自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

呢排好多人講移民, 講香港

背景: 兩公婆未移民前(其實係回流)向香港有車有樓有工人亦有几好的收入(公營機構中層), 小朋友們於不錯的主流學校就讀, 朋友知我決定放棄以上一切時, 有一萬個為什麼... 從來都政治泠感但黃雨傘運動郤上街坐了兩日..

回流兩年, 一切重新起步. 彷彿由天堂跌左入地獄

頭兩年既日子好艱辛, 好難過, 每次一聽 "高山低谷"都會喊..

交通-

香港: 有得揀, 你可以揀的士, 小巴, 巴士, 地鐵, 或者自己架車

加拿大: 你基本上只會用自己車, 無車無腳無朋友. 好處係, 感覺乾淨D. 但無論你放工几攰, 你都要頂住打開對眼, 小心楂車..

學習:

香港: 好大壓力但至少教埋你德行, 禮義廉恥. 實行專科專斆(即中英數唔同老師)

加拿大:

一個老師跟足一日, 除左MUSICGYM之外, 有青任既老師需要好多既時間去備課..(如果你遇到的話, 真係會好開心)

PUBLIC學校輕鬆,但難聽D講係你死你賤, 遇到D不負責任的老師可以請足8個月假, 然後你既小朋友就係由代課老師教, 但代課通常冇HEART..

禮義廉恥? 請你自己向屋企教, 而家仲要話你知.. 父母二人, 可以係由男女, 由女女或者由男男組成, 係無問題

我周邊比較有學識有要求既本地父母, 好多係比錢讀私立學校

生活:

AFTER SCHOOL CARE, 比個地方你由3點几放學後留到6, 每一個小朋友收港幣3000.

屋企既所有家頭細務都係自己做, 剪草剷雪洗地掃地洗碗煮飯上上下下都係自己黎.

電視PLAN, 手提電話PLAN, 必需要的保險比起香港..都貴好多

治安:

香港係自己地頭, 基本上你唔去埋D "三山五岳"既地方,都好安全

加拿大: 咩人種都有,好雜, 不時唔知邊度就有人開槍或者用刀隊死人, 仲未計好興爆入屋打刧..

住屋:

地方好大,好多空間, 但樓價一樣好瘋癲. 唔好忘記, 住得大洗得大, 所有野都係錢.

政府:

政府話咩就咩, 几時到你嘈. 嘈都冇人會理你. 大痳己通過合法化還有同性婚姻..用立稅人既錢去收容難民, 補貼營運有問題的公營機構等等等..

可以好似香港咁道理向自己度就理直氣壯或者咩都投訴得一餐, sorry, 外國係無道理講既.. 唔係你有道理就講得通. 你只有硬食.

唯一係我覺得外國比較好小小既只有.. 食物質素

~~此帖純屬個人分享, 唔好挑機問我.. 咁你番香港囉, 移左民仲向到囇等等~~

maywong288    發表於 17-4-9 22:40
wcpcelia    發表於 17-4-8 18:10
mandychan0510    發表於 17-4-8 15:06

子爵府

回覆樓主:

其實我覺得香港政府應學習下外國如美國

子爵府

回覆 fishfish121 的帖子

其實每個地方政府都因應當地文化同社會去定立同組織一套適合自己社會既法則.. 香港其實都唔係咁差..

maywong288    發表於 17-4-9 22:40
Chirley    發表於 17-4-8 22:39

大宅

我估好多人移民都係為小朋友,好彩我無諗住生⋯⋯要放棄香港一切我估我做唔到

maywong288    發表於 17-4-9 22:41

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kimmama 發表於 17-4-7 22:02
呢排好多人講移民, 講香港
背景: 兩公婆未移民前(其實係回流)向香港有車有樓有工人亦有几好的收入 ...
多謝你的分享, 好真實. 我老公十幾年前都係加拿大回流返香港, 識左我就拍拖結婚生仔, 四年前, 大仔準備上小一時都有一刻想過全家返去加拿大生活, 但最終都冇實行, 主因係去到唔知搵咩做,而我未係公民又唔可以工作.
,

伯爵府

香港 外國 各有優缺點。最緊要係個人生活模式喜好同果個地方配唔配合啫。
有錢嘅系邊樹生活都好。
要打入人地主流社會唔係咁易(下一代除外),移民嘅人都有自己放棄嘅野,有得失取捨。

maywong288    發表於 17-4-9 22:41
Chirley    發表於 17-4-8 22:39
wcpcelia    發表於 17-4-8 18:10
mandychan0510    發表於 17-4-8 15:05

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實係咪仲未習慣?

