親子旅遊

跳至

首頁
34567...10

尾頁

別墅

Hello 姐姐

大宅

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

strawberrybabe 發表於 17-4-29 15:37
Hello 姐姐
😍😍😍Hello Kelly妹妹

複式洋房

川平灣(emoji)(emoji),好正

大宅

樓主好勁
帶住一大一小都安排得咁好
原本我冇考慮呢個地方
因為你
會積極研究

大宅

Day 4 - 八重山民俗文化村→晚餐(七輪燒雞)→西松屋、Daiso(100yen店)、Mori

各位真係唔好意思呀!因為呢幾日比較忙所以一直未有update我地嘅石垣之旅行程,希望大家多多包涵。(仲要頭先差不多打完唔小心X左個page.....結果呢次係第二次打喇~~)

上回提到我地去完川平灣,跟住就坐14:00川平線巴士去八重山民俗文化村喇!其實我地喺川平郵便局上車後,跟住個站已經係「やいま村入口」,車程大概15分鐘,由於朝早玩左幾個鐘,小朋友係好易訓著架!大家要留意呀!

下圖標示:
粉紅星星:川平站 (川平線往川平灣方向)
黃色星星:川平站 (川平線往石垣碼頭方向)
橙色星星:川平郵便局站 (川平線往石垣碼頭方向)

PS. 其實回程去石垣碼頭時去到川平郵便局,睇巴士站牌唔見川平線嘅時刻表,一般會喺果個站停嘅車都會有時刻表貼喺巴士站牌,不過因為差不多時間,我唔夠時間行去川平站,但石垣嘅巴士司機好好,亦都可能因為佢地班次好少,我企喺巴士站頭遞手佢都會停車俾我地。

一落車已經見到好大個牌寫坐八重やいま村,沿隔黎條斜路行上去,大概5分鐘已經到達民俗村入口架喇!原先上網睇資料,最主要係想黎睇馬騮仔,順便睇下八重山以前嘅建築同文化,因為下一班車要17:35,初頭都諗過3個鐘會唔會太多時間呢....但今次行程呢度俾到我地驚喜。

首先入到去手信店入面最角落位就有得買飛入場(當時大概2:30),職員已經話我地知3:30會有八重山音樂表演睇,所以我地諗住入去就直接搵馬騮仔。村入面D建築其實得幾座,圍繞入口附近,行過左建築群會見到好大片草地,如果有吹泡泡喺手小朋友應該可以盡慶D。

繼續行點知未見到馬騮,我地見到個雀仔籠,諗住再行去後面望下啦!點知行行下開始唔係石屎路,仲要兩邊D樹好高,行行下仲要開始落斜,心諗係咪行錯路係咪應該返轉頭呢?但又諗唔俾人行應該一早已經block左啦!望返買飛時俾我地嘅民俗村地圖,原來我地行緊入紅樹林,繼續行落去就見到人造木橋同埋好大片紅樹林,小朋友見到都嘩嘩聲,因為平時冇機會接觸到。

行下睇下影下相,行返上去已經差不多夠鐘睇表演,表演果間屋對正入口,而其實村入面嘅建築我地都可以行入去架!不過記得除鞋。

原來八重山音樂表演之餘,仲會比遊客參與其中一齊玩樂器,由於姨甥女頭先喺川平灣玩過下,所以識識地,黎到呢度玩得特別投入。

表演大概半個鐘就完,我地之後就真係去到馬騮仔度喇!而呢度嘅馬騮係完全唔驚人,你仲可以喺扭蛋機買野食餵佢地,200yen一個波波入面放左野食,一見你有野食喺手,馬騮仔就會爬上你個身,好過引架!入到去大家要記得將所有袋嘅拉鏈拉好同埋咩前面,婆婆就係有個小袋冇拉好,有隻馬騮爬上黎伸手入去搵野食law!超可愛,其實馬騮好細隻,小朋友都唔驚,不過當一大班爬哂上黎,確實令人硬哂咁企定定係度嘅,哈哈~~

玩完馬騮 (其實係俾馬騮玩完...hahaa)!行過隔黎原來有得著八重山民俗服,500yen一個人,著好佢會幫我地影幾張相,當然又係好似D主題樂園咁曬返兩張大嘅搵個靚靚卡紙套好睇下你買唔買啦!(2000yen),不過唔買都唔緊要,其實佢幫你影完係俾你自己繼續著住係屋內及屋外自己影相架!所以真係好抵玩。

