自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

用戶要求終止服務

積少成多,趁細慢慢教,總會有啲改善

伯爵府

luckybaby2011 發表於 17-4-21 11:31
未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊 ...

有心想小朋友好的就要趁早教

3歲定80 相處的時間只會愈來愈少 到再大d想教都不會時間同心機

佢同你的關係就只會愈疏離 ,愈大了打鬧的反效果愈大
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

子爵府

回覆樓主:

唔是,有的細佬天生難教,祗是叻的既父毌比較有方法改下

子爵府

回覆樓主:

我觉得係,自已都有小朋友,trouble 2都過埋,曵就實有。
但唔會係打人,扭計大叫,訓地果隻。
相信人性本善,無教唔好既小朋友

珍珠宮

回覆樓主:

唔敢帶我大仔見d無小朋友既女性朋友
唔講多謝對唔住蠻咁針住佢 攪到我仔發哂脾氣
平時有教
但佢心情唔好唔講真係唔奇囉 就算成人都會

細仔易教 但會被大個個影響
而家主力教個大 等大個個做榜樣

伯爵府

回覆樓主:

我覺得唔係,真係有教唔聽嘅細路,唔關父母事

水晶宮

小manman 發表於 17-4-21 17:47
所以身邊有人同我講,話「使乜睇到實,係你太緊張,佢係屋企有自由架嘛,我小朋友係屋企會自己玩,我可以 ...

我都同老公講過類似、我都想坐埋一邊同其他媽媽吹水由個仔係公園跑跑跳跳、但現實係睇少一眼都心驚胆跳

成日叫我請教下其他媽媽點教到個仔又聽話又乖、而家連社工見埋又可以點?都係不停轉介吧⋯⋯

水晶宮

流星花丸 發表於 17-4-21 17:53
積少成多,趁細慢慢教,總會有啲改善

多謝你、會努力、見到講全職媽咪放假個post d 人話個小朋友曳、通常就係話父母縱、唔教先、有點感觸.......因為我個仔更令人

珍珠宮

回覆樓主:

唔應同。小朋友係人唔係機械人。個個唔同性格。如果係種瓜得瓜,種豆得豆咁簡單。世界上唔會有壞人。但難教都要教。不可放棄。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

性格真係同易唔易教好大關係,而性格呢家野,真係唔易改變

珍珠宮

回覆樓主:

唔可以話唔識教,可能只係未揾到適合嘅方法遮,加油啊

男爵府

好媽媽勳章

好似有個病叫ODD,小朋友勁唔聽話、勁反叛嗰啲。

部分ADHD小朋友兼有ODD,我見識過一個,真係好惡教!完全唔可以同其他小朋友一齊,包攪破壞

子爵府

回覆樓主:

我由細到大教仔教得好辛苦,前夫唔尊重我,影響到個仔都唔尊重,鬧多兩句會搵老豆救佢,直到離婚後,個仔先變得生性,知道見我唔容易,之後就乖咗好多。

所以我好明白教極都教唔到,並非唔可能,特別係家裡有人為佢撐腰。

公爵府

nainaitze 發表於 17-4-21 11:38
唔係,唔覺得個個小朋友都教得到,而且我信小朋友已經帶嚟天生嘅性格,有啲時候唔係話想教好就教得好嘅
...

同意,有很多先天因素的影響,有發展問題的,不是話教就教到的

公爵府

cherrieloy 發表於 17-4-21 11:44
同路人,我仲要一仔一女,大仔曳,細女會跟住一齊曳

我咪又係一樣

翡翠宮

daisylhn 發表於 17-4-21 18:42
好似有個病叫ODD,小朋友勁唔聽話、勁反叛嗰啲。

部分ADHD小朋友兼有ODD,我見識過一個,真係好惡教!完全 ...

我個女咪就係疑似adhd囉,但又未至於非常搞對抗個隻~

近半年我覺得佢好左,之前真係教極唔聽,軟硬兼施都唔得,湊得好辛苦,依架的行為開始貼近少少正常level~

不過,有時仍會失控,但起碼未至於睇少陣都唔得~

依架琴窗少左好多,無再玩廁所水、牙膏,但洗手液有時仲係會忍唔住玩,同埋,依架開始會自己靜靜地玩玩具,雖然時間唔長,但好過無,仲會睇卡通片添!!

希望繼續好落去喇!!

伯爵府

tester5 發表於 17-4-21 11:36
我覺得做人父母,IQ唔需要好高,但EQ絕對要很很很高,氣餒時有發生好正常,加油媽媽,小孩子每 ...

現今的小朋友係難教d. 接觸事物多了。 我生完大,再有個細,才知什麼是一山還有一山高。

好難想像咁細,可以有咁多借口,真係唔夠佢講。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我果個仲係bb, 都已經好失望,但其實仔女係自己一面鏡,我果個就算只係b,我唔開心,即使我冇喊,佢真係會跟住喊。做人媽媽真係要好高EQ, 既然你都已經去求助,總會有人幫你既。我每次想鬧都諗,有時小朋友只係唔識表達,佢係唔想咁樣既,我要去幫佢同時幫自己,咁又覺得好啲。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我覺得係,除非小朋友有情緒病或者其他病

珍珠宮

狐朦 發表於 17-4-21 18:40
唔應同。小朋友係人唔係機械人。個個唔同性格。如果係種瓜得瓜,種豆得豆咁簡單。世界上唔會有壞人。但難教 ...

性格影響好大

首頁
12345...9

尾頁

跳至