大宅

Kanyin 發表於 17-4-7 22:22
香港 外國 各有優缺點。最緊要係個人生活模式喜好同果個地方配唔配合啫。
有錢嘅系邊樹生活都好。
要打入人 ...

有錢嘅系邊樹生活都好
呢個岩聽

子爵府

回覆 LMCK 的帖子

我都係申請我老公的, 申請左就係居民, 可以工作架.
不過... 唉.. 比我再揀, 我都唔知點揀..

水晶宮

地圖上 香港得一點 加拿大一大片,點比?

子爵府

回覆 Kanyin 的帖子

係.... 我同老公都用左兩年時間去打入主流市場.. 叫自己唔可以放棄, 老實講, 每一步都得來不易..

maywong288    發表於 17-4-9 22:42

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

多謝分享

子爵府

回覆 CathyChan1126 的帖子

自己知自己, 我相信用廿年時間都唔會習慣. 但路己行, 一定會繼續向前, 直到有一日我可以自由身, 希望可以番香港.

maywong288    發表於 17-4-9 22:42
mandychan0510    發表於 17-4-8 15:05
i_jdg    發表於 17-4-8 01:24

子爵府

回覆 BBgaga 的帖子

係, 其實係冇得比, 不過向第二個國家過左兩年..
就發現香港人其實好幸福.. 大家應該多愛自己既家.

maywong288    發表於 17-4-9 22:43
woodpecker    發表於 17-4-8 01:26

子爵府

kimmama 發表於 17-4-7 22:10
回覆 fishfish121 的帖子

其實每個地方政府都因應當地文化同社會去定立同組織一套適合自己社會既法則.. 香 ...

香港政府直頭廢物, 我未見過有市民可以咁樣對警察。係香港做警察真係只有慘

88muimui    發表於 17-4-8 21:29
woodpecker    發表於 17-4-8 01:27

水晶宮

各有好處!視乎自己習慣!

伯爵府

回覆 kimmama 的帖子

多謝你的分享, 好真实. 不会一面倒説好/不好, 有平衡的声音.

男爵府

回覆樓主:

我係加拿大長大, 我地成班都係public讀出黎, 冇咩問題, 一樣出名大學畢業, 一樣出專業人士。
私校/名校區風氣都係香港人/中國人帶起先。 我讀書個年代真係好小聽到要讀私校, 揀校網買屋。 身邊有家底有錢既同學唔少, 唔係錢既問題所以唔讀。 我自己其實唔太鐘意佢地引入呢種催谷式文化過黎。

治安我亦唔覺得咁差。 加拿大比起好多地方算好太平。 一樣有雜既地區, 但係一般黎講我唔覺得你講個啲捅人開槍入屋打劫係咁普遍亦唔認同治安比香港差。

政府話咩就咩但你唔好忘記, 我地有票, 只要大多數國民唔滿意, 下一屆就可以推翻佢換人。 香港有得揀?

我同老公反而係嘗試返香港但唔習慣。 香港容易搵錢係真, 加拿大生活樸素啲搵唔到咩大錢。 如果放棄唔到高薪厚職花花生界有工人駛, 過去係會幾唔慣既。

maywong288    發表於 17-4-9 22:44
creamybaby    發表於 17-4-9 06:06
ToopyBinoo    發表於 17-4-8 15:58

水晶宮

好羨慕人地海闊天空!

禁止訪問

首頁
12345...19

尾頁

跳至