自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

大宅

aibaba 發表於 17-4-7 22:41
我係加拿大長大, 我地成班都係public讀出黎, 冇咩問題, 一樣出名大學畢業, 一樣出專業人士。
私校/名校區風 ...

我都係十頭歲就過咗加拿大。。 完全認同你

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 maggielucas 的帖子

認同, 我也是回流1X 年

大宅

kimmama 發表於 17-4-7 22:55
回覆 aibaba 的帖子

廿年前真係好小聽人話去私校, 我間中學都好多有錢人, 但我眼見的今天, 基本上我個圈子 ...

唔係喎。。 我個女讀緊public。。。 啲先生超好喎尤其佢係 gifted kid, 入咗 gifted program, private 真係完全冇 funding 同資源做到 special education喎

大宅

jjnothing 發表於 17-4-7 23:04
十分認同!加拿大人單純啲同直接啲,地方又大啲,空氣又清新啲,住慣咗真係唔想走架
...
我哋崇尚 Honest System, 可惜越嚟越俾人濫用。。。

男爵府

kimmama 發表於 17-4-7 23:44
回覆 MM6 的帖子

其實唔係加拿大又完全唔好, 佢亦都有可取既地方..

言語間我覺得你有主觀情感唔中意加拿大,引致你各方面都去比較,而亦嘗試搵加拿大差嘅地方。
你話老師質素,香港難道又可以 guarantee ? 只係香港吹谷風氣盛行 (亦都係我好憎嘅),學校要睇成績,即使個老師唔識教,冇料,學生都會去補習,總之谷到自己有好成績。
你話學校唔教禮義廉恥,好老實,一 d 道德品行嘅嘢真係要由家庭陪養,唔好將呢個責任擺咗喺老師身上。外國同香港嘅價值觀唔同,你如果想小朋友有返香港嘅價值觀,最好自己教返 (即使個老師話教你都唔會信啦)

大宅

好媽媽勳章

kimmama 發表於 17-4-7 22:02
呢排好多人講移民, 講香港
背景: 兩公婆未移民前(其實係回流)向香港有車有樓有工人亦有几好的收入 ...

JM, 我也是住外國。完全認同你講法。
我間中就會想,希望女快些大,讀完書後,我就可以返香港住。其實都係想下,令自己好過些。

kimmama    發表於 17-4-8 02:46

子爵府

sts8000 發表於 17-4-8 01:39
言語間我覺得你有主觀情感唔中意加拿大,引致你各方面都去比較,而亦嘗試搵加拿大差嘅地方。
你話老師質素 ...
自己教番就必然啦, 我無話過自己唔教要老師教. 如果我放得手比人教自己唔理, 根本唔會放棄香港既野就去從頭開始. 唔需要將某一句放得太大.
同埋講出外國既問題, 只係想比大家知..外國都唔係多數人想像得咁"理想" 而香港亦未至於差到一個點要人人自危咁雞飛狗走..

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

kimmama 發表於 17-4-8 00:06
回覆 GillianChung 的帖子

今日既香港的確係有好多令人灰心既地方, 但勝在仲有蘋果日報, 有咩佢第一個話你 ...
蘋果日報? the worst newspaper in HK?? you must be kidding!

男爵府

kimmama 發表於 17-4-8 02:07
自己教番就必然啦, 我無話過自己唔教要老師教. 如果我放得手比人教自己唔理, 根本唔會放棄香港既野就去從 ...

都明嘅, 有好多香港人都覺得外國月亮特別圓。 我喺外國讀書,領教過外國同學嘅生活/做事方式,完全同香港學生冇得比。我好反對 d 人盲目地中意外國生活,但有 d 事係要親自經歷過先知。

子爵府

回覆 cissie 的帖子

香港人覺得蘋果好差.. 但其實我好想加拿大有份蘋果日報..至少蘋果會登醫療事故俾全香港人知, 政府/大型機構都驚俾傳媒挖到佢地既疏忽/事故..呢個其實係一種無形的監察系統..
外國嗎? 好多醫療事故係唔會有人知... 投訴? 你有能力玩呢D遊戲咩? 至少我無.

