懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

VCBB小天使 發表於 17-7-5 21:07
點解

1)第一天上班遲到,買餸中午講明除佢自己外,預2餸,但午餐只有波菜+蒸紅衫魚一條,份量少得可憐,晚餐預3餸1湯,但食材預備得一半,例如原只雞洗凈後放雪櫃,叫我同工人自己蒸和斬雞,話整白切雞!第一日煲湯通草魚湯,冇買通草!第二日佢話煲黨參淮山湯,但又無預備黨參!第二日晚餐仲搞笑,佢整煎豬扒,蒸排骨+炒豆角,全部肉類都係雪藏!都係要我同工人自己煎和炒、蒸!

2)同bb沖涼,準備和清理工作不足,我事後望下浴盆,發現有屎,問佢話沖涼時冇留意!bb濕毛巾等沖涼用品放在床上等收工執,變相我無地方休息!餵bb食奶,無手尾,d奶樽周圍放在窗台,餵完也不放回廚房盆內!我叫佢開奶2安,佢問我是否90ml! 叫佢整雞酒,問我要放多少酒!點樣整!

3)已在面試時、到任前,開工第一天和第二天,三口六面同佢和工人說分工,佢負責買餸煮食,工人做冼碗、洗奶瓶等工作,但結果佢買餸外,工人洗切等食材準備工作包支包結!

4)叫佢不如寫個每周菜單,方便買餸,佢又話有困難,話街市未必有佢想買當天的食材!如果無想要既食材,又唔知點!我話你寫定幾日菜單,就有彈性了,佢又不情願!

大宅

回覆樓主

仲有好多細節,也未能詳述,總之開工2日只是幫bb換1次片,沖2次涼,餵3次奶,當中一次仲要倒瀉我支人奶!

這是我在bb沖涼後,1個多小時後發現的浴盆黃金屎!

大宅

Treasure3000 發表於 17-4-15 15:46
工人做家務清潔,睇大仔
陪月買餸煮飯、餵奶沖涼,睇我同bb

我都係咁,不過我個陪月好煩好多野講

大宅

che13 發表於 17-5-4 11:31
坐月個陣月薪,平時當part time唔算太貴,同埋佢成日夠鐘收工都唔走,所以計反條數唔算貴
...

你個陪月好好呀

男爵府

honeybaby3388 發表於 17-7-6 11:54
你個陪月好好呀

佢係幾好,我全家同工人都好鍾意佢,佢係我到做完仲周不時黎探我地琴日仲特登黎整野比我仔食,無收錢

大宅

che13 發表於 17-7-6 13:26
佢係幾好,我全家同工人都好鍾意佢,佢係我到做完仲周不時黎探我地琴日仲特登黎整野比我 ...

嘩,有無好到咁呀⋯絕種啦⋯⋯早d知就好啦⋯我唔使依家對住我唔想對果個陪月

男爵府

honeybaby3388 發表於 17-7-6 14:14
嘩,有無好到咁呀⋯絕種啦⋯⋯早d知就好啦⋯我唔使依家對住我唔想對果個陪月
...

佢可能算係絕種啦佢話我工人唔可以太懶,得閒上黎一齊比d野佢做下

洋房

che13 發表於 17-5-4 10:25
同意..開頭我生完無工人,陪月咩都做哂,之後我工人黎到完全唔識中文...又好好采,個陪月識講黎救我...教 ...

求介紹你的陪月

男爵府

karenaaaaa 發表於 17-8-26 00:13
求介紹你的陪月

你邊區呀,佢太遠唔會去

洋房

che13 發表於 17-8-28 14:08
你邊區呀,佢太遠唔會去

九龍東

男爵府

karenaaaaa 發表於 17-8-28 16:44
九龍東

九龍東我唔知邊到,一係你自己問佢?

別墅

回覆樓主:

我都係又有工人又有陪月,聽日係陪月last day 啦, 工人係新黎香港菲傭,我b 出世前3星期到,工人講英文,陪月唔識,雞同鴨講,但佢地又溝通到,仲有講有笑
陪月每日買餸,預備食材,湯水,米茶,薑皮水,餵奶,湊b,沖涼等工作
慢慢,陪月教識/姐姐學識以上全部工作,第三日起,已每朝一早煲米茶,煲薑皮水。
陪月一黎到,幫手處理食材,做晒所有洗奶樽工作,近日都俾姐姐試左同bb 沖涼,晚飯係陪月預備定,教定姐姐煮,至今姐姐對所有工作算係上手

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cc~ty 發表於 17-8-30 09:28
我都係又有工人又有陪月,聽日係陪月last day 啦, 工人係新黎香港菲傭,我b 出世前3星期到,工人講英文, ...

恭喜你 , 請到好嘅工人姐姐同陪月 。

首頁

尾頁

跳至