論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

姐姐暑假完約, 自已提出不續約回印尼照顧家人, AGENCY話要付長期服務金; 但勞工處表示自已辭職不用付. 好驚工人夾埋AGENCY屈錢, 請問有什麼方法可以保障自已?

男爵府

TunTsang 發表於 17-4-11 12:17
姐姐暑假完約, 自已提出不續約回印尼照顧家人, AGENCY話要付長期服務金; 但勞工處表示自已辭職不用付. 好 ...
即刻叫工人自己寫番封信比你話自己不續約要回印尼! 佢唔續約,你係唔使比長服的!

男爵府

回覆 avang 的帖子

thanks

大宅

唔好提..佢辭職係無長服架..如果唔係佢搏炒就煩.

公爵府

TunTsang 發表於 17-4-11 12:17
姐姐暑假完約, 自已提出不續約回印尼照顧家人, AGENCY話要付長期服務金; 但勞工處表示自已辭職不用付. 好 ...

叫姐姐寫辭職信比你, 講明做完呢張約就唔續。

男爵府

好媽媽勳章

歌莉泡泡 發表於 17-4-11 16:20
唔好提..佢辭職係無長服架..如果唔係佢搏炒就煩.

想請問多句,我工人做左10年,如果合約到期前我問佢繼唔繼續做或者仲續唔續約,佢話唔做嘅,我就唔駛比長期服務金佢?

大宅

phwong 發表於 17-4-12 11:13
想請問多句,我工人做左10年,如果合約到期前我問佢繼唔繼續做或者仲續唔續約,佢話唔做嘅,我就唔駛比長 ...
係呀..佢唔做..記得叫佢比辭職信你呀!!你唔續佢就要比喇~
佢唔知自己辭職唔做就無長服,如果佢知...可能會玩野搏炒呢
我覺得佢做得10年應該唔係差既...佢唔做...咪隨心比返D佢囉...
規矩係死既~

男爵府

好媽媽勳章

歌莉泡泡 發表於 17-4-12 15:42
係呀..佢唔做..記得叫佢比辭職信你呀!!你唔續佢就要比喇~
佢唔知自己辭職唔做就無長服,如果佢知...可能會玩 ...

我同C6都係咁諗,做左咁耐,無功都有勞,其實都預左佢做埋今個約唔做喇,亦都預左比番啲佢返鄉下架
佢做野其實都係一般般,不過自己有腰傷,佢唔幫得多都幫少嘅,不過,舊年renew完個contract就開始做野無心機,又成日講電話,我地喺屋企都係咁,最激氣就一言九鼎,駁咀駁舌
如果好似你咁講,佢知自己唔做無長服,可能佢真係博我炒佢喇

大宅

phwong 發表於 17-4-12 20:03
我同C6都係咁諗,做左咁耐,無功都有勞,其實都預左佢做埋今個約唔做喇,亦都預左比番啲佢返鄉下架:thinki ...

我睇完呢個post先知原來佢唔續約會無長服!我以為佢夠5年我地就要俾。諗住佢做咗咁耐,表現都幾好,繼續留佢。佢話唔續都預俾長服金俾佢。點知琴晚開始玩嘢!貼張"Keep Clean Please" Memo係我個套廁

男爵府

好媽媽勳章

GabKar2012 發表於 17-4-13 10:34
我睇完呢個post先知原來佢唔續約會無長服!我以為佢夠5年我地就要俾。諗住佢做咗咁耐,表現都幾好,繼續留 ...

其實一直我都唔清楚係咪工人自己辭職唔續約就可以唔駛比長服,不過正如我自己嘅諗法,佢做左咁耐,咪比返筆錢佢返鄉下囉,點知呢排激到我死死下,日日都總會有做錯野,同講唔停嘅私人電話,所以比長服一事我暫時都有保留,為左唔好自己瀨野,我會再問清楚勞工處

男爵府

昨晚我妹同佢傾, 佢話唔會寫辭職信, 死口話佢D姊妹同朋友都有. 佢都會有.

我妹解釋話係佢自已唔續約, 咁樣係無長服. 我地有叫佢上勞工處睇條例, 但只有中文版及英文版. 唔知佢明唔明.

咁情況下, 我地係唔係要預佢會告我地?

男爵府

回覆樓主:

只要你有証明係佢話吾續,就吾使比,無証明你就輸硬

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

工人唔肯寫信,你可直接話你打算繼續請佢(過程錄影),若佢拒絕績約,可作為萬一將來佢告你時的証據.

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

係,大佢話同佢續約,記得錄影佢拒絕

子爵府

TunTsang 發表於 17-4-19 13:44
昨晚我妹同佢傾, 佢話唔會寫辭職信, 死口話佢D姊妹同朋友都有. 佢都會有.

我妹解釋話係佢自已唔續約, 咁樣 ...

你畀 offer letter 佢, 叫佢續約, 全程錄影, 叫佢簽封 letter ! 叫佢自己寫埋原因點解唔續 ! 不過, 佢如果真係扮唔知自己唔續無長服, 有機會會同你續約, 之後搏炒 !

公爵府

TunTsang 發表於 17-4-19 13:44

我妹解釋話係佢自已唔續約, 咁樣 ...

一定吾比長服佢,佢地個個都以為做滿5年就有.

首頁

尾頁

跳至