婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 為食熊 於 09-1-6 08:34 PM 發表

我發覺在BK一講禮金, 就有好多媽咪埋怨當年6299俾得少, 我真係覺得奇怪, 佢地係嫁俾人地個仔, 結婚都係班後生既去結, 老人家有錢都留俾自己安享晚年啦, 唔通仲要羅老本幫班後生做大龍鳳?! 連結婚都無錢, 又學咩人 ...

我同意, 其實應該你老公比禮金, 我就覺得比多比少唔重要,老公冇錢就比少D攞, 可B咁算教呢? 最緊要係你揾到個好老公。依家係囍事, 冇謂咁嘈法。開心D

侯爵府

好媽媽勳章

As your 6299當時唔願比, why you 2 don't pay the $ to your parents?????

原帖由 25lam 於 09-1-7 11:39 發表
禮金...唔係賣身錢.
唔係講老爺唔比, 自己兩公婆攪店就OK架.

記得當年我地結婚都因為呢個問題攪到好煩.
6299當時又話多, 唔願比,叫我同c6自己攪店.
我媽唔肯...仲1分錢都唔可以減(實際要幾多我唔知)一定要佢地出, ...

別墅

原帖由 ac321 於 09-1-7 11:48 發表
As your 6299當時唔願比, why you 2 don't pay the $ to your parents?????

唔係我地唔比....你要睇清楚.

侯爵府

好媽媽勳章

I read very clearly........ and still can't understand
6299當時又話多, 唔願比,叫我同c6自己攪店
=> you and your husband don't listen to your 62 99 (叫我同c6自己攪店)

However, you 2 listen to your mother (我媽唔肯...仲1分錢都唔可以減(實際要幾多我唔知)一定要佢地出,)

If you 2 really don't maid to pay, you just give those $ to your 99. Then use your 99's name and give the $ to your mother. Then, you will have a happy wedding and don't need to be unhappy for many years =>(我地結婚註冊年幾之后.....男家(6299)都系要比, 先至做返中式(過大禮,出門,入門.....擺酒)

Tell the truth, if I was your 99, I won't pay for your mother. However, I will tell my daughter in-law that it is not my responsibility to give $ to your parents.

原帖由 25lam 於 09-1-7 11:58 發表

唔係我地唔比....你要睇清楚.
禮金...唔係賣身錢.
唔係講老爺唔比, 自己兩公婆攪店就OK架.

我媽唔肯...仲1分錢都唔可以減(實際要幾多我唔知)一定要佢地出, 唔系就唔好娶.有要生仔又好, 女又好都就跟我姓.
我地結婚註冊年幾之后.....男家(6299)都系要比, 先至做返中式(過大禮,出門,入門.....擺酒)

別墅

原帖由 ac321 於 09-1-7 12:04 發表
I read very clearly........ and still can't understand
6299當時又話多, 唔願比,叫我同c6自己攪店
=> you and your husband don't listen to your 62 99 (叫我同c6自己攪店)

However, you ...

我地都想自己攪店架, 系我媽唔肯放過6299咋.
我媽都有比我地註冊結婚.
係阿, 我C6係唔多聽6299架.
至於我呢....C6聽聽話話既話, 唔註冊我都OK架.(仔仔仲可以大條道理跟我姓添丫).

侯爵府

好媽媽勳章

I worry that your life will be hard as you 2 only listen to your mother......... however, it seems that she (your mother) does not love you so much!

原帖由 25lam 於 09-1-7 12:21 發表

我地都想自己攪店架, 系我媽唔肯放過6299咋.
我媽都有比我地註冊結婚.
係阿, 我C6係唔多聽6299架.
至於我呢....C6聽聽話話既話, 唔註冊我都OK架.

別墅

原帖由 ac321 於 09-1-7 12:26 發表
I worry that your life will be hard as you 2 only listen to your mother......... however, it seems that she (your mother) does not love you so much!

我媽係同6299多意見....因為我媽覺得佢地唔多尊重我.
但從來都唔對我兩公婆多意見喎...
Why you worry?

男爵府

好媽媽勳章

其實結婚本身已經係一件好煩既事, 所以最好雙方父母都唔好俾意見, 由得兩個後生自己話事就可以減少好多conflicts.

當然, 雙方父母的諗法我地真係控制唔到, 如果佢地有意見俾, 會盡量尊重佢地的意願, 但始終結婚的係當事人兩位, 希望各位未來6299, 外父外母明白就好啦

侯爵府

好媽媽勳章

It is because you 2 would like to follow your mother's unreasonable requirement..........
Just like the $ for your wedding! Your mother 'force' your 99 pay $ for her. And you 2 think there is nothing wrong (and you can pay by yourself and tell your mother it is your 99's $, buy you haven't do that).
For similiar case, if one day your 99 want to give her $ / flat to someone (but not you 2), then your mother may also 'force' your 99 to give her $ / flat to you two ........ and you 2 will still think your mother is correct !!!!!!

