親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Man04 發表於 17-4-26 08:04
如4月復活節去,可以落水玩浮潛嗎?
我地今次個trip有玩呀!原先係約左22/4,但因為天氣問題(落雨/太大風都會有影響)於是最後改左23/4去幻の島+浮潛

大宅

抺茶雪糕 發表於 17-4-26 09:37
原來有直航去
係呀!HK EXPRESS而家有直航喇!差不多每日都有,不過去程回程都係早上(因為一般去程果架去到就順便接回程),基本上最後一日都已經係起身直接去機場,所以你plan行程果陣要留意返呢一點

男爵府

大宅

Day 2 - 早餐(比嘉豆腐)

第二日,我地決定先黎個跳島遊,一起身先去左比嘉豆腐食早餐,由於果度係冇巴士到達,所以又令我地發現我地間民宿嘅又一大好處,就係行都可以行到去比嘉豆腐;不過當然如果你地最後選擇近市中心或碼頭附近嘅酒店,都可以選擇以下巴士線坐到去日航八重山站落車再行過去:(粉紅星星為日航八重山站,沿粉紅色路線亦可行到去比嘉豆腐)

從石垣巴士總站出發可途經日航八重山站之巴士:
1. #10空港線(班次較多):http://www.cosmos.ne.jp/~bus/route10_timesche_271001.pdf
2. 川平線(一開車跟住個站已經係日航八重山):http://www.cosmos.ne.jp/~bus/time_resort.html
3. 其實仲有條米源線,但基本上來回都只有兩班車,所以唔特別推介

我地原先諗住一早食完之後去竹富島,但因為遲左起身,結果差不多11點先出發去比嘉豆腐,初頭沿途一直行都見到民居,但過左一條馬路嘅對面竟然全都係田同埋有竹林,果刻其實都有諗過係咪行錯路架!

不過既然都行到黎,所以膽粗粗繼續行啦!
PS. 基本上石垣係冇高樓大廈,最多都係幾層,所以一有太陽出黎係會比較猛烈,所以記得要做足防曬同埋帶備帽同遮。

皇天不負有心人,其實行完塊田,信任Google map,一排竹樹後面就會零零舍舍見到一間屋,呢度就係比嘉豆腐喇!呢度其實已經有幾十年歷史,用黎做料理嘅都係新鮮豆腐,所以好推介大家黎試下架!

比嘉豆腐:http://www.go2ishigaki.com/post/144997157358/higa-tofu-shop
食飽之後,我地就出返去日航八重山坐巴士出返去石垣碼頭,準備坐船去跳島遊喇!

TO BE CONTINUOUS

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問第一日的家庭式餐廳,有没有招牌,易不易找,好味嗎?thank

大宅

wingchu 發表於 17-4-26 10:38
請問第一日的家庭式餐廳,有没有招牌,易不易找,好味嗎?thank

好可惜我唔記得影低叫咩名,不過就係一出公設市場就會見到,公設市場其實只係兩條直街,一條好多野行,好多鋪頭都會將D貨擺到出門口,
另一條比較靜,而呢間餐廳就係位處於比較靜呢邊嘅門口行多兩步就見到,
雖然門口唔算大,但你會留意到佢地有個好用心製作嘅大餐牌,所以好易搵到,味道都好好架!

男爵府

醒目開學勳章

Princess_Sa 發表於 17-4-26 10:56
好可惜我唔記得影低叫咩名,不過就係一出公設市場就會見到,公設市場其實只係兩條直街,一條好多野行,好 ...

That thank。我會暑假時和2個小朋友去,因為無車牌,行程仍在安排中,超多谢你的遊記。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

Princess_Sa 發表於 17-4-25 16:18
我其實係完全冇經過沖繩,係由香港直飛去石垣島,而且今次旅程都係靠上網搵資料,所以好想將D有用嘅資訊分 ...

多謝您的分享,我六月去 4 日,感激感激

大宅

Day 2 - 小濱島→竹富島→晚餐(一魚一會)→海鹽專門店(食雪糕)

上回講到食完早餐(比嘉豆腐)之後就坐巴士出碼頭準備上船去外島玩,其實原先今日嘅行程我地係想去竹富島先架!因為竹富島較大,但因為遲左起身,結果我地係先去小濱島。

對比起巴士路線,石垣島渡輪嘅時間表容易睇好多,基本上大家一睇就會明,我地係坐12:50由石垣開去小濱島嘅船。

八重山渡輪資料:http://ishigaki-dream.co.jp/languages/c_tp.html#竹富

其實我地去呢兩個島都係純粹踩單車周圍遊下,但如果你帶嘅小朋友較細或唔識踩單車,建議只係去竹富島已經足夠,因為小濱島嘅路係較多上山斜路,大人踩其實都會好攰;另外租單車方面,無論去邊一個島,記得要租有電動果隻,一般普通單車300yen / 小時,而有電動都係500 - 550yen / 小時,佢所謂電動,並唔係全自動唔使踩,而係你踩嘅時侯上斜果D你會感覺到輕好多同埋會有加速,所以會踩得舒服好多。

我地去完小濱島,就坐15:20開往石垣果架船,因為呢一班係會途經竹富島,咁就順路好多喇!

