自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

個女學左成年, 一路都係用個好CHEAP 的電子琴, 現在想買琴, 去琴行見到有款叫 hybrid piano 又話鋼琴觸感, 都唔平, 三萬幾, 但勝在夜晚練琴可減低聲量, 同埋比較窄身。由於我真係唔識鋼琴, 想問吓大家意見, 謝~

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

電子琴跟鋼琴構造完全唔同, 如果學傳統鋼琴都係買鋼琴先得, 因為彈揍時手指用的力度有好大分別的.

水晶宮

好媽媽勳章

hy8838 發表於 17-4-25 12:09
個女學左成年, 一路都係用個好CHEAP 的電子琴, 現在想買琴, 去琴行見到有款叫 hybrid piano 又話鋼琴觸感, ...
問老師意見, 叫老師一齊去揀
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

試下去通X 或者 柏X 琴行試下d琴,同時問下佢地d意見。

別墅

老師叫我買傳統琴, 但朋友就話你唔打算去到演奏級唔駛咁講究既, 電子琴一樣啦,咁講

男爵府

個女學左成年, 一路都係用個好CHEAP 的電子琴, 現在想買琴, 去琴行見到有款叫 hybrid piano 又話鋼琴觸感, ...
電子綱琴手感其實似左好多,但係由於有得較大細聲,練落去始終有分別
加上電子野,始終冇鋼琴咁耐用

除非冇地方,如果唔係都係用傳統鋼琴好D

wcpcelia    發表於 17-4-25 12:32
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

兩種既彈奏手感同音色完全唔一樣,地方許可,唔需要時常搬屋的話,一定揀鋼琴,晚上想細聲啲都有個腳踏係令聲量細既

水晶宮

其實電子琴有好多優點,作曲和演奏比鋼琴更好。

但以你的情况,買新琴的原因就係因為舊琴係電子琴。再買又係電子琴,咁不如唔好買。再講,兩鐘琴係唔同,hybrid 都係咁話。

侯爵府

hy8838 發表於 17-4-25 12:17
老師叫我買傳統琴, 但朋友就話你唔打算去到演奏級唔駛咁講究既, 電子琴一樣啦,咁講 ...

有心學一定買傳統琴,電子琴點會一樣,完全另一樣嘢...

大宅

認真學琴要買傳統鋼琴... 唔好買數碼鋼琴 (電子琴)...
就算話個手感幾似真鋼琴都好.... 始終有差異...
如果小朋友慣左彈電子琴... 到彈鋼琴就手指會唔夠力...
同埋到上高級d..有d歌要開始要做大細聲變化既效果...
小朋友就唔識控制力度去收放... 會影響日後更高級既考試...

4歲開始學鋼琴, 完成8級後, 近年換左數碼鋼琴, 因為屋企冇位, 但我都係慣性用鋼琴既力度去彈

如果你唔想買好似 yxmxha 呢d大牌子咁貴既鋼琴, 你可以去d琴倉到睇下, 有d品牌hk唔出名, 唔係琴行代理, 會平d, 或者有d琴冇印牌子名, 音色都好靚 (以前miss分享既經驗, 有牌子唔代表一定好)

別墅

多謝大家的意見, 似乎真係傳統琴好啲喎

別墅

音色力度全然不同,如果目標要考級都係鋼琴好

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,我都想買呢部琴。

你可以去外國forum 睇下呢部琴既評語先。

別墅

choco_soup 發表於 17-4-25 19:36
樓主,我都想買呢部琴。

你可以去外國forum 睇下呢部琴既評語先。

我都有睇過,有支持又有反對

珍珠宮

hy8838 發表於 17-4-25 20:07
我都有睇過,有支持又有反對

睇返你需要,我都堅持買hybrid piano,起碼係木琴鍵唔係仿木。個size 唔似鋼琴咁大,又有function玩下,夜晚又可以用headphone 唔會嘈到人。

珍珠宮

hy8838 發表於 17-4-25 12:17
老師叫我買傳統琴, 但朋友就話你唔打算去到演奏級唔駛咁講究既, 電子琴一樣啦,咁講 ...

del

大宅

2024年龍年勳章

有D學琴既可以試堂
雹子琴冇鋼琴咁硬易D禁

男爵府

BK Milk勳章

我本身由細到大都學琴,
以前剛剛開始學,屋企人都是買鋼琴給我!

電子琴跟鋼琴係兩樣嘢!
如果小朋友有心學,應該買鋼琴比佢!
如果立志考演奏級,就要買些"演奏級"的鋼琴!

大宅

樓主女女既然都學左成年...
真係要去買部鋼琴番黎練啦...
要開始比佢習慣鋼琴既力度..
除非諗住玩一排就算.. 冇打算考上去

別墅

回覆樓主:

感謝大家意見:mother:

首頁

尾頁

跳至