親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

BNA 發表於 17-4-25 13:55
樓主是否好早訂機票2,500仲要for 3
我係今年1月果陣買機票的

大宅

siuka_mama 發表於 17-4-25 14:44
沖繩有什麼地方值得玩?請介紹吓。
其實我今次去嘅係沖繩嘅石垣島,並唔係沖繩入面,由石垣空港坐飛機返去沖繩那霸機場都要差不多1個鐘,所以今次要介紹嘅只係石垣島嘅景點,希望你都會喜歡啦!

男爵府

先到沖繩,冇停留直飛石垣島?在島逗留多少天,像入咗大嶼山度假屋嗎?經旅行社介紹還是自己上網搜集資料?

大宅

Day 1 - 香港→石垣→民宿check in

UO666 香港→石垣

香港時間7:45am起飛,大概日本時間11:00已經到達石垣(日本比香港快一個鐘),由於石垣空港國際線其實好細,基本上處理入境嘅櫃位唔多(印象中好似得2個),所以入境都需要一D時間,而過左海關基本上已經見到行李帶(去到已經有好心人將我兩件行李放左上地),然後就已經係門口。

PS. 入境日本係要填寫表格及物品申報表,飛機上會派發,所以最好出行時準備定一支筆喇!

一出機場其實已經見到一個好大嘅停車場,我估大部分都係租車公司所泊嘅車黎嘅,行前兩部望向右手邊,已經可以見到巴士站,由於我住嘅民宿鄰近日航八重山酒店,所以我直接選擇左#10巴士。

#10空港線:http://www.cosmos.ne.jp/~bus/route10_timesche_271001.pdf

當初我睇到上面呢個路線資料好疑惑,點解石垣空港有兩個時間嘅?唔通有兩邊唔同嘅站?咁究竟我要去邊個站呢?其實#10空港線巴士係由石垣巴士總站開往石垣空港,然後再由石垣空港開返去石垣巴士站,中間係會好似香港巴士到總站後俾司機有小小嘅休息時間,所以上面所示嘅兩個石垣空港時間,其實係到達時間同埋之後開出嘅時間。

另外有一個重點大家係需要留意,#10空港線由石垣空港開去石垣巴士總站,佢地係會卡啦卡啦咁有班次係會中間飛左一D站,所以除非你間酒店並唔係喺果D飛站附近,否則你上車前一定要睇清楚你黎緊坐果班車會唔會飛站,如果會咁你就要等下一班。(由石垣巴士總站去石垣空港同樣有咁嘅情況,記得留意啊!)

由於我住嘅民宿係要喺日航八重山站落,飛站唔會有影響,所以我出左機場直接可以坐11:45開出嘅巴士,石垣巴士唔係上車就要俾錢,你會喺司機位隔黎見到有部機俾你拎飛仔,落車嘅時候就係拎住呢張飛仔去返司機位俾錢(上落車同一個門口);咁因為我係買5days pass嘅關係,所以先至要一上車就向司機購買,雖然咁岩個司機唔係好識英文,幸好站頭其實都會有其他司機喺度,所以有另一個司機幫手翻譯。

石垣嘅巴士(尤其係空港線)其實都有英文廣播到站提示,但由於我地唔清楚所到嘅站嘅英文名,所以幫助都唔大,呢個時候就要靠Google map,我只要用中文輸入終點站「日航八重山」同埋起點「石垣空港」,並選擇公共交通工具,佢已經可以準確轉化成當地所用語言及顯示路線,而令我最驚喜嘅係,Google map竟然可以顯示埋我坐緊果架巴士黎緊所到嘅站名,所以我能夠好清楚自己去到邊同埋幾時要按鐘落車。

根據巴士時刻表(即係上面巴士班次果條link),我係12:17會到達日航八重山,由於中間途經位置都幾多人落車,所以實際到站時間係12:25,達左7分鐘,不過呢次係例外,因為平時石垣巴士係相當準時架!最多都係遲2分鐘,所以睇實時刻表基本上都冇錯,亦千其唔好遲到啊!落左車只係行3分鐘,就已經到達我地嘅民宿。

Hostel Churayado Cocochan:https://www.agoda.com/zh-tw/hostel-churayado-cocochan/hotel/okinawa-jp.html

