家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

由於裝修師傅力薦另一有氣體牌的CF代買煤氣公司熱水爐及按裝,未知是否可行?有哪方面要注意?謝謝!

侯爵府

momososo 發表於 17-4-28 03:04
由於裝修師傅力薦另一有氣體牌的CF代買煤氣公司熱水爐及按裝,未知是否可行?有哪方面要注意?謝謝! ...

可行。

但點解同煤無公司買又不叫煤氣公司裝?佢哋已包基本安裝,點解要另外俾錢人裝?

再者,如果因為安裝上的缺陷導致爐具運作上有問題,煤氣公司未必會負責。

伯爵府

因煤氣公司搭棚貴$5000,爐則貴$800,爐在外牆必要附加附件安裝另加$900,若裝2個爐都貴好多!

侯爵府

momososo 發表於 17-4-29 02:47
因煤氣公司搭棚貴$5000,爐則貴$800,爐在外牆必要附加附件安裝另加$900,若裝2個爐都貴好多!
...

咁惟有兩者之間你自己作出平衡,如果為左安心同日後易跟進,我寧願俾多少少,當買個安心同保險。

水晶宮

momososo 發表於 17-4-29 02:47
...
煤氣公司爐具, 係有透過外判的維修商推銷, 平時著煤氣公司製服上門維修的工人, 都是外判的維修商的工人, 他們都推銷過我爐具, 比直接在煤氣公司門市平, 無論由誰安裝, 煤氣公司都有保養. 你confirm清楚我講的, 先決定.

侯爵府

howmuch 發表於 17-4-29 10:41
煤氣公司爐具, 係有透過外判的維修商推銷, 平時著煤氣公司製服上門維修的工人, 都是外判的維修商的工人, 他 ...

煤氣公司係會提供保養,問題係裝工有問題而引致,煤氣公司係唔包的,因為之前曾經有個客遇過相同情況。

伯爵府

crshk 發表於 17-4-29 15:30
煤氣公司係會提供保養,問題係裝工有問題而引致,煤氣公司係唔包的,因為之前曾經有個客遇過相同情況。
...
煤氣公司只提供一年保用,過了保用期若要維修,亦需付昂貴維修費!

侯爵府

momososo 發表於 17-5-2 06:57
煤氣公司只提供一年保用,過了保用期若要維修,亦需付昂貴維修費!

我上面講嘅係指,如你自己搵師傅安裝同佢買的爐具,因安裝不良令爈具運作受影響,煤氣公司有權不保養或另行收費,你睇清楚先!

煤氣公司絕大部份出售的爐具會提供包零件的三年保養,你唔清楚就打去煤氣公司熱線或上去佢哋網頁睇,不要靠估同誤導!!

子爵府

可以

出面好多
Authorised dealers

首頁

尾頁

跳至