PS. 唔使擔心唔識路,因為每間租單車嘅鋪頭都會為你準備地圖,仲會mark低有邊D位值得你地去睇;同埋如果同我一樣想一日去哂兩個島,建議都係預多D時間去竹富島先,我地最後唔夠時間去竹富島好出名嘅星砂濱,只係去左西棧橋,所有行程安排記得留意尾班船時間啊!

離開竹富島,已經睇到個天開始烏雲密佈,加上踩左一日單車已經好倦,所以我地去返巴士總站附近有一間「一魚一會」居酒屋食完晚飯就返去休息喇!

一魚一會:http://www.go2ishigaki.com/post/144588269913/ichigyoichie

食完飯諗住行出去坐巴士,點知俾我地見到一間專賣海鹽嘅鋪頭,最開心係可以食雪糕,因為佢地預俾左好多樽唔同味嘅鹽放左喺度俾你審落杯雪糕度,買左杯雪糕之後就可以坐出面慢慢食,記得要買杯裝雪糕,價錢一樣 (好似380yen),你會發現用杯裝食無咁論盡。

下圖標示
粉紅星星:一魚一會位置
黃色星星:海鹽專門店位置
橙色星星:石垣巴士總站

PS. 石垣可以退稅嘅鋪頭一般都係買滿5400yen就可以退稅,例如公設市場入面同埋上面講嘅呢間海鹽專門店都有得退稅,所以你地出街記得要帶定passport呀!

別墅

謝謝分享, 要追看

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

睇到我心癢癢

男爵府

樓主真心分享,幫頂吖

水晶宮

Princess_Sa 發表於 17-4-26 10:02
好可惜我地去呢幾日遇著多雲同夜晚試過落大雨,所以都唔係周圍睇到星,不過最後一晚放煙花,咁岩果度夠黑同 ...
Thx

男爵府

thx for sharing

大宅

大宅

Day 3 - 早餐(Yakiniku Parlor)→平久保崎燈臺→玉取崎展望台

旅程黎到第三日,亦都係時間最考驗嘅一日,因為要靠巴士去齊呢D景點,錯過左一班車就要等超過三個鐘,所以要捉緊每分每秒。

今日我地嘅第一個目的地係石垣島嘅最北端 - 平久保崎燈臺,因此需要去到石垣巴士總站坐11:20開出嘅平野線,大家要留意上唔到呢班車,下一班要去到15:35,而且係冇其他車可以去到呢個目的地(除左的士),所以大家唔好遲到喇!

平野線:http://www.cosmos.ne.jp/~bus/time_eastbus.html

因為架車唔經日航八重山,所以我地一早起身就坐巴士出去巴士總站果邊食早餐,今次我地就入左一間門口有好大個石垣牛漢堡嘅餐廳,不過我地冇食到漢堡,因為怕之後景點難搵野食,所以直接叫左飯同面填飽個肚。(建議如果大家plan呢日行程,可以去對面Family Mart買定D面包零食飲品,咁樣小朋友肚餓都有野可以填肚)

下圖:
黃色星星:石垣牛漢堡餐廳位置
粉紅星星:Family Mart位置
橙色星星:石垣巴士總站位置

食飽我地就去坐11:20開出去平久保崎燈臺嘅平野線喇!而基本上呢架車你係要坐個幾鐘,可以叫做坐到總站「平野」先落車,不過基本上司機知道大部分人坐到尾到係為左去「平久保崎燈臺」,所以過左「平久保」站,又未到「平野」站,中間會喺一個路口停低俾大家落車行上去「平久保崎燈臺」,基本上落左車仲要行10-15分鐘先到,而且中途係會有D上斜位,所以如果帶太細小朋友最好帶埋BB車,咁樣小朋友會舒服D。

平久保崎燈臺係石垣旅程一個好值得去嘅景點,因為果度嘅風景真係好靚,而果度係有洗手間、汽水機同埋一個買泡冰嘅小食車,不過有以下幾點大家一定要留意:
1. 記住平久保崎燈臺並唔係「平久保」站落車呀!當日就有兩個女仔差D落錯車
2. 平野線總站係平野,一般司機過左「平久保」未到「平野」都會喺上平久保崎燈臺嘅路口俾大家落車,不過為左確保司機會喺路口停,建議大家上車可以開一開平久保崎燈臺嘅相俾司機睇,咁佢就一定知你要去果度喇!
3. 落車果陣已經12:45,仲要遇10-15分鐘行上去,即係話回程你都要預時間,回程可能快D,因為係落斜。
4. 之後你係要行返出落車嘅路口,等13:35由平野站開出去石垣巴士站嘅「平野線」巴士,所以實際逗留係平久保崎燈臺嘅時間可能只會得15分鐘,如果錯過左呢班巴士,下一班就要去到17:40。

上左13:35呢班平線野巴士,我地就會去到下一個景點「玉取崎展望台」,其實上左巴士大概25分鐘就可以到達「玉取崎」站,過對面馬路上山就已經係玉取崎展望台喇!

