母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個小B差唔多四個月啦, 由於奶量不足, 一直都係80%人奶20%奶粉. 由於要返工, Mon 至Fri都係放係我媽媽到比佢照顧, 星期六日及假期先係自己埋身餵其實我巳經一日泵四次, 但每次最多只有200ml, 有時係公司得番100ml.試過曬黑豆茶,黑豆粉,豆漿, 牛奶,organic Mike tea, 健康工房湯水(因為要返工,只可以係返阿媽到先有湯水飲), 但啲奶量通常係試新方法時頭一、兩日時有效,之後都係去返100ml~140ml/每次泵(兩邊).
可能身體開始差,上個月開始有脫髮情況, 沖涼時成手都係頭髮. 我巳經無減肥之餘重食得多過懷孕果九個月,而且濃,辣, 肥膩,煎炸食物巳經好少食,真係好擔心自己重可唔可以繼續比到人奶,但又見到好多媽咪可以餵到小朋友一至兩歲而啲奶量keep到40多安.

請問各位富媽媽可否公開你哋平時一日三餐食啲乜多?會唔會飲孕婦奶粉or其他supplement去補充身體消耗的養份?有人又話要早餐都食飯先得,但除咗自己煮真係好難連早餐都食飯....又或者真係要睇睇中醫調理吓個身子先得?

請幫助解答...

禁止發言

伯爵府

你試吓pump奶前飲柸暖水, 會好d架...
我個女依家30個月, 我每日都要食飯同飲好多好多水, 起碼20柸(8oz)....
我都係埋身餵....

禁止訪問

複式洋房

我開始是一個窮媽媽,每餐都要補奶粉。後來,每日吃許多大米飯,一餐有3碗,有時甚至4碗(不好意思),喝許多許多豆漿、維他奶(方便)。我當時沒有人幫手,自己還上學,沒有能力煲湯,只好在超市買豆漿、黑豆漿等。米飯可以多吃一些紅米、糙米、糯米等,因無人幫手,所以額外還食用了哺乳母親可用的複合維他命。BB現在兩歲半,從2個月開始就一直全母乳。

原帖由 yipyipamy 於 09-1-5 18:20 發表
我個小B差唔多四個月啦, 由於奶量不足, 一直都係80%人奶20%奶粉. 由於要返工, Mon 至Fri都係放係我媽媽到比佢照顧, 星期六日及假期先係自己埋身餵其實我巳經一日泵四次, 但每次最多只有200ml, 有時係公司得番100ml. ...

禁止訪問

男爵府

yes, i remember that when i bf my elder son, i asked the lactation consultant how to increase the milk supply, she said i didn't eat enough food,,

she said i should eat at least 2 bowls of rice each time, and drink a lot lot of water...

but how can i lose my weght...

原帖由 mocha 於 09-1-12 11:26 發表
我冇乜飲湯..豆漿,黑豆茶.
坐月時就飯(1-2碗)+水.
e+都少咗食飯(1/2-1碗),不過都有飲好多水.但我食好多菜,每次都可以食至少半斤. ...

別墅

bb2個月之前仲係半奶粉半人奶...後來去藥材鋪問人..d人教我媽咪用"王不留行+通草煲魚/豬腳"...飲完之後bb可以全人奶...有時仲多到飲唔哂

大宅

好多謝各位, 我終於都開始多番啲奶, 因為今門開始來M, 原來來M之前可能身體要應付變化所以奶量特少, 今日開始啲奶又多番, 有120ml 到200ml都可以, 希望可以繼續有足夠的媽媽奶比BB啦!

複式洋房

Yeah, agree. Eating of rice is quite important and any kind of liquid (but better not be cold drinks.)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