撫養權,一波未平一波又起

翡翠宮

唔要佢既錢得唔得?
如果自己負擔到, 就得一個方法可以擺脫佢; 就係唔用佢既錢, 佢想威脅你都無辦法.

複式洋房

mini1204 發表於 17-6-15 13:07
唔要佢既錢得唔得?
如果自己負擔到, 就得一個方法可以擺脫佢; 就係唔用佢既錢, 佢想威脅你都無辦法. ...

無錯 如果可以的話 唔好靠佢 唔好再諗番轉頭 有d人就係咁無良心 一反面就係屎 人無恥真係無敵

首頁

尾頁

跳至