影完相行多陣我地就要落返去頭先落車果個位等17:35嘅巴士,呢度真係好值得帶小朋友黎參觀,3個鐘原來係岩岩好。原先我地有諗過跟住去舟藏の里食晚飯,因為川平線係會經過,呢度係食八重山一D地道嘅料理,好值得試,不過唔知係咪今早川平灣好大風甚至凍,個人有D唔舒服,所以都係直接出返去石垣市中心先算。

舟藏の里http://www.go2ishigaki.com/post/144633260128/funakuranosato

出到石垣巴士總站已經係18:05,原先諗住行下睇下邊間居酒屋吸引,點知巴士站隔黎有座好似food court嘅建築(其實係入面有三層有好多唔同食店),所以就走左入去睇下有咩岩食,結果我地去左一間叫做「七輪燒雞」嘅餐廳食炭火烤肉,因為坐露台位置,所以都係有D凍,個炭爐一上台我地係拎黎取暖先law!當然呢度野食都ok呀!我地仲認識左一個喺香港開公司嘅日本人,佢咁岩返黎石垣探家人law!不過大家黎到石垣要留意一樣野(可能我見識少),我地平時叫「五花肉」一般都係指豬肉,原來石垣嘅五花肉係牛肉黎架!大家叫嘅時候要留意呀!

下圖標示:
粉紅星星:food court建築
黃色星星:石垣巴士總站

完飯,因為要去返西松屋果邊嘅大型藥妝店幫朋友買野,所以我地就去返石垣巴士總站坐巴士,而#4 或者#10 空港線巴士都可以去到嘅,如果你坐#4巴士,就要坐到平得東站,正正係西松屋門口落車(粉紅星星)但如果你係坐#10巴士,咁就要喺「ショッピングプラザ」站落車(黃色星星,即「中央運動公園」站之後果個站),我當時係坐#10線(因剛好有車),亦即係會經日航八重山果架車,由於如果我喺Google map輸入石垣巴士站往石垣空港路線,好大機會會出#4線路線,咁我就唔識睇上面果個日文站名,所以輸入起點係日航八重山,咁路線就一定係#10線喇!而且會喺地圖上睇到個站名。

去到我地就係行藥妝店同埋100yen店,Day 3行程有講到都係差不多嘅野所以唔多講喇!行完我地就去返頭先黃色星星落車位嘅對面上返21:19途經嘅#10空港線往石垣碼頭嘅巴士返民宿喇!

TO BE CONTINUOUS

大宅

mic121 發表於 17-4-29 20:21
樓主好勁
帶住一大一小都安排得咁好
原本我冇考慮呢個地方
你過獎喇!其實當去到冇得靠人自己又唔識揸車,每個媽媽(我係姨媽)都會變左super woman照顧到一家大小,起初我都係因為自己搵資料原來會有好多難題,所以先諗住開個post同大家分享,尤其係一D唔能夠自鴐遊嘅朋友,希望D資料可以幫到大家,好開心聽到你因為我嘅分享而對呢個地方有興趣,希望你都會喜歡呢個地方同埋玩得開心丫!

民房

回覆樓主:

好犀利,扶老攜幼坐巴士自遊行

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章

樓主依個遊記分享超有用,又吸引,會繼續追

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

大宅

Day 5 - 早餐(Family Mart)→幻の島浮潛、午餐(Hamburg Burger Shopきたうち牧場ハンバーガー店)→茶點(鮨人回轉壽司)→メイクマン石垣店→晚餐(石垣屋)→放煙花(Tadahama)→MaxValu→Family Mart

終於黎到旅程最期待嘅節目 - 浮潛,其實今次報浮潛我實在太老定,諗住黎咁多日黎到先報冇問題啦!點知原來英文導遊並唔係日日有,就算你話唔介意唔識聽跟日本導遊,為左安全起建旅行社會擔心有事嘅話冇人識同我地溝通,所以一定要安排英文導遊團俾我地。

