親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

新加坡的酒店住宿太貴了!

想趁暑假俾小朋友感受一下當地的生活,請問有無地點方便,又價格合理的民宿介紹呢?

謝謝!

大宅

有人話曾經用airbnb被放飛機! (emoji)

請問大家有用過嗎? 有否那些是可靠的呢?

wcpcelia    發表於 17-4-25 14:23

男爵府

我book左airbnb 一個superhost, 8月才入住. 一行6人, 住bnb平過分開住3間房, 同埋貪佢可洗衣, 有廳可以一齊食一齊玩.

珍珠宮

畀面勳章

如果唔係一大伙大人. 只是帶小朋友去玩, 還是住返酒店較安全.

大宅

vkzone 發表於 17-4-25 10:46
我book左airbnb 一個superhost, 8月才入住. 一行6人, 住bnb平過分開住3間房, 同埋貪佢可洗衣, 有廳可以一齊 ...

請問你那間有兩個廁所浴室嗎?

普遍來講,三房Apartment, 多不多有兩個廁所呢?

珍珠宮

MAMAMEEE 發表於 17-4-24 20:04
有人話曾經用airbnb被放飛機! (emoji)

請問大家有用過嗎? 有否那些是可靠的呢?

http://www.nextsingapo.com/archives/4690
據報導新加坡係冇合法民宿嘅,要非法又要可靠我諗應該冇可能,同埋bk呢個平台應該唔可以討論明知非法嘅行為啩

男爵府

whyyou 發表於 17-4-25 13:00
http://www.nextsingapo.com/archives/4690
據報導新加坡係冇合法民宿嘅,要非法又要可靠我諗應該冇可能, ...

這一點其實我都唔係好明白, 我見airbnb又光明正大咁可做生意運作, 我都好想知道airbnb 如何定義合唔合法呢? 我見香港都都架, 咁又算是短期租約? or無牌旅館?
租客和屋主沒有金錢上交貿, 真正金錢交貿是與airbnb達成的. 至於屋主與airbnb交貿如何這點我就唔知道.
各地屋主良莠不齊, 風險是比酒店高, 但至於合唔合法, 我就唔明白, 請指教.

大宅

回覆 vkzone 的帖子

同意! 香港也有短租市場,亦可拿去政府處打釐印,絕對是合法的!

大宅

MAMAMEEE 發表於 17-4-28 07:56
回覆 vkzone 的帖子

同意! 香港也有短租市場,亦可拿去政府處打釐印,絕對是合法的! ...
短期租約去政府處打釐印的租期要超過28天, 否則需要領取旅館牌照.

相信香港大部分AIRBNB民宿都唔會牌, 並不是合法的, 問題只是政府何時執法取締.

何謂旅館?
根據旅館業條例,"旅館" 指任何處所,其佔用人、東主或租客顯示在他可提供的住宿的範圍內,他會向到臨該處所的任何人提供住宿的地方,而該人看似是有能力並願意為所提供的服務及設施繳付合理款項,而租出期少於連續28天。

http://www.hadla.gov.hk/tc/hotels/

首頁

尾頁

跳至