婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

紅棗 發表於 17-4-11 00:12
我99成日都話唔知仲有幾耐命,唔知有生之年有無得抱孫真係好怕老人家講呢啲說話
...

呢個係我6299當年迫我生既藉口,攪到我同老公差d離婚!諗起仲好嬲

侯爵府

回覆樓主:

我99唔多想我生一件,可能覺得我增加 籌碼,佢更冇bargaining power洗個仔錢掛。99佢直接第二次拍拖見面已經同我講唔關佢事,唔會幫手,唔想上身照顧你bb。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

@Ting@ 發表於 17-4-11 11:49
唔知點解好憎人講呢句

我都係!我覺得講呢d野既人好無腦。

男爵府

計劃將來

子爵府

做個靚太 發表於 17-4-10 23:28
我無女呀~我好想生女,我絕對唔會咁傳統重男輕女,因為我份人好開通架~我仲接受到未結婚生左bb先~
三年抱 ...

你奶奶冇痴線~~~叫人地個女未婚生B之麻~~~又唔係自己個女~~~

大宅

塞D多餘的電器俾你,然後話:將來有 b就有用架啦其實我暫時未有計劃生!

大宅

1)奶奶六十歲、做緊兼職,成日嗌呢度痛果度痛,但又話可以打發時間。逢道啲人講起叫佢咪鬼做野休息下啦,佢實話「有孫湊時我唔做架喇,而家無b湊咪捱下囉」

2)籌備緊結婚時同我講:唔使結左先有b架、我唔介意你而家有架喎,呵呵呵~

3)第日個孫出左世,我會將銀行戶口轉曬佢個名,咁你快啲生喇喎~

4)你生左我會幫你湊,個b跟我住唔使阻你兩公婆、我會幫佢搵埋學校讀書,你一年黎探佢兩次啦。(奶奶長居海外)

大宅

aooiwong 發表於 17-4-11 21:47
1)奶奶六十歲、做緊兼職,成日嗌呢度痛果度痛,但又話可以打發時間。逢道啲人講起叫佢咪鬼做野休息下啦, ...

第4點,99傻的嗎?

水晶宮

咪話阿邊個邊個親戚生佐,好得意啊

男爵府

@Ting@ 發表於 17-4-11 11:49
唔知點解好憎人講呢句

仲有一句:生多個陪下個大嘅,獨生好悶架
做乜姐,玩具呀?

別墅

生完女坐月時99話佢個friend 有條食療生孖仔,不如試下

大宅

幫我download 吾熟吾食 果集 教整薑醋,
仲有教炒薑飯,
我要睇定學識整比你呀下。

大宅

未有之前叫我唔好入佢屋企
有左之後同我老公講其實你地一齊咁耐
早就想叫你地結婚(同佢叫我唔好入屋前後兩個月左右)
生左之後一出院就抱我個仔走,掉低我係後面慢慢行
個仔三個月多啲,啲衫唔岩著我話比人..佢同我講你諗住唔生啦?生多個無咁悶喎...邊個無咁悶先
到我仔兩歲都仲成日loop我叫我不如生多個

未生既jm要諗清楚...有時生唔係唔生...但要知99為人先好生...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係99講(已仙遊), 係男家既姨媽姑姐講
1) 你結婚咁耐, 蛋都無粒
(事實: 我真係唔知原來人類會生蛋架喎, 咁sorry囉我真係無蛋)
2) 你仲唔快d生返個慈姑椗俾太62, 太99開心下呀?
(事實: 咁多年來太62, 太99一句都無提過, 而且現在佢地兩老都仙遊了)
3) 我地家族唔係無錢, 係無後呀
(事實: 你地家族唔係無錢, 但同真正豪門無得比囉唔好笑大人個口啦)
4) 姑奶命令我去做人工受孕(佢地角度無生b一定係女人有問題), 我答順其自然啦我唔會咁刻意(做人工)囉, 上天會安排有就有無就無囉
姑奶即時發爛渣, 無b點得呀? 你老公3代單傳bla bla bla....
(事實: 咩年代呀仲講3代單傳, 夠鐘食藥啦)

伯爵府

回覆樓主:

我99好直接,婚後第一天就問我幾時生

男爵府

MoooVoo 發表於 17-4-11 23:06
仲有一句:生多個陪下個大嘅,獨生好悶架
做乜姐,玩具呀?

仲有仲有:媽味生細佬/妹,到時唔錫你喇

別墅

1) 成日講, D衫吾岩著留比細佬
(我個女3,4 個月開始講la, 講到而家bb 9 個月大....都傻傻地, 係都吾係咁快生la)

2)新年猛咁對你講"丁財2旺"

3)食慈姑套餐 (plus 夾件慈姑比你,快d 生返個慈姑定)

子爵府

回覆樓主:

係我同C6面前講阿邊個邊個親戚想生仔,試左成年都未生到好擔心,所以去左睇醫生,又話我姑9年紀大唔會生架喇…再借啲易問我幾多歲…
仲有我同C6根本都未有計劃要有小朋友,佢竟然同我地講第日個孫擺百日宴

公爵府

當年冇直接同我講,但叫老公同叔仔講我知佢好想抱孫。

大宅

我個位煩人,襯c6唔係度先比說話我聽,話結左婚都幾年啦仲唔拿拿聲生返個bb,年年返大陸拜年都白派利是,啲親戚只會話你無得生唔會話我個仔無得生,我真係想爆粗鬧佢,唔係你啲所謂經驗搞到小產仲好意思講,我憎到佢死

首頁

尾頁

跳至