跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個bb就黎7個月, 都係唔食粥仔, 各位媽咪請教路......我見人地已經就黎食2餐, 佢一餐都食唔到. 點算好??

別墅

會吾會吾夠綿, bb 覺得怪怪甘所以吾鐘意呀 ?
慢慢黎喇,千祈吾好迫佢呀,或者過幾日再試喇 ~

我都試左幾日....今日最叻食到大半碗 ~
我就煲過節瓜瘦肉,菠菜雞肉 & 三文魚囉 ~

加油

複式洋房

已經煲到好綿....佢好似唔多識吞咁...唉...應唔應該改食米糊呢...但heinz baby food好味的佢就食...唔好食的又喊...

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SARAH
我個囡又係唔多肯食.肯食糊仔.但粥仔就唔多肯,簡直同迫佢食冇分別!(好唔開心)
我整過好多粥仔,有南瓜啦,有菜蓉,有肉啦,紅蘿蔔啦....我會努力試.今晚諗住整魚粥.
大家加油

爆愛車縫作

別墅

你試下煲下白粥仔比佢學下吞先*
之後先加其他食物落去睇下會唔會好d*

吱吱1開始都係食白粥仔,,佢爸爸見到成日食白粥咁慘就加野比佢...點知吱吱唔識吞,仲食到喊..."
而家佢識吞啦,我就加野比佢*
有時仲會比我地大人食ge蒸魚比佢食,,佢都吞得好好*
多d黎睇我同對寶貝ge blog丫*
http://hk.myblog.yahoo.com/babewings0301/

大宅

畀面勳章

Truffle,

請問三文魚用嚟點整呀?

原帖由 Truffle 於 09-1-6 10:35 發表
會吾會吾夠綿, bb 覺得怪怪甘所以吾鐘意呀 ?
慢慢黎喇,千祈吾好迫佢呀,或者過幾日再試喇 ~

我都試左幾日....今日最叻食到大半碗 ~
我就煲過節瓜瘦肉,菠菜雞肉 & 三文魚囉 ~

加油 ...

別墅

mademoiselle,
我都係喺 bk mama 度 "偷師" 番黎架咋....
我會買一舊冇骨既 salmon, 切一部份出黎當一餐,洗淨後先用滾水 "陸" 下佢,跟住用叉 and spoon 整/壓碎佢 ("陸" 完之後啲水吾好倒左佢喎,啲 bk mama 話會有啲三文魚油喺度架) 到煲粥差吾多ok... 倒埋落去滾約 10-15mins 就 ok 喇 ~~~

原帖由 mademoiselle 於 09-1-7 23:47 發表
Truffle,

請問三文魚用嚟點整呀?

複式洋房

我個囡就係唔食冇味野....所以d baby food有味先肯食....但家下唔落我 鹽架嘛....有菜有肉佢都係唔多食.....比麵包佢又識食, 仲自己張開個口追食....佢太揀野食了.....點攪...

大宅

畀面勳章

thanks,等我聽日甿嚟試吓先!因為我囡好like食魚嫁!

原帖由 Truffle 於 09-1-8 01:41 發表
我會買一舊冇骨既 salmon, 切一部份出黎當一餐,洗淨後先用滾水 "陸" 下佢,跟住用叉 and spoon 整/壓碎佢 ("陸" 完之後啲水吾好倒左佢喎,啲 bk mama 話會有啲 ...

大宅

畀面勳章

SarahYau,

囡囡會唔會食米糊?如果食,我指係知咁開,咩都唔加!因為我尋日試過薯仔瘦肉粥,覺得個texture好似糊仔,好滑,你可以一試。

薯蓉肉蓉粥

材料:
1. 薯仔
2. 瘦肉
3. 粥

做法:
1. 薯仔洗乾淨,連皮落滾水熟,然後去皮,磨蓉。
2. 瘦肉洗乾淨磨蓉。
3. 粥煮到九成好,就先落瘦肉,後落薯蓉,一齊煮到變糊。

原帖由 SarahYau 於 09-1-8 14:02 發表
我個囡就係唔食冇味野....所以d baby food有味先肯食....但家下唔落我 鹽架嘛....有菜有肉佢都係唔多食.....比麵包佢又識食, 仲自己張開個口追食....佢太揀野食了.....點攪... ...

大宅

畀面勳章

我買咗嚟整喇!阿囡好鍾意呀!
不過我就用唔到整洗,我用打肉機打蓉,之後落埋落粥,係幾好食嫁!哈哈…我都試過!

原帖由 Truffle 於 09-1-8 01:41 發表
我會買一舊冇骨既 salmon, 切一部份出黎當一餐,洗淨後先用滾水 "陸" 下佢,跟住用叉 and spoon 整/壓碎佢 ("陸" 完之後啲水吾好倒左佢喎,啲 bk mama 話會有啲 ...

首頁

尾頁

跳至