原帖由 25lam 於 09-1-7 12:37 發表

我媽係同6299多意見....因為我媽覺得佢地唔多尊重我.
但從來都唔對我兩公婆多意見喎...
Why you worry?

別墅

我同c6結婚時...
我mami要左3萬禮金...
我c6一開始已經同奶奶講左結婚d$佢自己會搞掂...
但咁唔好采...我同c6買的股票蝕左唔放得住...
最終問左99借左三萬...
結婚後第二日還返俾佢...

男爵府

或者問下佢~如果佢嫁女,想收幾多禮金??貼埋大床得唔得??

男爵府

原帖由 晞玥 於 09-1-4 16:05 發表
俾幾多佢都嫌多架啦~最好一毫子都唔駛俾,唔駛錢娶個新抱返黎!

呵~~ 絶得嚟講得完全正確

洋房

萬八... 我自己都唔覺得多, 咁女家婚宴上既服妝費呀, 嫁妝呀呢樣果樣都係開支黎架嘛. 如果唔駛男家比酒席呀, 萬八蚊真係抵到爛啦.
有d男家既99真係嚮呢d問題上好唔要得, 用白痴來形容都得. 呢d野都要慳, 好似我識得個人, 係d原居民來的, 嫁女比埋間屋佢做嫁妝, 要佢係八萬八之嘛, 跟住個99串人話佢賣女, 最尾係比佢講到價呀, 不過跟住佢兩公婆要自己買樓供樓, 供到佢兩個傻...
講真, 比八萬八禮金換間屋, 係人都lur飯應啦!

侯爵府

好媽媽勳章

Will 女家 parents give that flat for 男家 parents?
If yes, then 比八萬八禮金換間屋, 係99都lur飯應啦! (in 99's name)
If not, i.e. 99 should give 八萬八禮金 and get nothing........... (the flat is only in that girl's name).
In that case, the husband should give 八萬八禮金換間屋, not the 99.

原帖由 josephts16 於 09-1-8 13:32 發表

萬八... 我自己都唔覺得多, 咁女家婚宴上既服妝費呀, 嫁妝呀呢樣果樣都係開支黎架嘛. 如果唔駛男家比酒席呀, 萬八蚊真係抵到爛啦.
有d男家既99真係嚮呢d問題上好唔要得, 用白痴來形容都得. 呢d野都要慳, 好似我識得個人, 係d原居民來的, 嫁女比埋間屋佢做嫁妝, 要佢係八萬八之嘛, 跟住個99串人話佢賣女, 最尾係比佢講到價呀, 不過跟住佢兩公婆要自己買樓供樓, 供到佢兩個傻...
講真, 比八萬八禮金換間屋, 係人都lur飯應啦!
...

翡翠宮

畀面勳章

其實我覺得禮金係傳統同現代的爭拗,有冇都唔係問題。

我同意如果新抱覺得自己剩係嫁俾老公一人,唔當62 99係一家人,禮金應該由老公俾。同埋如果嫁左唔諗住俾家用外家,就應該要俾禮金父母。

但我又好睇過眼某d 99,嫁女就要收禮金,娶新抱就最好人地貼埋大床...有著數就要跟傳統,唔想蝕就話自己現代~~~

侯爵府

好媽媽勳章

My 99 is one of them.......
但我又好睇過眼某d 99,嫁女就要收禮金,娶新抱就最好人地貼埋大床...有著數就要跟傳統,唔想蝕就話自己現代~~~
If 嫁女就要收禮金 (given by her son in-law), it is OK.

原帖由 mother904 於 09-1-8 14:04 發表
其實我覺得禮金係傳統同現代的爭拗,有冇都唔係問題。

我同意如果新抱覺得自己剩係嫁俾老公一人,唔當62 99係一家人,禮金應該由老公俾。同埋如果嫁左唔諗住俾家用外家,就應該要俾禮金父母。

...

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

原帖由 25lam 於 09-1-7 11:39 發表
我媽唔肯...仲1分錢都唔可以減(實際要幾多我唔知)一定要佢地出, ...

這好明顯是妳阿媽有問題啦,要屈親家錢
好女兩頭瞞,既然妳阿媽這樣,妳和妳老公應該用妳6299名義比,咪一團和氣lor

大宅

deleted

大宅

deleted

大宅

係我地家鄉的傳統,禮金都係由62,99比WO,除咗男方父母雙亡先係老公比ga,當然多多小小大家商議好la,,原來香港而家唔興ga?
ありがとう!!!

首頁

尾頁

跳至