我係19/4到步已經即刻去報團,都要22/4先有,而咁岩因為天氣問題,最終23/4先去到,所以建議大家如果去嘅日子唔長(仲要大家都知最後一日根本就係一早要上機),最好上網預訂或者email去book定,咁大家就唔怕去到會失望(除非因為天氣問題)。

我係去到石垣碼頭搵呢間公司book嘅,半日幻之島+浮潛,包潛水衣、浮潛工具、浮水相機,成人6000yen,小朋友4000yen:www.hirata-group.co.jp

由於一早8:30就要去到石垣碼頭旅行社集合,所以今朝我地決定坐巴士去到市中心,搵左間Family Mart便利店食個早餐,不過真心講句,日本便利店嘅包真係超好食,140yen買到流心芝士包同白汁小龍蝦包,呢日食完我夜晚都要買多個黎回味。

黎到旅行社集齊人,佢地就會車我地去另一個碼頭仔上船,車程3分鐘左右,我估因為我地集合果個屬於公共航班嘅碼頭(即係去外島果D),所以我地係需要喺另一邊上船的。

上船果陣佢已經會問大家需唔需要借潛水相機及派發潛水衣,上到船就會同大家講解安全指引及介紹周邊環境。大概15分鐘船程,我地就黎到第一個目的地 - 幻之島,由於幻之島只係一個沙洲,冇碼頭,所以船只能停泊喺海邊我地係要間水行上沙灘,其實路程唔係好遠,所以好易行,不過大家要著埋拖鞋,因為海底好「銀」腳。上到幻之島除左影相,大家仲可以扮美人魚,船上係會為大家準備尾巴。

大概逗留左20分鐘,我地就要上返船,駛出去海中心浮潛喇!由於今團唔識日文嘅只有我地三婆孫+另外一個香港家庭(4人),個爸爸有經驗已經帶左女女出海,而D水又凍左D所以媽媽陪細仔留左喺船上,而我家呢條美人魚去到驚驚,所以婆婆又陪佢坐船邊望下算數,結果英文導遊哥哥就可以帶我出去搵靚靚珊瑚礁睇喇!我係第一次玩浮潛,開頭用果舊野用口呼吸成日吸到咸水,但經過左一陣習慣左就冇問題喇!而導遊亦都會用一條浮條(兩端有繩)拉住我出去睇,所以係非常安全。

玩完浮潛,佢地會車返我地去石垣碼頭,我地跟住就同埋頭先認識呢家人一齊去左隔黎嘅Hamburg Burger Shopきたうち牧場ハンバーガー店食石垣牛漢堡。

下圖標示:
粉紅星星:Family Mart
黃色星星:石垣巴士總站
橙色星星:石垣碼頭

心心:石垣牛漢堡

食飽飽,我地就坐巴士返民宿沖涼換衫順便休閒一陣,因為玩完浮潛都幾攰,你睇下個小朋友上巴士已經訓到咁就知啦!

休息完已經三點幾,因為晚餐諗住去食石垣屋,所以打算再去附近行下,我地都係照舊坐返#10空港線巴士往石垣機場方向,不過今次諗住行下,所冇喺石垣屋落車,我地再坐多一個站先落車。

下圖標示:
粉紅星星:ベストインホテル站 (前站為石垣屋附近的「ショッピングプラザ站」,下站為ANA)
心心:ANA
黃色星星:石垣屋
橙色星星:24小時MaxValu、100yen店、藥妝店、メイクマン石垣店(家品店)

落左車,我地就向MaxValu果邊方向行,點知路經一間迴轉壽司店,見有D餓所以入去食左個下午茶...hahahaa

食完繼續行,喺路口見到間大型家品店メイクマン石垣店 (佢背後就係24小時MaxValu),呢間家品店有D似宜家傢俬咁,有小小野食、好多盆栽、少量傢俬、大量家品,仲有得睇寵物,都幾多野睇,我地仲喺到買到煙花,諗住食完飯約返浮潛果家人夜晚玩。

PS. 其實日本放煙花係合法嘅,不過大家一定要係沙灘/空擴嘅地方放,同埋記得準備水桶,將放完嘅煙花放落去咁就可以避免留下火種,而我地買煙花果陣向店完查詢邊到放得煙花,其實佢唔係好識英文,原先打算問唔成我都會向房東查詢,點知行開左陣個店員突然追返我地,原來佢手畫左一個小小地圖俾我地,真係好窩心。

行完家品店,我地就去石垣屋食晚飯喇!呢度嘅環境真係超靚,而且服務一流,食物質素亦好,大家黎到石垣都要黎感受一下呀!

