自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

小女5歲, 平時常常動手用無用的物料做勞作. 昨日, 同我講想新年時舞獅給爸爸睇(上年在幼稚園玩過一次).
有咩方法可以做到個獅頭出來呢.
希望在新年前, 用些無用的物料同佢一齊做隻獅出來.
請幫忙想吓方法.
thank you thank you.

男爵府

整一隻獅好難整架,臨近新年D文具店應該會有得賣,一隻大約$100到。我老公佢又係玩開舞獅既,或者睇下可唔可以搵到一隻細隻既俾你囡囡。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 Mime 於 09-1-6 11:12 發表
小女5歲, 平時常常動手用無用的物料做勞作. 昨日, 同我講想新年時舞獅給爸爸睇(上年在幼稚園玩過一次).
請幫忙想吓方法.
thank ...

你去國貨公司工藝部睇吓,有幾種 size。我以前買過隻足球細少少比亞仔玩,新年帶住去人地屋企拜年,好搞笑!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

伯爵府

我見舊式文具舖都有得賣喎
仲要幾隻唔同 size 比小朋友呀

別墅

自己DIY都唔難,你用一個紙箱DIY做龍頭,個身就用長的縐紙。就OK架啦!!
我一生一世必有恩惠慈愛隨我,我且要住在耶和華的殿中,直到永遠!

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

這個可能幫到你:
DIY手作玩具~舞獅賀新年~~^_^
http://www.wretch.cc/blog/liao2008tw/21639887
原帖由 Mime 於 09-1-6 11:12 發表
請幫忙想吓方法.
thank ...
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

別墅

wong2323

唔該晒. 我會準備的材料同個女試個.

Carol601016
其實買個都不是貴. 但係因為而家小朋友物質太過盛, 佢地變成憑指一定有及去用腦諗辦法. 我叫佢自己諗吓, 我又提吓佢, 做得黎就到新年.

原帖由 wong2323 於 09-1-6 12:18 發表
這個可能幫到你:
DIY手作玩具~舞獅賀新年~~^_^
http://www.wretch.cc/blog/liao2008tw/21639887

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

其實我個仔舊年都整過,佢搵個紙箱督幾個孔,加d中秋做燈籠用剩的縐紙,玻璃紙...再加條毛巾,雖然無人地整得咁靚,但全程係佢自己diy,佢都舞完個幾月,自得其樂
原帖由 Mime 於 09-1-6 14:28 發表
wong2323

唔該晒. 我會準備的材料同個女試個.

Carol601016
其實買個都不是貴. 但係因為而家小朋友物質太過盛, 佢地變成憑指一定有及去用腦諗辦法. 我叫佢自己諗吓, 我又提吓佢, 做得黎就到新年.

...
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

首頁

尾頁

跳至