其實當初選擇呢間民宿,係冇留意到佢咁近日航八重山呢個站,但後來plan行程時發現呢一點後覺得非常重要,因為基本上黎緊幾日我地去邊都好大部分都可以喺呢個站上車,所以建議大家搵酒店/民宿,最好附近都可以上到巴士。另外呢間民宿其實都可以行到出去市中心,雖然夜晚條街確實有D黑,不過相對黎講其實呢間真係好方便。

因為石垣話大唔大,所以5晚我地都住喺呢度,價錢方面,佢係以人頭去計嘅,詳列如下:
15000yen for 1 for 5 nights,total 45000yen
而一間房係有2張床,所以三個人佢係俾左兩間房我地,出面嘅飯廳、廚房、洗手間、沖涼房其實係public area share黎用嘅,而呢到其實係有3間房,所以就算hot season住滿要share黎用都唔會好迫,不過咁岩我地去呢幾日唔係hot season,再加上冇其他人book,基本上我地係好似book哂佢成間屋(當然有間房係lock左我地入唔到去,haha)。PS. 平時要book哂佢一間屋係要18000yen/一晚架!所以呢幾日真係好抵住

民宿有提供沖涼洗頭所需嘅物品,同時有齊廚房、雪櫃、洗衣機,可以自己煲水煮野食同洗衫,洗衣機要用嘅話200yen一次,入左錢後就可以開著電源洗衫,洗完露台位仲有得曬衫,另外開冷氣都係要俾錢,100yen三個鐘,不過你出街果陣只要熄左冷氣就唔會計時,返黎再開返先繼續計。

TO BE CONTINOUS

大宅

siuka_mama 發表於 17-4-25 15:03
先到沖繩,冇停留直飛石垣島?在島逗留多少天,像入咗大嶼山度假屋嗎?經旅行社介紹還是自己上網搜集資料? ...
我其實係完全冇經過沖繩,係由香港直飛去石垣島,而且今次旅程都係靠上網搵資料,所以好想將D有用嘅資訊分享俾大家。

男爵府

熱血金章 王國教室勳章 畀面勳章

想問邊到可以放煙花?
我過幾日出發,想了解下,謝謝!

侯爵府

回覆樓主:

留毛,我都打算唔自駕

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

大宅

Day 1 - 午餐(日本家庭式餐廳)→公設市場→預約浮潛→晚餐(金牛)→Family Mart

喺民宿放低行李,休息左一陣我地就諗住出去搵野食,其實我只需要選岩時間去返日航八重山呢個站,其實係可以坐返#10空港線去石垣巴士總站,即係到達市中心,不過因為想睇下附近嘅環境,所以我地選擇左行出去。

PS. 順帶一提,日航八重山呢個站比較特別,基本上所有巴士會途經呢個站嘅基本上都係喺酒店門口上車,所以就算你見到要坐果架巴士,為左唔坐錯方向,最好先問一聲司機。

基本上我地係想去行公設市場,諗住順便喺附近搵野食,所以只需要喺Google map設計目的地係「公設市場」,選擇步行,就可以搵到合適嘅路線。而基本上都係一D直路,所以對大人小朋友都好方便。

去到公設市場附近,隨意搵左間餐廳食午飯,由於過哂午飯時間,食客唔多,而呢間餐廳雖然冇英文餐牌,但圖文並茂,非常方便,餐廳老闆係以家庭式經營餐廳,家中兩個小朋友都喺餐廳入面玩,非常可愛。

食飽之後行過隔黎已經係公設市場,呢到可以買到好多石垣嘅特產、手信、甚至係生嘅石垣牛,不過除非有郵輪泊岸,否則平日嘅公設市場都幾冷清。

公設市場詳細介紹:https://nurseilife.cc/yaeyama/

由於只係第一日,我地只係行左一陣公設市場,跟住就去左石垣碼頭果邊諗住報名過兩日嘅幻島浮潛活動,同樣地用Google輸入石垣碼頭,就可以搵得到正確位置。

其實去浮潛可以話係好多人會選擇嘅行程之一,而除左浮潛外亦可以選擇好多唔同嘅外島活動,如果唔想煩要去邊度當你黎到石垣碼頭都有好多one day / half day tour俾你選擇。

而另外要提提大家,由於好多時為左招呼外地遊客,佢地要安排英文導遊俾大家,而且未必每日嘅團都有英文導遊,所以建議第一日去到石垣島就要黎報名,以便安排之後嘅行程。另外如果你本身玩過浮潛,可能你會話反正去到都係自己玩,只係需要佢地接你地出去日文導遊都唔怕,但當地安排旅行團嘅公司並唔會咁諗,因為佢地為左保障每一位旅行安全,所以係必須有英文導遊嘅團先俾你地報名,至少當有咩事隨團都有人識同你溝通。

報完名,我地就順路喺碼頭出面個巴士站上#10往石垣空港嘅巴士,去返日航八重山站,返酒店休息一下,夜晚就同樣坐#10往石垣巴士總站方向嘅巴士,去返石垣市中心搵晚餐。(其實石垣巴士總站嘅位置就係上圖紅色星星所標示果個位,都好近石垣碼頭架!)