子爵府

sts8000 發表於 17-4-8 02:29
都明嘅, 有好多香港人都覺得外國月亮特別圓。 我喺外國讀書,領教過外國同學嘅生活/做事方式,完全同香港 ...
香港既人做野聰明有效率香港既學生受得住壓力, 醒目,, 不過缺點係無 THINK OUT OF THE BOX既能力

男爵府

kimmama 發表於 17-4-7 22:02
呢排好多人講移民, 講香港
背景: 兩公婆未移民前(其實係回流)向香港有車有樓有工人亦有几好的收入 ...

我以前住法國,無小朋友,返黎香港做野先生bb.
成日覺得果邊生活對小朋友好,但老公唔識法文唔肯去,
我覺得對小朋友,只要父母都係身邊,邊度都一樣,但香港太busy.

子爵府

回覆 beho 的帖子

我估私校都有分好多唔同層次既... 但咩私校先有GIFTED PROGRAMME 我就唔清楚, 定其實入面既人多數都好GIFTED, 因為父母唔係醫生就律師以上的.. 小朋友可以都有d叻既因子..

btw, 我兩個小朋友唔係gifted亦唔係讀private...

子爵府

回覆 ccgirlcc 的帖子

法文... 又真係比去講英文國家難接受既... 你先生要從頭學過一種連abc都未知點讀既語言, 真係好難...

水晶宮

jojodic 發表於 17-4-8 00:14
咁閒暇有冇多咗呢?起碼唔駛同小朋友趕頭趕命(假設冇帶香港嗰套過去),小朋友有冇多d空間玩呀, ...

成屋都係嘢要做,周未好多時要留係屋企執下呢樣果樣weekday積埋未做嘅嘢,大屋靚屋係要付出勞力去服侍維持,大把中國人屋企得個大字又亂又污糟,買返時好靚,唔做住住下好快走樣。
帶住香港果套未必壞事,外國小朋友自己唔上心讀書冇人會迫佢地,功課又冇,當你身臨其境難免覺得呢種教育方法輕鬆得滯有少少誤人子弟,我仔放學之後每日都有安排,兩日私人補習,1日學音樂,2日運動,空余時間參加樂隊訓練⋯⋯有過來人男仔,比我仔大幾歲就黎入大學,佢話佢啲同學就係因為太得閒成日開P飲到啤啤夫亂搞男女關係。
有套劇集「fresh off the boat」講80,90年代美國中國移民家庭,某些方面幾寫實值得一睇,特別文化方面
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

回覆 54heima 的帖子

heima,, 你簡直係完全明白我.

可惜我未有時間執d小朋友去補習班/揾個好既補習比佢地..
雖說我家下放工放4點, 但楂得車番到屋企已經5點, 如果塞車係17:30, 食得飯沖得涼都差不多要訓覺... 第二朝又六點几開始作戰...

男爵府

kimmama 發表於 17-4-8 02:52
回覆 ccgirlcc 的帖子

法文... 又真係比去講英文國家難接受既... 你先生要從頭學過一種連abc都未知點讀既 ...
係的,我都明所以無迫佢,只係心裏有點替仔仔可惜,但我係香港都有盡量同我仔講法文,佢大過如果想去都會容易d

男爵府

BK Milk勳章

我移民咗嚟澳洲差不多20年。在這裡已有自己的家庭。有穩定工作和收入。我想我應該唔可以習慣到香港的生活。

伯爵府

kimmama 發表於 17-4-7 22:35
回覆 CathyChan1126 的帖子

自己知自己, 我相信用廿年時間都唔會習慣. 但路己行, 一定會繼續向前, 直到有 ...

你好勁,講中晒。 未移的人係唔會明的。
大家都等緊自由嗰日。

伯爵府

trintrinmum2007 發表於 17-4-8 02:01
JM, 我也是住外國。完全認同你講法。
我間中就會想,希望女快些大,讀完書後,我就可以返香港住。其實都係 ...

我都係日日等緊。大家努力。

首頁
34567...19

尾頁

跳至