食飽左我地就行返去MaxValu join返一家4口嘅朋友,然後行入去頭先店員介紹我地嘅TADAHAMA放煙花。其實個位就係我地一出家品店有條直路行入去,其實呢度係一個空地,我地唔使行到最入其實都可以放(因為入面真係好黑),但正正因為黑,所以我地可以好清楚喺度睇埋星星,真係好靚。

下圖標示:
紅色星星:MaxValu、100yen店、藥妝店
綠色星星:大型家品店(買煙花果度)

後記:
其實Day 5已經算係行程最後一日,因為Day 6一早已經要去機場,喺國際線check in完大家可以再去隔黎國內線building再行下,不過石垣返香港對行李檢查好嚴格,連hand carry都要上磅,所以大家要留意啊!

總結石垣係一個好舒服、好靚嘅一個地方,雖然唔自鴐真係會俾巴士時間局限,但經過今次發現只要計劃得好,其實每一日都過得好充裕,我地一定會再黎石垣島,因為其實都有好多地方未去,例如Banna Park、舟藏の里、西表島玩獨木舟、Fusaki Beach等等........不過就會等小朋友再打少少先去,希望到時佢夠膽潛落水啦!

完~~~~~

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

真心多謝你的分享,石垣島的遊記睇了好幾個,可借大多是自駕遊,對於唔識揸車的我來講不大適合。而且只去5日時間較趕,但睇了你的遊記,我在行程安排上可以較順暢和合心意。再次謝謝你!

大宅

回覆 Princess_Sa 的帖子

想問在碼頭(或公設市場) 可有巴士去24小時aeon店行街??因plan行程幻之島半天團後, 再去行街飲咖啡!

大宅

meyonw 發表於 17-5-4 16:42
回覆 Princess_Sa 的帖子

想問在碼頭(或公設市場) 可有巴士去24小時aeon店行街??因plan行程幻之島半天團後 ...
你可以去喺碼頭個巴士站,坐#4 或者#10 空港線巴士都可以去到嘅,如果你坐#4巴士,就要坐到平得東站,正正係西松屋門口落車(粉紅星星)西松屋斜對面就係24小時Aeon旗下的MaxValu及100yen店,仲有大型藥妝店但如果你係坐#10巴士,咁就要喺「ショッピングプラザ」站落車(黃色星星,即「中央運動公園」站之後果個站),我之前係坐#10線(因剛好有車),亦即係會經日航八重山果架車,由於如果我喺Google map輸入石垣巴士站往石垣空港路線,好大機會會出#4線路線,咁我就唔識睇上面果個日文站名,所以輸入起點係日航八重山,咁路線就一定係#10線喇!而且會喺地圖上睇到個站名。

大宅

wingchu 發表於 17-5-4 16:11
真心多謝你的分享,石垣島的遊記睇了好幾個,可借大多是自駕遊,對於唔識揸車的我來講不大適合。而且只去5 ...
唔使客氣,希望你同屋企人都會enjoy石垣島之旅丫!

侯爵府

回覆樓主:

樓主資料非常有用,一於跟住嚟玩

男爵府

樓主巧厲害呀

大宅

Princess_Sa 發表於 17-4-25 16:18
我其實係完全冇經過沖繩,係由香港直飛去石垣島,而且今次旅程都係靠上網搵資料,所以好想將D有用嘅資訊分 ...

你好叻呀!雖然未plan 去,不過一有平飛……Google, 所以資料袋住先!多謝你分享先!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問如果玩浮潛,小朋友企唔企到係到?我囝有好D驚

大宅

beanean 發表於 17-5-6 14:02
請問如果玩浮潛,小朋友企唔企到係到?我囝有好D驚

浮潛其實大人小朋友都掂唔到地架!
不過有救生衣,個人其實係唔會沉落水

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Princess_Sa 發表於 17-5-6 14:39
浮潛其實大人小朋友都掂唔到地架!
不過有救生衣,個人其實係唔會沉落水
...

謝謝!

首頁
34567...10

尾頁

跳至