嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各位mama係買現成米糊定自已煑比BB食?

若買現成米糊, any suggestion?

若自已煑, 用D乜野材料呀?

禁止訪問

別墅

原帖由 Winnie2008 於 09-1-6 12:39 發表

I give my bb homemade one. 無0甘熱氣。Easy. Just grind the organic brown rice. Then boil 1.5 cups water and add 1/4 cup grounded rice, and then whisk every now and then for 10 mins. Done.

Mix and match with different ingredients...fruits, vegi (leaves), carrots, 瓜

別墅

原帖由 wcy2004 於 09-1-9 17:09 發表
自己整太麻煩,我用Holle糊仔,可以加唔同baby food 如Apple, Apple Banana, Apple Bilberry,視乎baby鍾意邊樣。

我b都係食Holle,我想問問,你係點開給bb食呀?
Thanks!!

別墅

原帖由 wcy2004 於 09-1-9 17:09 發表
自己整太麻煩,我用Holle糊仔,可以加唔同baby food 如Apple, Apple Banana, Apple Bilberry,視乎baby鍾意邊樣。

禁止訪問

大宅

我果時都係自己煮架 , 我先煮好飯 , 然後再將飯加埋 D 粟米粒 , 冬瓜粒 , 紅蘿蔔粒等放入攪拌器攪碎 , 再放進入焞杯度焞
每次都唔同材料 , 有時 fruit , 有時 vegatable , 新鮮得來又冇咁熱氣 , 囝囝好鍾意食
原帖由 Winnie2008 於 09-1-6 12:39 發表

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我想問吓你每次會整幾大份量架?係每次整一餐,定係一次過煮好,分幾餐食呢?
原帖由 bonnie1103c 於 09-1-12 15:27 發表
我果時都係自己煮架 , 我先煮好飯 , 然後再將飯加埋 D 粟米粒 , 冬瓜粒 , 紅蘿蔔粒等放入攪拌器攪碎 , 再放進入焞杯度焞
每次都唔同材料 , 有時 fruit , 有時 vegatable , 新鮮得來又冇咁熱氣 , 囝囝好鍾意食
...

大宅

放假得閑時就會每次整一餐 , 咁可以比囝囝唔同口味 , 返工唔得閑就一次過煮晒一日的份量 ,
原帖由 chrislpy 於 09-1-12 16:02 發表
我想問吓你每次會整幾大份量架?係每次整一餐,定係一次過煮好,分幾餐食呢?

大宅

bonnie1103c: 我想問如果你番工日煮,點樣保存D糊?

首頁

尾頁

跳至