晚餐我地去左「金牛燒肉」食石垣牛,鍾意食牛嘅朋友推介你地去試下。(巴士總站行過去好方便)

金牛燒肉:https://tabelog.com/tw/okinawa/A4705/A470501/47001395/

喺睇地圖時無意中發現金牛附近其實已經有間Family Mart便利店(紅圈位置),所以食完飯就順路入去行下,日本嘅便利店除左飲飲食食其實仲有好多野睇,所以入到去都見到好多人係到流連,我地買左D杯面零食野飲同埋小朋友貼紙簿,由於已經過左#10開往石垣空港嘅尾班車(19:45),所以我地只好行返去酒店喇!

TO BE CONTINUOUS

大宅

sumhappy 發表於 17-4-25 17:21
想問邊到可以放煙花?
我過幾日出發,想了解下,謝謝!
其實日本放煙花係合法嘅,所以只要你搵到一空地或者海灘,基本上都可以放煙花,而我地就去左Daiso (100yen店) 後面條路一直行入去又個空地,其實係鄰近YADAHAMA海灣嘅空地到放。
PS. 其實一直行入黎已經好黑可以放架喇!不過我地就行到最盡頭,其實都只係幾分鐘路程,不過入到黎就有另一驚喜,就係因為呢度太黑,所以睇星星一流。(可惜果日浮潛完太攰所以冇帶相機)

紅色星星就係100yen店位置,其實果度仲有MaxValu、大戶屋果D鋪頭,所以有一個大招牌,好易見到。

男爵府

Princess_Sa 發表於 17-4-25 18:00
其實日本放煙花係合法嘅,所以只要你搵到一空地或者海灘,基本上都可以放煙花,而我地就去左Daiso (100yen ...

請問煙花可以邊到買呢?

大宅

sumhappy 發表於 17-4-25 18:02
請問煙花可以邊到買呢?

MaxValu(紅色星星位置,除左呢間MaxValu其實仲有其他分店,不過呢間可以話係最大而且附近仲有其他值得行嘅大型商店)或者大型家品店(綠色星星位置)都可以買得到
記得順便喺隔黎100yen店買埋火槍點煙花

男爵府

Princess_Sa 發表於 17-4-25 18:09
MaxValu(紅色星星位置,除左呢間MaxValu其實仲有其他分店,不過呢間可以話係最大而且附近仲有其他值得行嘅 ...

明白了。
謝謝你!

男爵府

留毛追

水晶宮

石垣夜晚周圍都可以睇到滿天星嗎?我好想睇滿天星星

別墅

Princess_Sa 發表於 17-4-25 13:46
多謝支持,希望D資訊可以幫到你規劃行程,但因此要返工可能出post會慢D,希望你唔好介意。 ...

支持,留毛
雖然今年未有得去,睇下都開心⋯
出年考慮帶仔仔去(emoji)☀️☀️

伯爵府

Princess_Sa 發表於 17-4-25 14:57
其實我今次去嘅係沖繩嘅石垣島,並唔係沖繩入面,由石垣空港坐飛機返去沖繩那霸機場都要差不多1個鐘,所以 ...

喜歡及支持

男爵府

Princess_Sa 發表於 17-4-25 14:56
我係今年1月果陣買機票的

如4月復活節去,可以落水玩浮潛嗎?

子爵府

原來有直航去

大宅

emilylam 發表於 17-4-25 23:17
石垣夜晚周圍都可以睇到滿天星嗎?我好想睇滿天星星
好可惜我地去呢幾日遇著多雲同夜晚試過落大雨,所以都唔係周圍睇到星,不過最後一晚放煙花,咁岩果度夠黑同埋天氣好返D,所以就睇到,
不過同台中清境相比就差少少

首頁
12345...10

尾頁

跳至