自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

好細隻,我隻手指一點埋去就會行得好快,牆有,係衣櫃同床頭都有幾隻,有無人知係咩嚟?可以點處理?

複式洋房

係咪衣魚?

子爵府

waiii08 發表於 17-4-7 21:15
好細隻,我隻手指一點埋去就會行得好快,牆有,係衣櫃同床頭都有幾隻,有無人知係咩嚟?可以點處理?
牆蝨,潮濕就有,試吓用漂白水抹牆吧!

男爵府

畀面勳章

Siupenguin 發表於 17-4-7 21:16
係咪衣魚?

好細隻 想影清楚d都唔得,抹過哂又有

男爵府

畀面勳章

Rhapsody2 發表於 17-4-7 21:24
牆蝨,潮濕就有,試吓用漂白水抹牆吧!

抹過好快又出反嚟

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

waiii08 發表於 17-4-7 21:15
係「 卜泥 」( 牆虱)

「 卜 泥 」是一種昆蟲 ,大多數由於環境濕氣加上稍有污糟滋生霉菌 (俗稱發霉)就易形成這種蟲類繁殖,幸而並不咬人,倘若不理將易繼續增多,切忌用指手指按它或紙巾按壓,原來被壓而斃,即有其氣味遺留,便招引同類更多聚集。應該用紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋毁滅或用膠紙黏除。再用澳洲清潔消毒劑 spectrum(或漂白水),傾在毛巾上拭抺於出沒 過之地點,每週兩次便見有效驅除了

或到藥房/超市購bio-kill紫色滅蟎噴劑噴都有效!

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

畀面勳章

wong2323 發表於 17-4-7 21:33

聽日即刻買支bio kill先,我仲成日搵紙巾㩒死佢

wcpcelia    發表於 17-4-8 18:47

公爵府

wong2323 發表於 17-4-7 21:33

請問biokoll係未直接噴牆身便可?謝謝你的資訊

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

waiii08 發表於 17-4-7 21:36
聽日即刻買支bio kill先,我仲成日搵紙巾㩒死佢
要紫色果隻才會對卜泥有效
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

畀面勳章

wong2323 發表於 17-4-7 21:38
要紫色果隻才會對卜泥有效

我想問你知唔知紫色對小朋友同狗狗有無害?

大宅

以前屋企都有 剝曬掛牆嘅野後,我用冇咩痴力嘅膠紙痴曬之後用清潔劑抹牆 幾次後就冇曬

首頁

尾頁

跳至