想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚後不設防,嗰時乜都唔識,唔識點睇幾時排卵,幾時應該要交功課.....半年後有左....但有左差不多兩個月就小產左。灰爆跟住我就上黎BK狂煲,乜都試,又飲滴雞精,又紅d睇下幾時排卵交功課,因為嗰時d人話小產6個月後係黃金時間,好易中返,咁我就好努力咁試,但都係唔得。嗰時諗埋去照埋輸卵管,但又驚,其實我同老公都check過大家都無問題,但都唔知點解都好難有。

到最後一個月決定去睇仁安生育,諗住再唔得就去照輸卵管同iui...雖然30頭,但都唔想再慢慢試。
跟住99煲雞泡膠湯,我又去睇中醫 (嗰時小產入院,隔離床有個媽媽介紹左個中醫),跟住到見醫生,再去抽血驗,又照埋蛋蛋,佢地唔會一開始就同你做iui.....都要你試3個cycle先,跟住再決定點,但我好好彩,一試就中左,其實都係因為佢照完,叫我邊幾日做功課,我跟住做,嗰次幫我打埋破卵針同黃體素,我有左之後再塞小白球(因為小產過,所以佢見意我塞),最後順利生左個健康既bb.....好開心,因為佢真係帶左無限歡樂俾我地!

到佢一歲時,計劃想生多個陪下佢,結果我又去再搵返個醫生幫我照,照完,有蛋蛋,但未熟,佢預計3-4日後就排,我又喺嗰日交功課,等due date期間,個肚都好似怪怪,同埋成日都胃痛,due date 驗,中左呀,嗰下我心諗,真係一擊即中,因為我都係喺佢叫我交功課嗰日,早晚做左一次,同埋今次第
一次用埋 conceive plus.....

各位姊妹加油呀,我自己覺得照蛋係容易d掌握邊日排....

大宅

Im_bbmui 發表於 17-4-18 11:47
結婚後不設防,嗰時乜都唔識,唔識點睇幾時排卵,幾時應該要交功課.....半年後有左....但有左差不多兩個月 ...

早晚都有貨交係好,可惜我C6 隔晚都未必得

大宅

結婚後不設防,嗰時乜都唔識,唔識點睇幾時排卵,幾時應該要交功課.....半年後有左....但有左差不多兩個月 ...

恭喜您

大宅

恭喜

大宅

請問去邊照?幾錢?

大宅

breadmother 發表於 17-4-18 11:52
早晚都有貨交係好,可惜我C6 隔晚都未必得

same same
我試年年頭中咗但小虛,果次係咗耐唯一一次隔日do就中咗,之後想計劃番排卵日前後隔日do,到而家咁耐無1次可以隔日成功do到,一唔係佢太攰無do就係do唔晒(出唔到)

大宅

WINGWINGCHOY 發表於 17-4-18 12:10
same same
我試年年頭中咗但小虛,果次係咗耐唯一一次隔日do就中咗,之後想計劃番排卵日前後 ...

大家也壓力大,但唔follow 排卵又唔得,今個月我早左二日排。

大宅

回覆 breadmother 的帖子

我地今次真係好早,差d要較埋鬧鐘起身......跟住夜晚都好夜先交功課,所以今次有用埋conceive plus....

大宅

breadmother 發表於 17-4-18 12:13
大家也壓力大,但唔follow 排卵又唔得,今個月我早左二日排。

我試過初初同佢講,佢好似有壓力咁,咁我唔同佢講啦,但就咁岩出咗街約咗朋友
咁我又同佢講番啦,等佢唔好約人,但情況都係一樣中途降落

大宅

中醫都有得照蛋蛋呀?
想請問邊個中醫同埋幾錢呀?

大宅

回覆 oooboeyooo 的帖子

我喺翹康照,因為搵返之前個醫生,好似醫生費連照蛋$800.....

大宅

WINGWINGCHOY 發表於 17-4-18 12:17
我試過初初同佢講,佢好似有壓力咁,咁我唔同佢講啦,但就咁岩出咗街約咗朋友
咁我又同佢講番啦,等佢唔好 ...

哈哈,好像。唔講比佢知佢就話又來?講左就冇貨

大宅

Im_bbmui 發表於 17-4-18 12:25
回覆 oooboeyooo 的帖子

我喺翹康照,因為搵返之前個醫生,好似醫生費連照蛋$800..... ...

每個月照一次?

大宅

Im_bbmui 發表於 17-4-18 12:14
回覆 breadmother 的帖子

我地今次真係好早,差d要較埋鬧鐘起身......跟住夜晚都好夜先交功課,所 ...

我都有用,又係較鐘起身,真是人都顛

大宅

breadmother 發表於 17-4-18 12:25
哈哈,好像。唔講比佢知佢就話又來?講左就冇貨

咪就係咁囉~

大宅

恭喜你啊~接好孕我覺得我同你有少少似,不過我已33同備孕一年先中,今年一月頭小x, 而家把握緊黃金6個月....同一時間約左仁安7月見醫生,唔得就試下iui...請問醫生叫你試3個cycle先,喺呢段時間先試破卵針/黃體素/塞小白球?謝謝!

大宅

wanwanffff 發表於 17-4-18 12:18
中醫都有得照蛋蛋呀?
想請問邊個中醫同埋幾錢呀?
照蛋喺翹康照架,不過我有去睇埋中醫調理咋,嗰個中醫都係我小產入院隔離媽媽介紹俾我,佢都講明中醫係人夾人,我都明,我都係試下架咋。同埋我揀左自己煲藥,我喺博愛醫院-香港中文大學中醫教研中心(沙田)睇,我都唔記得幾錢,但唔會好貴,都係政府醫院黎

大宅

breadmother 發表於 17-4-18 12:26
每個月照一次?
有d好似每個月照2次,但我就差不多排卵前照一次就算,因為次次都要俾錢,好貴呀

大宅

kinki2130 發表於 17-4-18 13:40
恭喜你啊~接好孕我覺得我同你有少少似,不過我已33同備孕一年先中,今年一月頭小x, 而家把握緊 ...
係呀,佢幫我照完蛋,跟住同我講大約幾時會排,跟住好似差不多排又返去照多次再打破卵針,跟住等due date就打黃體素,confirm中左後,佢就開小白球俾我。其實我自己覺得,照完蛋,清楚邊日排,真係會事半功倍(當然我同我老公係check左2個都無問題先啦)

加油呀!好多時,都係我地攪錯排卵時間,好快好孕架勒!

大宅

Im_bbmui 發表於 17-4-18 14:25
係呀,佢幫我照完蛋,跟住同我講大約幾時會排,跟住好似差不多排又返去照多次再打破卵針,跟住等due date就 ...
謝謝你!我諗照左真係好好多,而家日日玩紅d check住真係身心俱疲

首頁

尾頁

跳至