基本上呢度都係睇風景,不過環境好舒服,睇完之後原先諗住行返落山向返平野方向行幾步見有餐廳(上網搜尋附近餐廳),不過行到落去先發現間間都冇開,結果白行左半個鐘有多由於下班車要去到16:50,諗住上返山休息下,由於原本玉取崎展望台只係上半山未使上到最頂,所以今次經過玉取崎展望台後我地再向山上行,先發現上面有另一間餐廳係有開。(上面係一個停車場位置,有洗水間及汽水機)

下圖標示:
粉紅星星:玉取崎展望台
黃色星星:停車場、洗水間、汽水機
橙色星星:餐廳位置
心心位置:玉取崎站

由於我地上到去已經過左三點,基本上餐廳只有提供飲品及甜品,同埋上黎呢間餐廳係要先經過一間平房仔,再行上少少斜路右手邊草叢會有條樓梯仔行上去,條樓梯仔如果你只係喺停車場望過去係望唔到架!不過餐廳環境係好舒服,基本上係可以hea你一段時間再返落去坐車。
(聽日會補返餐廳上面嘅相)

hea完,記得預時間落返去玉取崎站,去返落車果個位等16:53經過嘅「西回一周線」、開去石垣巴士總站嘅巴士喇!如果錯過呢班,就要18:06先有「平野線」巴士經過架喇!

後記:
其實今次去呢兩個景點都幾開心,因為其實都幾多香港人一齊同行,由於大家都係坐同一班巴士,所以會一齊趕同埋互相提點時間。

TO BE CONTINUOUS

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

好!!

大宅

Day 3 - 西松屋→晚餐(CocoCurry House)→MaxValu、Daiso(100yen店)、藥妝店

尋日講到我地去完玉取崎展望台,跟住就坐左16:53經過嘅「西回一周線」返去市區喇!大概坐45分鐘,我地就會喺「平得東」站落車,一落車你已經見到好大間藥妝店喇!而望過對面馬路就係我地嘅目的地 - 西松屋。

其實對於媽媽們黎講,西松屋一定會係大家必選行程之一,因為入面真係可以買到D好抵嘅野,我地今次都買左好多小朋友T-shirt,因為質地好好,而且好多都做緊特價,4百幾yen一件,兌返都係HKD三十幾蚊,超值。

之後我地喺西松屋隔黎嘅Coco Curry House開餐喇!我成日都覺得日本咖哩係最岩小朋友食,因為甜甜地,而呢間咖哩店亦好照顧大人,如果你較鍾意食辣,呢度係可以俾你選擇辣度,而且呢度同Ruby Tuesday一樣,係會為小朋友準備油顏色嘅用品,仲有兒童餐,兒童餐仲附有一張卡,小朋友食完可以向餐廳姐姐選擇要零食或者扭蛋,所以小朋友黎呢度係非常開心架!

食完飯,我地就去左藥妝店、100yen店同MaxValu行街喇!其實今次旅程藥妝店主要係幫人買野,反而行100yen店同MaxValu係會仲開心。

另外如果你係有用銀聯卡(包括恒生EPS其實都有銀聯架),只要開通左海外提款,呢間MaxValu係有銀聯ATM架!真係唔夠錢呢度可以幫你補救。

下圖標示:

粉紅星星:100yen店、MaxValu(24小時)、大戶屋、藥妝店

橙色星星:西松屋、Coco Curry House

心心:Mori(藥妝店)、亦都係落車位置 (即平得東站)

大宅

Princess_Sa 發表於 17-4-25 13:08
其實親子旅行唔係第一次,但因為今次去嘅地方係日本沖繩石垣島,好多人都知道呢度嘅公共交通只有巴士,而且 ...

終於有石垣行程share...石垣行程少之又少,謝謝樓主分享
請問樓主去幻之島上陸+浮潛跟什麼浮潛公司
因為看過浮潛公司d 網頁比較,以我用google translate理解, 登上幻之島後再坐船去石西礁湖/ お魚畑浮潛,大約6000-7500円。如果淨上幻之島,在幻之島浮潛約4000円。
會不會包浮潛衣?我5月頭去,我驚落水凍。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問竹富島有無巴士?thank

首頁
12345...10

尾頁

跳至