家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個假設性既問題想問下專業人士, 我唔係要散播d咩消息, 只係我心裡面既疑問, 請各位唔好介意!!

如果某間保險公司將會倒閉既話....我月供緊一份15年既基金plan, 而家供到25個月但未到最初供款期(28個月), 咁我份單會唔會失效呢? 定係唔關保險公司事, d買左既基金我可以向基金公司贖回呢?

禁止訪問

複式洋房

但如果係發行商倒閉呢? eg. Baring

對基金的影響

佢地都係以信託形式運作,
唔係AIG既資產, 係獨立既....e.g. from Baring, CAAM

大宅

HI Littlesky, 我明白哂啦~~真係唔該你呀!
我都希望果日無咁快黎到.....

原帖由 littlesky 於 09-1-7 15:56 發表
well noted your concern & fully understood it.

Here are some infos for you.

關係就係:

Insurance company =面包師傅
我地既錢 =面粉
信託基金 = 面粉倉
投資回報 = 面包
積金局, 保險監督委員會, ...

複式洋房

但如果係發行商倒閉呢? eg. Baring

原帖由 littlesky 於 09-1-7 15:56 發表

複式洋房

其實銀行依家都有D跟保險公司差不多的保險計劃, 會不會比較保險公司穩震? 保費和回報又差不多?

別墅

原帖由 babe1104 於 09-1-8 00:04 發表
其實銀行依家都有D跟保險公司差不多的保險計劃, 會不會比較保險公司穩震? 保費和回報又差不多?

以保險計劃黎計,保險公司回報既錢就會多d,
以前我問過關於儲蓄計劃既d,
供20年,銀行會比保險公司少幾萬,
但我睇過銀行講既計劃,
就只有講最後回報有幾多,
而保險公司就有講明 "兩項係保証" + "兩項非保証" 就係20後所得既錢,但 "兩項非保証" 係清楚講明會隨時變動,其實我都想知,銀行所講既回報係保証20後所得既錢吖? 定係同保險公司一樣,只係佢無講我知呢?
其實我都參考過d朋友,佢地都有供呢d儲蓄保,
大約每月都係供$500,但有個話20後有15萬,有個話20後有20萬,我問佢地係咪一定收到哩個數,佢地話係,唔知係真係有哩個回報吖? 定一話佢地無睇清楚?

男爵府

我有朋友既保險公司摺左,最後分得雞碎咁多。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至